Pamela’s documentaire over ’Jetje van Radio Oranje’ op tv

Pamela Sturhoofd en haar compagnon Jessica van Tijn, samen runnen zij het in tv-documentaires gespecialiseerd productiebedrijf ’Special Eyes’, zien het als hun taak om de geschiedenissen van ”sterkte Joodse vrouwen”, die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke, maar soms vergeten rol speelden, aan de vergetelheid te ontrukken. Zie bijvoorbeeld de vorig jaar door Max uitgezonden documentaire over ”De kinderen van Truus”. Deze Geertruida Wijsmuller wist in WOII met de ”Kindertransporten” zo’n 10.000 Joodse kinderen uit de handen van de nazi’s te houden. Op Netflix Benelux is de documentaire over ”Truus” een hit.

 

Aanstaande dinsdag 4 mei, de dag van Dodenherdenking, komt op prime-time (18.55 uur NPO2) de jongste documentaire van Pamela en Jessica op de buis. Ex-Het Parool journalist Anne-Rose Bantzinger (62) geeft de kijkers in vijftig minuten een intiem inkijkje in het bij vlagen spannende en soms dramatische leven en werk van haar ouders Jetty Pearl en Cees Bantzinger. 

Voor de jongere lezers: Jetty Pearl (1921 – 2013) was in WOII in bezet Nederland beroemd als ”Jetje van Radio Oranje”. Zij zong in het door Radio Oranje vanuit Londen uitgezonden ”Cabaret De Watergeus” anti-Duitse liedjes, waarin de “moffen”, Goebbels en NSB-ers werden bespot. Saillant detail: veel teksten van deze liedjes waren geschreven door filmmaker Jo Pearl, de vader van ”Jetje”, met wie zij en haar moeder aan het begin van de oorlog op curieuze wijze in Londen waren beland. 

Cees Bantzinger (1914 – 1985) was in de jaren dertig een aan de Kunstacademie opgeleide illustrator/tekenaar/portrettist. Door de nood gedreven en om werk verlegen sloot Bantzinger zich aan het begin van de oorlog korte tijd aan bij de NSB. 

Na de oorlog maakte hij als kunstenaar en illustrator, onder meer voor Elsevier’s Weekblad, carrière. Dat hij verliefd werd op ”Jetje van Radio Oranje” en met haar een gelukkig gezin stichtte, maakte hem voor de buitenwereld tot een geslaagde familieman. Onderwijl leefde hij altijd met de angst dat zijn NSB-verleden ooit zou uitkomen. Toen schrijver Adriaan Venema hem in 1985 inderdaad met die jeugdzonde confronteerde, zag Bantzinger geen andere uitweg dan zelfmoord. 

Pamela en Jessica hebben “precies een coronajaar” gewerkt aan de documentaire, die de titel “Van het één kwam het ander” draagt. ”Gelukkig konden we alles filmen in het huis van Anne-Rose aan de Singel in Amsterdam, dat sinds de dood van haar moeder in 2013 een soort familiemuseum/documentatiecentrum is. We hoefden dus niet op reis”, vertelt Pamela. 

Klein probleem was dat Anne-Rose op een kwade dag bleek te zijn besmet met het corona-virus. Pamela liet zich testen (”Want ik zat bij het interviewen wel steeds dicht bij haar”), bleek negatief en Anne-Rose knapte weer op.

Qua uitzendtijdstip is er bij deze documentaire sprake van een uniek samenloop. Vier mei is natuurlijk de dag van de Dodenherdenking; dat geeft een directe band met Radio Oranje. Verder is het op 27 mei precies honderd jaar geleden dat er in de joodse familie Pearl in Amsterdam een kleine meid werd geboren, de latere ”Jetje van Radio Oranje”. 

Tijdens het komende Eurovisie Songfestival in Rotterdam mogen we verder herdenken dat Jetty Pearl in 1956 (dus precies 65 jaar geleden) namens Nederland in Lugano als allereerste deelnemer aan het allereerste Eurovisie Songfestival het liedje ”De Vogels van Holland” zong, tekst van Annie M.G. Schmidt, op muziek gezet door Cor Lemaire. 

wvde

 

Reacties

docu van pamela

Mooi artikel, Willem! Na het succes van „De kinderen van Truus” zullen Pamela en Jessica ons op 4 mei zeker weer verrassen met een indrukwekkende docu. Alvast chapeau Pam.

docu Pamela

Intrigerende documentaire. Prachtig gemaakt. Chapeau. Nu ook terug te zien op NPO Start.