Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
09.09.2021
PAR-3 baan De Biltse Duinen; zeker geen makkie. Of het de Par3-baan was, de weersvoorspelling of de nasleep van de zomervakantie, we zullen de oorzaak nooit weten, maar feit is dat we vrijdag 27 augustus met slechts 20 mensen arriveerden in de bossen van de Bilt om de 9 holes van de Biltse Duinen te lopen. Een heerlijk stukje gebak en koffie stonden ons op te wachten. Mede-eigenaar Arnoud de Jager, een goede bekende van menigeen die hem kent van de Lage Vuursche, liet zich even zien. Helaas trokken de eerste donkere wolken al samen boven de baan en stonden we in te slaan tijdens een stevige bui. Een blik op de buienradar verraadde gelukkig dat het snel droog zou worden, waarop de wedstrijdleiding zich soepel toonde en de wedstrijd 10 minuten later liet starten.
Samen met flightgenoten William, Hannie en Willem ging ik op zoek naar hole 8 voor de shot-gun- start. Met 147 meter een van de langere holes van de baan. Een afstand die voor ieder van ons normaal weinig problemen oplevert. Maar direct deze eerste hole confronteerde ons met de moeilijkheid van de baan; wel heel veel bomen en bijna overal hele smalle doorgangen. Met een 6, 2 keer 5 en een par kwamen we eraf. Het was William die ons met een par liet zien hoe hier gespeeld moet worden. Alles gewoon rechtdoor spelen, niet te vlak, en strak putten. Maar dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Hout
Vooral voor Willem hadden de vele bomen een onweerstaanbare aantrekkingskracht; of het nu overhangende takken waren, een hele hoge boom of een dichte bossage. Hij legde zijn bal vrijwel steeds tegen of tussen het hout. Hij herstelde zich vervolgens vaak goed, maar grossierde hierdoor toch in 4’en , wat steevast enig gemopper opleverde. Hannie speelde de ballen wel mooi strak rechtdoor en was lekker op dreef. Wij dames noteerden binnen de eerste 5 holes allebei een birdie, wat beide heren zichtbaar niet helemaal lekker zat.
Maar het afslaan op de harde matten was eenvoudigweg niet gemakkelijk. Een ooit in Engeland gekocht zakje met een ketting met rubberen tees en een korte en lange plastic tee, die we in de matten geduwd kregen, bood uitkomst. William maakte goed gebruik van de rubberen tees en verzorgde steeds een nette afslag, waarna steevast een zoektocht naar de weggeslagen ketting volgde. Zelf deelde ik de ene gele tee die de mat inging, met Hannie. Ook die moest niet zoek raken. Al gauw werden de taken in onze flight verdeeld; de ballen moesten nagekeken worden, maar de afslagattibuten ook.
Bal achter vast hek!
Na 5 ‘lange’ holes braken de drie allerkortste holes aan van iets meer dan 60 meter. Persoonlijk had ik er plezier in en kreeg het goede gevoel te pakken; met de P erop en met twee puts erin; de parren begonnen te lopen. William stelde ons onderweg nog voor een lastige vraag; hij legde zijn bal vlak achter een groot hek met gaas erin dat achter een green stond; is dit een vast obstakel en mag de bal verplaatst? Willem dacht van wel. William zelf meende van niet en speelde een extra slag om er weer langs te komen.
Kortom de PAR-3 baan bleek bepaald geen makkie en stelde ons allemaal behoorlijk op de proef. Vlak voordat we binnenkwamen maakte Willem op holes 6 nog een prachtige birdie, maar meer dan drie hadden we er als flight niet gemaakt. De wanhopige kreten, het gezoek en het gemopper voor en achter ons verraadde dat ook de anderen in de baan die ervaring hadden. Tegelijkertijd was het een heerlijke middag en genoten we van de uitdaging, het weer (droog en zelfs af en toe zon) en de
mooie baan waar de hei dieppaars in bloei stond. Dat leuke kleine stenen gebouwtje onderweg nog gezien?; was een huisje van de badmeester toen de hele baan nog een openluchtzwembad was. Wist William te vertellen.
