Westhof vs Schouten 19de hole

Topdag op De Hoge Kleij

Welke oud-winnaar zou zich andermaal weten te plaatsen voor de matchplayfinale? Het antwoord op deze vraag moest komen uit de halve finalepartij tussen Willem Schouten (kampioen in 2016) en Louis Westhof (winnaar in 2015). Dit duo maakte er een spannende pot van die pas op de green van de eerste extra hole werd beslist. Willem zag zijn putt op de razendsnelle green rakelings langs de hole glijden, zoals het voor hem eerder op de (namid)dag al een paar keer vaker op de greens een kwestie van ‘net niet’ was geweest. Louis’ putt vond driekwart minuut later wel de hole, waarna hij de handen in de lucht kon steken: finaleplek tegen Jeroen van Leeuwen.Plaats van handeling: de fraaie 18-holesbaan van De Hoge Kleij in Leusden, onder de rook van(voormalig kamp) Amersfoort. De NVGJ was daar te gast dankzij Lia Grooters (lid op De Hoge Kleij) en bovenal baanmanager Marieke Verdouw, die beide halvefinalisten zonder enige tegenprestatie (in de vorm van euro’s) toegang verschafte. Hulde voor Marieke en De Hoge Kleij. Een geweldigegeste, die naar meer smaakt. Zou dit een begin kunnen zijn van een halvefinaletraditie?

Uit eerdere stukjes weet u inmiddels dat een ieder er verstandig aan doet om nooit te schrijven dat een baan ‘er mooi bij ligt’ – dat is een tekst die we graag exclusief houden voor oma of opa in combinatie met uitvaartcentra. Maar wat er wél kan (en vooral ook móet) worden gezegd: De Hoge Kleij is een plaatje van een baan. Helemaal in deze tijd van het jaar, met de (paarse) hei zo fraai in bloei.

Daarnaast hadden we de mazzel dat de baan kort geleden gastheer was voor het nationaal kampioenschap voor senioren, waardoor alles op en om de baan in uitstekende conditie verkeerde. Helaas gold dit ook voor de hoogte van de rough, die op diverse plekken moeiteloos de vergelijking kon doorstaan met wat we op onze thuisbaan, de Texelse, gewend zijn: blij dat je überhaupt je bal terugvindt.

Nu troffen beide opponenten het met de aanwezigheid in hoogsteigen persoon van De Wedstrijdleider, Willem van den Elskamp, die de hele partij met de beide heren meehobbelde, af en toe een snedige opmerking plaatste, maar vooral meters vooruit liep, om als ‘forecaddy’ te kunnen spotten waar ongeveer ballen naast de fairways belandden. De Wedstrijdleider kweet zich uitstekend van deze taak: op slechts een enkele bal na werden de ballen gelokaliseerd. Vanwege dit succes (dat belangrijk bijdroeg aan de speelsnelheid) is hij van zins om ook tijdens de finale deze rol op zich te nemen. Prettig vooruitzicht.

Tja, en dan de wedstrijd zelf. Willem schoot sterk uit de startblokken, en het was slechts te danken aan één van de twee bonusslagen die Louis cadeau kreeg, dat de schade voor hem na vijf holes beperkt bleef tot 3 down. Even, héél even, moesten we vrezen voor een slachtpartij. Maar voor hem net op tijd vond Louis met z’n drives weer fairways en raakte hij met zijn approaches de greens. Bij de turn was het zodoende weer ‘all square’.

Ook op de tweede negen had Louis aanvankelijk het betere spel: 2 up na twaalf holes. Maar daarna sloeg Willem weer kaarsrechte verre ballen vanaf de tee, en was het na vijftien holes weer ‘all square’. Zodoende bleef het ongemeen spannend, wie zou weer een voorsprong nemen?

Op de tee van achttien – met beide heren nog steeds in evenwicht – moest het dan gebeuren. Willem produceerde een ongemeen brutale afslag: hij sneed de dogleg af door de kortste route naar de vlag te kiezen. “Ik had geen keus, want uitgerekend op deze hole kreeg Louis zijn tweede en laaste slag”, zei hij. Hoe dan ook, Willems moed werd slechts deels beloond, want zijn bal vond niet de fairway, maar de vette rough. Zodoende had hij niet één, maar twee pogingen nodig om op de green te geraken. Louis’ bal lag – na vier slagen – in het dalletje rechts van de green. Na twee putts voor Willem en een chip en een putt voor Louis moesten beide heren dus weer naar de tee van hole 1.

Na afloop werd het terras bezocht, waar ook Lia zich bij het gezelschap voegde. Daarna werd de kwaliteit van de keuken nog getest (en in orde bevonden). Het was, al met al, een topdag op De Hoge Kleij.

Louis

Hieronder nog enkele foto’s die door Lia Grooters zijn genomen: 

Willem met winnaar Louis

Louis op hole 18

\

Willem op hole 18

De Hoge Kleij ligt er prachtig bij..