Pro-staten Cup

Zoals we eerder konden lezen, binden NVGJ-ers buiten de normale wedstrijden ook op een andere manier de strijd met elkaar aan. De ‘Elite Cup’ was daar een mooi voorbeeld van. Een leuk en aanstekelijk verslag op de website was het gevolg van deze spannende wedstrijd op de Links Valley Golf Club in Ermelo, die door Foeke Collet met een score van 85 bruto werd gewonnen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Een paar dagen geleden werd op de uitdagende 9-holes Par Drie baan van Madurodam de Pro-Staten Cup gespeeld door acht NVGJ-ers die op een of andere manier geselecteerd waren voor deze prestigieuze wedstrijd.

Hoe deze selectie plaats vond is het best bewaarde geheim uit de geschiedenis van de NVGJ. Uit de namen kan geconcludeerd worden dat een leeftijd van om en nabij de tachtig jaar een pré is, maar niet noodzakelijk. Ook werd duidelijk dat het geen gender neutrale happening was. Alleen mannen konden worden toegelaten, een beslissing die wellicht nog een staartje kan krijgen. Een boze brief van  de hoofdredacteur van OPZIJ werd reeds ontvangen. Hoewel de naam van de Cup doet vermoeden dat het hier om een medische aandoening gaat, is dat volgens de organisatoren een foute veronderstelling, maar wel een gelukkige bijkomstigheid. Pro staat voor professional, verwijzend naar de vroegere kundigheid van de deelnemers en staten verwijst naar de staat, de kwaliteit van leven, van de deelnemers op dit moment.

De wedstrijd werd onder ideale omstandigheden gespeeld en de baan was in topconditie. Het was zaak om bogey’s en dubbel bogey’s van de kaart te houden en, het moet gezegd worden, dat lukte aardig. Er kon genoten worden van prachtige slagen die aan een ver verleden herinnerden. Jaap Homan, onder toeziend oog van ‘Het Parlement’, speelde als in zijn beste dagen, maar won niet. Ook Robbie van Erven Dorens liet zien waartoe hij vroeger in staat was. Poppe de Boer stond lang bovenaan het leaderbord dat nauwkeurig werd bijgehouden door Tom van Eyk, maar redde het ook niet. Cees van Drongelen stond te dringelen voor een plaats in de top drie, maar kreeg op de laatste holes de yips op de snelle greens. De uiteindelijke winnaar werd Peter Smulders met een score van 32 bruto. Hij kreeg onder luid applaus de Pro-staten Cup overhandigd. Naast de eerdergenoemde spelers deden nog mee, Ruud Onstein, Leo van de Ruit en Charles Taylor. De nazit in het gezellige clubhuis van Madurodam was uitermate gezellig met volle kleine glaasjes en mooie verhalen over vroeger tijden onder het motto: ‘Ons is oud, maar nog nie koud nie’.

Er komt zeker een vervolg van deze wedstrijd, maar met wie en waar, niemand weet het. Afwachten dus of je misschien een uitnodiging krijgt. Bij onverhoopt overlijden van één van de deelnemers, zal hij worden vervangen door een nieuw lid. Het aantal deelnemers blijf beperkt tot acht. Aanmelden voor een plaats op de wachtlijst kan met een brief onder nummer met een cv van de golfprestaties uit het verleden.

De foto’s van dit mooie evenement volgen zo spoedig mogelijk. Het rolletje is opgestuurd naar het ontwikkelcentrum van het ministerie van Defensie.

RO