‘Nu ik hier toch ben’
Na hole 7 waren we klaar, maar Willem bleef ballen slaan tot we weer bij het clubhuis waren: ”nu ik hier toch ben”, zei hij. En; “het moet toch beter kunnen”. Toen iedereen de baan af was, brak de zon werkelijk door en genoten we van een heerlijk glas bier of wijn op het terras dat fijn op de avondzon ligt. Willem inventariseerde de gemaakte birdies, Rene de gemaakte scores. Ik leerde tijdens de nazit van mijn tweede wedstrijd van de NVGJ weer andere leden beter kennen dan de vorige keer op Schloss Moyland. Flightgenoot Willem werkt bij de Telegraaf met collega’s waar ik in mijn tijd op de parlementaire redactie heb mee heb gewerkt. De harde oordelen over politici, ook als het over hun priveleven gaat, de olympische spelen, kwamen voorbij Hannie vertelde over de digitale fotografie die ze verricht. “een doka is nooit mijn ding geweest”. Geanimeerde gesprekken.
Als we het souterrain induiken om snel een douche te nemen, wachtte een teleurstelling; er zijn geen handdoeken. Ook blijkt de vloerbedekking doorweekt door wateroverlast. Menigeen besluit niet te douchen. Een beetje poedelen en wat deo; ‘t is wat het is. Terug boven, stond een prachtig gedekte tafel klaar en genieten we van de goed verzorgde dis: heerlijke salades en garnalen, sate en hamburgers van de bbq. Willem schraapte zijn keel en vroeg de aandacht; hij memoreert hoe vorig jaar op de Biltse Duinen Peter Landman nog meespeelde en uit zijn gevoelens van verlies over diens overlijden. Menigeen voelt het zichtbaar met hem mee.
Overschat
Daarna volgde de prijsuitreiking. Hans Terol en Jolande Swart behaalden 31 stablefortpunten in de A; met Hans als winnaar. Jolande verzorgde als sponsor fijne prijzen; dozen met ballen en lekkere flessen wijn. In de B-categorie behaalde Sonja en Paul beide 30 punten, en eindigde op plaats 2 en 3. Ik had het tijdens het lopen niet zo in de gaten, maar de parren en ene birdie betaalden zich uit in 32 punten. Willem grapte of in de volgende keer weer iets voor de anderen wilde overlaten. Hoewel ik besef dat elk geintje een seintje geeft, kon ik hem dat op voorhand niet beloven. Zoals ik eerder schreef ben ik nogal fanatiek waar het de bal aangaat.
Wat betreft de birdies bleken we onszelf met zijn allen vreselijk overschat te hebben. De voorspellingen waren wel 20, 28 of zelfs 60. Ik dacht zelf ook: alle spelers toch minstens een birdie en dan nog (over de duim) 8 extra. Willem presenteerde ons de naakte waarheid; slechts 11 birdies waren er gemaakt. Viel flight-genoot Willem dan toch nog in de prijzen; hij zat er het dichtste bij. Willem bedankte Arnoud voor de gastvrijheid en de goede zorgen, en nodigde hem uit om de Pieter Landman Memorail mee te komen spelen op Texel 28 en 29 september. Ook de koks werden hartelijk bedankt voor het leveren van hun kookkunsten. Na een koffie gaan we naar de parkeerplaats om in alle windrichtingen weer naar huis te gaan.
De volgende morgen meldde de app van Golf.nl juichend dat ik een 18-holes slagen award had gewonnen; met slechts 69 slagen. Ja, dank je de koekoek; grapjurk; op een par-3-baan! Zou toch verrekend moeten worden in de data, zou je zeggen.
Enfin, ik kijk terug op een heerlijk dag, op een prachtige baan, ook fijn gespeeld en leuk gezelschap!
Elaine de Boer
Een magere bezetting in de A-categorie voor de wedstrijd op de Biltse Duinen, maar onze secretaris Hans Terol ging er wel met de overwinning vandoor. In de B was Elaine de Boer de sterktste. Net lid en direct toeslaan. Dat belooft nog wat.
