Mental toughnessDe NVGJ is al meer dan 30 jaar dé golfvereniging van mondige verhalenmakers. Het Tour-bestuur heeft, om nog immer onduidelijk redenen, gemeend om ons, de broeders Keijzer, tijdens de 2022 Réunion Trip te verrassen met de Mental Toughness Award. Laten we beginnen met een groot woord van dank aan Tour-president Hans Terol en de Tour-vicepresident Ger Laan en zijn wedstrijdteam en alle deelnemers. Het was een heerlijk geslaagde Trip. Wij vroegen ons wel af: is het een golfprijs, troostprijs, aanmoedigingsprijs of een eer. Wij houden het op het laatste, ons mentaal versterken met golf en daarbuiten.

Wat is ‘mental toughness’?

Golf is een verschrikkelijk spel. Verschrikkelijk in schoonheid en eenvoud, en bovenal op mentaal gebied. Het is daarom geen verrassing dat wij Keijzers iedereen met een zwalkende bovenkamer ernstig afraden de baan in te gaan. Of beter nog: te beginnen aan dit eeuwenoude Schotse spel, waarbij je gedurende lange tijd — meestal met zijn vieren — kleine balletjes door de natuur moet laten vliegen, goed laten landen en in een putje te laten belanden. Het liefst met zo weinig mogelijk slagen. En daar zit meteen ook de stress Want als je de bal in je eerste duizend pogingen ook maar één keer goed raakt — en dat kleine balletje vliegt zo’n 150 meter voor je uit — ben je verkocht. Met als gevolg een mentale uitdaging om die ene bal uit de eerste duizend te herhalen, tot de dood erop volgt.

Daar sta je dan, jullie weten vast nog wel wanneer. Op die driving range op een

koude regenachtige zondag. Om vervolgens, eenmaal met baanpermissie, verleend

door een ouderwets bolwerk van ruitjesbroeken, te proberen je eigen aangeboren

handicap te verbeten. Vaak met rondvliegende graspollen of kruiden tot gevolg.

Veelal frustrerend, slechts heel zelden bevredigend. Zeker als je met andere

stervelingen en soortgenoten gaat samen spelen. En als het dan tegenzit is dat mentaal het meest aangrijpende. Er is bijna geen sport waar je niemand echt de schuld kan geven van je eigen onkunde en mentaal geklungel. We spelen allemaal tegen onszelf en dat is voor velen van ons de hel.

Natuurlijk, je kan je flightgenoten irritant vinden. Dat is mogelijk ook zo en dus lijkt een schuldige gevonden. Helaas meestal contraproductief, door de opwinding en spanning ontstaat nog meer stress in je lijf tussen en bij de flightgenoten. Golf, en zeker bij de NVGJ vraagt om een behoorlijke fysieke en geestelijke flexibiliteit, grote mentale veerkracht en hoge mate van concentratie, dit om ondanks alles nog steeds gentleman-like en constructief met de sport en je medespelers om te gaan.

Probeer te voorkomen in een verkeerde flow te komen.

Neem vooral jezelf niet te serieus. ‘Speel niet om de punten’ zoals Pim Donkersloot nog benadrukte. Sluit je af voor stoorzenders in je flight, voor geklaag en gekakel. Je speelt met jezelf. Hou je vast aan de genieters en vooral: blijf in het nu! Ga niet terugdenken aan die slechte bal, ga niet alvast dromen van die eerste plaats en het applaus dat je staat te wachten, als je de volgende bal goed slaat. Want dan gaat dat zeker niet gebeuren.

Geniet en denk maar zo, hoe langer ik hier loop hoe beter ik word, zeker in dit zeer kritische en lawaaierige gezelschap. Menatal Toughness gaat geprobeerd worden en we zullen na de cursus terugkomen met een verslag en dan bezien of het oude adagium van Arnold Palmer kan worden aangepast tot: ‘The mental I practice, the luckier I get”.

Peter en Simon