Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
11.07.2020
Ik wist het meteen toen we de jonge eigenwijze Fries een stageplek aanboden: die gaat voor problemen zorgen. Altijd moest hij nét de andere kant opzoeken en precies het tegenovergestelde beweren, ongeacht de net daarvoor geuite mening. Altijd was hij op zoek naar een knuppel om de hoenders in het hok wakker te schudden. En ja hoor, tien jaar nadat S. Herrema bij Golfers Magazine afzwaaide, kwam die voorspelling uit. Zonder ook maar een moment stil te staan bij de enorme stapel felrood knipperende deadlines op mijn bureau – die door een vervroegde coronavakantie in eigen land ook nog eens twee weken naar voren waren geschoven – ramde Sietse mij rücksichtslos het estafettestokje van de NVGJ in handen. En bedankt.
Eigenlijk ging het zelfs eerder mis. Zo rond mijn dertigste, intussen al weer ruim twintig jaar geleden, toen een RSI-blessure aan mijn pols onverwacht een eind maakte aan mijn tenniscarrière. Ik kon van de ene op de andere dag geen forehand meer slaan. Toch proberen natuurlijk, want bij ons competitieteam was bierdrinken bijna net zo belangrijk als spelen, maar toen ik mijn tegenstander al na het inspelen kon feliciteren, was het genoeg. De rackets gingen de schuur in.
‘Ga dan eens mee golfen’, stelde de barman van mijn stamkroeg een paar maanden later voor. (Bierdrinken ging nog steeds prima.) Ik liet me overhalen, maar zonder veel overtuiging. Hoe moest ik in vredesnaam zo’n zware metalen golfclub swingen als een vederlicht tennisracket niet eens lukte? Tot mijn verrassing had mijn pols echer geen bezwaren en één goed geraakt ijzer was voldoende om verslaafd te raken – jullie kennen het.
Een klein decennium lang maakten we elke zondagochtend vroeg Spaarnwoude onveilig. De vaste vierbal was fanatiek genoeg en kende genoeg onderlinge strijd, maar ik voelde totaal geen behoefte om mee te doen aan wedstrijden. Het gevecht tegen de baan en mezelf was genoeg, meer dan genoeg. Dat veranderde niet toen ik bij Golfers Magazine aan de slag ging en de argumenten van collega Paehlig om lid te worden van de NVGJ (‘Goed voor de connecties’ en ‘Jij houdt toch van bier?’) liet ik lang onbeantwoord. Uiteindelijk ging ik toch overstag. En gelukkig maar, want al ruim een decennium rij ik na elke wedstrijd met een grote glimlach naar huis – grinnikend om het nieuwste relletje.
Dat ik in tien jaar minder wedstrijden heb gespeeld dan anderen in één jaar, kwam omdat onze toenmalige hoofdredacteur iets minder overtuigd was van het nut van een NVGJ-wedstrijd dan zijn redacteuren. Eén collega op maandag afwezig kon – na enig masseren en zorgvuldig manoeuvreren – nog net, maar om met z’n tweeën te kunnen spijbelen, moest er echt een briljant verhaal op tafel komen. Als collega Paehlig twee weken niet speelt, krijgt hij uitslag, dus bewaakte ik het redactionele fort terwijl hij wedstrijden won. Verschil moet er wezen.
En als ik eerlijk ben: hoezeer ik ook kan genieten van de chaos van een NVGJ-wedstrijd, mijn mooiste momenten beleefde ik in de een-op-een wedstrijden van de door Aleid Kemper uit het slop getrokken matchplaycompetitie. Eindelijk kreeg ik door dat een wedstrijdelement toch iets extra’s aan een rondje golf toevoegt.
En man tegen man/vrouw leer je andere NVGJ’ers toch het best kennen. Zo heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat je de beste golfer van onze club, Michiel, op de kast (en de knieën) kunt krijgen door ‘m onverwacht een kort puttje te laten maken. Ik weet hoe Friso kijkt als je drie keer in één ronde een ‘sandy’ maakt om een hole te halven. Ik hoor Jan nog zuchten omdat hij wéér tegen mij moet. Ik heb putt-icoon Louis op het moment suprême tot zijn eigen verbijstering zien drieputten. En ik heb Sonja heroïsche gevechten zien leveren tegen een buik vol zenuwen. Het blijken onvergetelijke momenten.