A-categorie plhc stbf
1, Hans Terol 5 31
2. Jolanda Swart (sponsor) 7 31
3. Pim Donkersloot 5 25
4. Willem Schouten 1 15
B-categorie
1. Elaine de Boer 11 32
2. Sonja van de Rhoer 10 30
3. Paul Boehlé 10 30
4. Anna van Lennep 15 29
5. Willem Buijteweg 11 28
6. Guus van Holland 12 28
7. John Dekker 10 27
8. Ronald Massaut 13 26
9. Henk Koster 13 26
10. René Brouwer 9 25
11. Willem van den Elskamp 12 25
12. Taco Mulder 8 24
13. Jan van Galen 8 24
14. William Wollring 10 24
15. Hannie Verhoeven 11 24
16. Ger Laan 8 22
Ik ben er klaar voor. Tenminste, alle voorbereidingen zijn gedaan: diverse handschoen, check. Genoeg ballen, check. Pins, check. Pitchfork, check. Golfhorloge, check. Vier seizoenen kleding in de auto, check. Nog wel even de clubjes poetsen. En nieuwe golfschoenen bestellen, want deze robuuste Stuburts zitten wel heerlijk, maar overal waar naden zijn laten die inmiddels los. Nu ben ik mij wat minder bewust van wat wij ‘in voorraad’ hebben dan mijn echtgenote. Tenzij het om de wijnkast gaat. ,,Nieuwe schoenen bestellen'', vraagt zij verbaasd. ,,Heb je al eens in de garage gekeken. Je hebt nog twee paar nieuwe. In de doos, nooit uitgepakt'', klinkt het vol onbegrip. Hè, nieuwe schoenen? Welnee, of toch. Twee dozen van Duca del Cosma. Ja, uitverkoopjes, die kon ik echt niet laten staan. De situatie vraagt om een licht charmeoffensief. Zal ik meteen maar even het schoenenrek opruimen, stel ik zeer toeschietelijk voor. ,,Zal mij niet verbazen als daar ook nog nieuwe schoenen staan.'' Kom op! Ik verzamel geen schoenen, ik loop er alleen maar op. Het opruimen van het muurhoge schoenenrek blijkt een harde confrontatie met mijzelf. Op ooghoogte vind ik direct de vaker gebruikte, oude schoenen. Wat meer onderop blinken nog andere schoenen. Callaway? Zitten die ook in de schoenen, vraag ik quasi nonchalant. Wel een beetje slordig. Nog eens drie paar golfschoenen; nieuw. Wit met rode en zwarte bies, geheel zwart en een paar klassiek bruin met krokodillenprint. Maar, ik gooi ook zes paar oude schoenen weg, probeer ik nog. Dat is niet voor niets, want niet wetend dat de garage een verkapte golfschoenensale is, had ik al een nieuw paar besteld. Hey Dée, werk jij morgen thuis? ,,Ja, hoezo?'' Nou, het kan zijn dat er een pakje voor mij wordt bezorgd en ik heb de hele dag afspraken buitenshuis, probeer ik zo gewoon mogelijk. Dat heeft ze meteen door. ,,Een pakje? Je gaat mij toch niet vertellen dat je nieuwe golfschoenen hebt besteld'' vraagt ze hoofdschuddend. Nou ja, ik wist dus niet dat ik ergens nog een paar nieuwe schoenen had staan. Dat was voor ik ging opruimen, anders had ik dat nóóit gedaan, natuurlijk. Weer een zucht, gecombineerd met een meewarige blik. Ik denk dat het maandag de zwarte Callaway's worden; spikeless. Ik blijk ook zwarte golfschoenen te hebben mét spikes... Wist ik ook niet... Ronald Massaut
Soos vorige jaar het Ruud Taal en Ruud Onstein, die twee oudste gholfspelende lede van die NVGJ, die nuwe gholf seisoen afgeskop met ’n wedstrijd op die gholfbaan van Kuilsrivier, ’n baan in die omgewing van Stellenbosch. Hulle het matchplay gespeel vir die bevordering van die inskrijwings vir die Mr. Glow Matchplay Kompetisie en die eggenotes Marianne en Kea het toegekijk of alles volgens die reeëls is verloop. Ruud O is oud wenner van dees kompetisie, maar hij is nu te oud om nog te kompeteer vir die wentjek, ondanks dat hij die gholfstokkies nog aardig kan hanteer. Ruud T het die wens om die Cup nog ooit te wen, maar of dit sal gebeur lig in die skoot van die toekoms verborge. Het was een spannend tweegeveg waarbij die wenkanse bij