In Memoriam Aleid

Afgelopen vrijdag bereikte ons het bericht dat ons gewaardeerde oud-lid Aleid Kemper donderdag 26 november is overleden. Oud-voorzitter Leo van de Ruit had als secretaris de eerste jaren van de NVGJ veel contact met Aleid en schreef onderstaand In Memoriam. Het bestuur wenst haar nabestaanden en iedereen die Aleid goed kende sterkte met dit verlies.

Aleid Kemper: regeldeskundige en misdaadbestrijdster

Haar broze gezondheid maakte dat zij haar geliefde golf al jaren niet meer vaak in de buitenlucht beoefende. Maar zij bleef tot de laatste dagen van haar leven wel met golf in de weer. Zij volgde toernooien en spelers op tv en internet, maakte filmpjes, verzamelde boeken en attributen en hielp iedereen die hulp nodig had. Zij was dé deskundige van de golfregels.

Aleid Kemper is op 26 november na een kort ziekbed overleden. Zij werd 76 jaar.

Het Orakel van Zeist werd zij liefkozend door ons genoemd. Zij was lid van de NVGJ vanaf de oprichting. Aleid schreef artikelen in GolfJournaal. Eén nummer was destijds zowat geheel aan haar gewijd. Zij beschreef hoe zij bij de Royal & Ancient in St. Andrews examens had afgelegd voor golfreferee. Zij slaagde cum laude, want ze kende alle regels. Beter dan wie ook. Die kennis heeft zij in de achterliggende 25 jaar aan ons, en talloze anderen, overgedragen. Zij wist altijd de oplossing. Meer dan eens zijn boekjes met de – aangepaste of veranderde – golfregels uitgegeven door de Nederlandse Golf Federatie. Aleid Kemper schreef de Nederlandse teksten. Klip en klaar.

De eerste vijftien jaar in ons midden was Aleid Kemper een van onze beste speelsters, zoals zij ook al was bij de Utrechtse GC De Pan waar zij de nationale competitie speelde. Zij behoorde in 1998 tot ons team dat het eerste EMGJ (Efteling GC) wist te winnen. Drie keer veroverde zij de President’s Putter, in 1997 won zij de Order of Merit en tweemaal bleek zij niet te verslaan in de NVGJ Matchplay Competitie om de Joop van der Flier Schaal. Wie in die tijd Aleid Kemper lootte, moest van goeden huize komen om een ronde verder te komen. De loting verrichtte Aleid zelf. Uiteraard keurig volgens de regels met plaatsing voor de uitblinkers uit de voorgaande reeks. Aleid fungeerde jarenlang als wedstrijdleider Matchplay.

Onze Aleid heeft ook landelijk naam gemaakt als crimefighter. Zij heeft persoonlijk een misdaad opgelost. De politie hoefde niets anders meer te doen dan twee boeven te arresteren. Het kwam zo. In april 2005, middenin de NGF Competitie, werd er ingebroken in de karrenloods van De Pan. Van een 30-tal leden bleken de golfsets te zijn gestolen. De tas met stokken van Aleid was eveneens weg. Wat nu? Aleid besloot op Marktplaats te gaan zoeken naar gelijke stokken als die zij had. Gevraagd: golfclubs van merk zus en zo. Tot haar verbazing zag zij op Marktplaats: Aangeboden golfclubs van merk zus en zo. Haar eigen materiaal! Aleid is toen aan de slag gegaan. Met een hotmail-account onder schuilnaam is het tot een deal gekomen met de inbrekers. Naam, toenaam, woon- en verblijfplaats. De politie ingeschakeld, dieven gearresteerd en van dertig Pan-leden de stokken terug.

Aleid Kemper is niet meer. Henri van der Steen had vorige maand nog contact met haar over een partij golf op De Pan met Marijke Brouwers er ook bij. “Ik verheug me er op”, liet zij Henri weten.

De uitvaart van Aleid vindt donderdag 3 december vanaf 15.00 uur plaats in besloten kring plaats in Bilthoven. Er is plek voor een beperkt aantal leden om haar de laatste eer te bewijzen, bij interesse dit gaarne asap door te geven aan Martijn Paehlig. U kunt de plechtigheid via een livestream volgen via de link dela2.plechtigheidonline.nl en de code RATR-JC7J