En je leert ook jezelf kennen in matchplayduels. Ik voel nog mijn verbazing toen routinier Rob me met zijn dodelijke precieze hybrides kansloos naar huis stuurde. Ik hebt ontdekt dat Willem – dankzij een uitgekiende combinatie van solide slagen en slap ouwehoeren – mijn angstgegner is. En ik weet hoe het is om Jeroen al na twaalf holes een hand te moeten geven – negen ballen en een illusie armer. De gekste, meest memorabele momenten heb je, in mijn ervaring, vooral in matchplay.
Als we alle hernia’s, coronavirussen en frozen shoulders weer achter de rug hebben, ga ik het duel graag weer aan.
Tot die tijd geef ik het stokje door aan meneer de Boer, gewoon omdat het zo lekker past in het rijtje Sietse… Foeke… Poppe.
Ik ben er klaar voor. Tenminste, alle voorbereidingen zijn gedaan: diverse handschoen, check. Genoeg ballen, check. Pins, check. Pitchfork, check. Golfhorloge, check. Vier seizoenen kleding in de auto, check. Nog wel even de clubjes poetsen. En nieuwe golfschoenen bestellen, want deze robuuste Stuburts zitten wel heerlijk, maar overal waar naden zijn laten die inmiddels los. Nu ben ik mij wat minder bewust van wat wij ‘in voorraad’ hebben dan mijn echtgenote. Tenzij het om de wijnkast gaat. ,,Nieuwe schoenen bestellen'', vraagt zij verbaasd. ,,Heb je al eens in de garage gekeken. Je hebt nog twee paar nieuwe. In de doos, nooit uitgepakt'', klinkt het vol onbegrip. Hè, nieuwe schoenen? Welnee, of toch. Twee dozen van Duca del Cosma. Ja, uitverkoopjes, die kon ik echt niet laten staan. De situatie vraagt om een licht charmeoffensief. Zal ik meteen maar even het schoenenrek opruimen, stel ik zeer toeschietelijk voor. ,,Zal mij niet verbazen als daar ook nog nieuwe schoenen staan.'' Kom op! Ik verzamel geen schoenen, ik loop er alleen maar op. Het opruimen van het muurhoge schoenenrek blijkt een harde confrontatie met mijzelf. Op ooghoogte vind ik direct de vaker gebruikte, oude schoenen. Wat meer onderop blinken nog andere schoenen. Callaway? Zitten die ook in de schoenen, vraag ik quasi nonchalant. Wel een beetje slordig. Nog eens drie paar golfschoenen; nieuw. Wit met rode en zwarte bies, geheel zwart en een paar klassiek bruin met krokodillenprint. Maar, ik gooi ook zes paar oude schoenen weg, probeer ik nog. Dat is niet voor niets, want niet wetend dat de garage een verkapte golfschoenensale is, had ik al een nieuw paar besteld. Hey Dée, werk jij morgen thuis? ,,Ja, hoezo?'' Nou, het kan zijn dat er een pakje voor mij wordt bezorgd en ik heb de hele dag afspraken buitenshuis, probeer ik zo gewoon mogelijk. Dat heeft ze meteen door. ,,Een pakje? Je gaat mij toch niet vertellen dat je nieuwe golfschoenen hebt besteld'' vraagt ze hoofdschuddend. Nou ja, ik wist dus niet dat ik ergens nog een paar nieuwe schoenen had staan. Dat was voor ik ging opruimen, anders had ik dat nóóit gedaan, natuurlijk. Weer een zucht, gecombineerd met een meewarige blik. Ik denk dat het maandag de zwarte Callaway's worden; spikeless. Ik blijk ook zwarte golfschoenen te hebben mét spikes... Wist ik ook niet... Ronald Massaut
Soos vorige jaar het Ruud Taal en Ruud Onstein, die twee oudste gholfspelende lede van die NVGJ, die nuwe gholf seisoen afgeskop met ’n wedstrijd op die gholfbaan van Kuilsrivier, ’n baan in die omgewing van Stellenbosch. Hulle het matchplay gespeel vir die bevordering van die inskrijwings vir die Mr. Glow Matchplay Kompetisie en die eggenotes Marianne en Kea het toegekijk of alles volgens die reeëls is verloop. Ruud O is oud wenner van dees kompetisie, maar hij is nu te oud om nog te kompeteer vir die wentjek, ondanks dat hij die gholfstokkies nog aardig kan hanteer. Ruud T het die wens om die Cup nog ooit te wen, maar of dit sal