elk putjie verander het. Dan het Ruud één op op sy telkaart, en dan had Ruud één op op sy telkaart. So het die kanse gewissel. Op die 15e putjie was albei spelers gelijk op, maar op die 16e putjie het Ruud O sy bofhou verbrou en die bal in die water geslaan, terwijl Ruud T een baie bofhou gemoker het en die putjie gewen het. Op die 17e putjie was beide spelers gelijk aan die baansijfer so dat die 18e putjie, baansijfer 5, die beslissing moes bring. Daar het Ruud T toegeslaan, hij was met drie houwe op die setperk en het met sy setijster, die vuurwarm was, die bal dood bij die pen gekrij vir ‘n 5. Die beide spelers het hierna hande geskud en Ruud T gefelisiteer met dees pragtige oorwinning. Die wedstrijd was in baie harmonie verloop en die koeldrankies na afloop was baie lekker. Dieselfde aand het die twee aandete geniet in één van die spog restaurants van Stellenbosch. Daar het Ruud T na sy sege geseg: “Ek is baie tevrede met my spel, daar was ’n paar belangrike sethouwe wat die verskil tussen wen en verloor was. Dit is ’n wonderlike manier om die nuwe seisoen te begin en ek sien uit na die jaar. Ek wil hierop voortbou en vanjaar my best gholf speel’ aldus een tevrede Ruud Taal. (voor vertalingen raden wij Google Translate of Glosbe.com aan, red)
De aanmelding voor de NVGJ-matchplaycompetitie 2025 is opengesteld. Aanmelden kan heel eenvoudig (én snel!), door een e-mailbericht naar louiswesthof@gmail.com te sturen met: ‘Ja, ik doe mee’, of woorden van gelijke strekking. Ook in de 2024-editie is weer bewezen dat er geen leukere spelvorm is dan matchplay. Voor het derde jaar op rij draagt deze wedstrijdreeks de naam van onze ruimhartige sponsor Mr. Glow, vertegenwoordigd door Jolanda Swart. Hulde! Ik ben heel benieuwd waarmee ze de finalisten en halvefinalisten dit jaar zal verrassen. Gezien het enthousiasme onder de deelnemers over de vorige edities hebben we voor dit jaar nauwelijks iets aan de opzet gewijzigd. Dus organiseren we ook in dit jaar een herkansingscompetitie voor de verliezers in de eerste en tweede ronde (mits voldoende aanmeldingen, moet ik er formeel bij vermelden). We memoreren hierbij het spelconcept, dat een kleine wijziging onderging: er wordt tot en met de kwartfinales gespeeld met driekwart verrekening van de playing handicaps. In de halve finales én de finale worden de handicaps volledig verrekend (dit mede op voorspraak van onze kampioen van 2024, die zo meer tegenstand verwacht). Bij de indeling van de eerste en tweede ronde doet de wedstrijdleider zijn best om te voorkomen dat de deelnemers het halve (of hele) land moeten doorkruisen om het tegen elkaar te kunnen opnemen. Met vriendelijke groet, uw wedstrijdleider, Louis Westhof
Nog maar één week en dan gaat het seizoen gelukkig weer beginnen. Wie er nog niet bij is, is in ieder geval onze all time recordhouder van de NVGJ, met maar liefst zeven eindoverwinningen van de Order of Merit. Henri van der Steen staat voorlopig nog even aan de kant door een venijnige rugblessure en wacht op een operatie
Terwijl de aanmeldingen binnenstromen voor de eerste golfwedstrijden van de NVGJ, zijn onze leden nog volop bezig met allerlei andere activiteiten. Hélène stuurde ons dit plaatje. Het is 20 graden in Saalbach momenteel. Of er nog lang geskied kan worden is nog maar zeer de vraag. Maar deze pakken ze haar niet meer af.
De wedstrijdcommissie heeft in overleg met het bestuur besloten om het wedstrijdreglement op een aantal punten uit te breiden of te verduidelijken. Het betreft een aantal punten, die René Brouwer als voorzitter van de wedstrijdcommissie graag even toelicht.