gebeur lig in die skoot van die toekoms verborge. Het was een spannend tweegeveg waarbij die wenkanse bij elk putjie verander het. Dan het Ruud één op op sy telkaart, en dan had Ruud één op op sy telkaart. So het die kanse gewissel. Op die 15e putjie was albei spelers gelijk op, maar op die 16e putjie het Ruud O sy bofhou verbrou en die bal in die water geslaan, terwijl Ruud T een baie bofhou gemoker het en die putjie gewen het. Op die 17e putjie was beide spelers gelijk aan die baansijfer so dat die 18e putjie, baansijfer 5, die beslissing moes bring. Daar het Ruud T toegeslaan, hij was met drie houwe op die setperk en het met sy setijster, die vuurwarm was, die bal dood bij die pen gekrij vir ‘n 5. Die beide spelers het hierna hande geskud en Ruud T gefelisiteer met dees pragtige oorwinning. Die wedstrijd was in baie harmonie verloop en die koeldrankies na afloop was baie lekker. Dieselfde aand het die twee aandete geniet in één van die spog restaurants van Stellenbosch. Daar het Ruud T na sy sege geseg: “Ek is baie tevrede met my spel, daar was ’n paar belangrike sethouwe wat die verskil tussen wen en verloor was. Dit is ’n wonderlike manier om die nuwe seisoen te begin en ek sien uit na die jaar. Ek wil hierop voortbou en vanjaar my best gholf speel’ aldus een tevrede Ruud Taal. (voor vertalingen raden wij Google Translate of Glosbe.com aan, red)
De aanmelding voor de NVGJ-matchplaycompetitie 2025 is opengesteld. Aanmelden kan heel eenvoudig (én snel!), door een e-mailbericht naar louiswesthof@gmail.com te sturen met: ‘Ja, ik doe mee’, of woorden van gelijke strekking. Ook in de 2024-editie is weer bewezen dat er geen leukere spelvorm is dan matchplay. Voor het derde jaar op rij draagt deze wedstrijdreeks de naam van onze ruimhartige sponsor Mr. Glow, vertegenwoordigd door Jolanda Swart. Hulde! Ik ben heel benieuwd waarmee ze de finalisten en halvefinalisten dit jaar zal verrassen. Gezien het enthousiasme onder de deelnemers over de vorige edities hebben we voor dit jaar nauwelijks iets aan de opzet gewijzigd. Dus organiseren we ook in dit jaar een herkansingscompetitie voor de verliezers in de eerste en tweede ronde (mits voldoende aanmeldingen, moet ik er formeel bij vermelden). We memoreren hierbij het spelconcept, dat een kleine wijziging onderging: er wordt tot en met de kwartfinales gespeeld met driekwart verrekening van de playing handicaps. In de halve finales én de finale worden de handicaps volledig verrekend (dit mede op voorspraak van onze kampioen van 2024, die zo meer tegenstand verwacht). Bij de indeling van de eerste en tweede ronde doet de wedstrijdleider zijn best om te voorkomen dat de deelnemers het halve (of hele) land moeten doorkruisen om het tegen elkaar te kunnen opnemen. Met vriendelijke groet, uw wedstrijdleider, Louis Westhof
Nog maar één week en dan gaat het seizoen gelukkig weer beginnen. Wie er nog niet bij is, is in ieder geval onze all time recordhouder van de NVGJ, met maar liefst zeven eindoverwinningen van de Order of Merit. Henri van der Steen staat voorlopig nog even aan de kant door een venijnige rugblessure en wacht op een operatie
Terwijl de aanmeldingen binnenstromen voor de eerste golfwedstrijden van de NVGJ, zijn onze leden nog volop bezig met allerlei andere activiteiten. Hélène stuurde ons dit plaatje. Het is 20 graden in Saalbach momenteel. Of er nog lang geskied kan worden is nog maar zeer de vraag. Maar deze pakken ze haar niet meer af.
De wedstrijdcommissie heeft in overleg met het bestuur besloten om het wedstrijdreglement op een aantal punten uit te breiden of te verduidelijken. Het betreft een aantal punten, die René Brouwer als voorzitter van de wedstrijdcommissie graag even toelicht.