Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
09.09.2021
PAR-3 baan De Biltse Duinen; zeker geen makkie. Of het de Par3-baan was, de weersvoorspelling of de nasleep van de zomervakantie, we zullen de oorzaak nooit weten, maar feit is dat we vrijdag 27 augustus met slechts 20 mensen arriveerden in de bossen van de Bilt om de 9 holes van de Biltse Duinen te lopen. Een heerlijk stukje gebak en koffie stonden ons op te wachten. Mede-eigenaar Arnoud de Jager, een goede bekende van menigeen die hem kent van de Lage Vuursche, liet zich even zien. Helaas trokken de eerste donkere wolken al samen boven de baan en stonden we in te slaan tijdens een stevige bui. Een blik op de buienradar verraadde gelukkig dat het snel droog zou worden, waarop de wedstrijdleiding zich soepel toonde en de wedstrijd 10 minuten later liet starten.
Samen met flightgenoten William, Hannie en Willem ging ik op zoek naar hole 8 voor de shot-gun- start. Met 147 meter een van de langere holes van de baan. Een afstand die voor ieder van ons normaal weinig problemen oplevert. Maar direct deze eerste hole confronteerde ons met de moeilijkheid van de baan; wel heel veel bomen en bijna overal hele smalle doorgangen. Met een 6, 2 keer 5 en een par kwamen we eraf. Het was William die ons met een par liet zien hoe hier gespeeld moet worden. Alles gewoon rechtdoor spelen, niet te vlak, en strak putten. Maar dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Hout
Vooral voor Willem hadden de vele bomen een onweerstaanbare aantrekkingskracht; of het nu overhangende takken waren, een hele hoge boom of een dichte bossage. Hij legde zijn bal vrijwel steeds tegen of tussen het hout. Hij herstelde zich vervolgens vaak goed, maar grossierde hierdoor toch in 4’en , wat steevast enig gemopper opleverde. Hannie speelde de ballen wel mooi strak rechtdoor en was lekker op dreef. Wij dames noteerden binnen de eerste 5 holes allebei een birdie, wat beide heren zichtbaar niet helemaal lekker zat.
Maar het afslaan op de harde matten was eenvoudigweg niet gemakkelijk. Een ooit in Engeland gekocht zakje met een ketting met rubberen tees en een korte en lange plastic tee, die we in de matten geduwd kregen, bood uitkomst. William maakte goed gebruik van de rubberen tees en verzorgde steeds een nette afslag, waarna steevast een zoektocht naar de weggeslagen ketting volgde. Zelf deelde ik de ene gele tee die de mat inging, met Hannie. Ook die moest niet zoek raken. Al gauw werden de taken in onze flight verdeeld; de ballen moesten nagekeken worden, maar de afslagattibuten ook.
Bal achter vast hek!
Na 5 ‘lange’ holes braken de drie allerkortste holes aan van iets meer dan 60 meter. Persoonlijk had ik er plezier in en kreeg het goede gevoel te pakken; met de P erop en met twee puts erin; de parren begonnen te lopen. William stelde ons onderweg nog voor een lastige vraag; hij legde zijn bal vlak achter een groot hek met gaas erin dat achter een green stond; is dit een vast obstakel en mag de bal verplaatst? Willem dacht van wel. William zelf meende van niet en speelde een extra slag om er weer langs te komen.
Kortom de PAR-3 baan bleek bepaald geen makkie en stelde ons allemaal behoorlijk op de proef. Vlak voordat we binnenkwamen maakte Willem op holes 6 nog een prachtige birdie, maar meer dan drie hadden we er als flight niet gemaakt. De wanhopige kreten, het gezoek en het gemopper voor en achter ons verraadde dat ook de anderen in de baan die ervaring hadden. Tegelijkertijd was het een heerlijke middag en genoten we van de uitdaging, het weer (droog en zelfs af en toe zon) en de
mooie baan waar de hei dieppaars in bloei stond. Dat leuke kleine stenen gebouwtje onderweg nog gezien?; was een huisje van de badmeester toen de hele baan nog een openluchtzwembad was. Wist William te vertellen.
‘Nu ik hier toch ben’
Na hole 7 waren we klaar, maar Willem bleef ballen slaan tot we weer bij het clubhuis waren: ”nu ik hier toch ben”, zei hij. En; “het moet toch beter kunnen”. Toen iedereen de baan af was, brak de zon werkelijk door en genoten we van een heerlijk glas bier of wijn op het terras dat fijn op de avondzon ligt. Willem inventariseerde de gemaakte birdies, Rene de gemaakte scores. Ik leerde tijdens de nazit van mijn tweede wedstrijd van de NVGJ weer andere leden beter kennen dan de vorige keer op Schloss Moyland. Flightgenoot Willem werkt bij de Telegraaf met collega’s waar ik in mijn tijd op de parlementaire redactie heb mee heb gewerkt. De harde oordelen over politici, ook als het over hun priveleven gaat, de olympische spelen, kwamen voorbij Hannie vertelde over de digitale fotografie die ze verricht. “een doka is nooit mijn ding geweest”. Geanimeerde gesprekken.
Als we het souterrain induiken om snel een douche te nemen, wachtte een teleurstelling; er zijn geen handdoeken. Ook blijkt de vloerbedekking doorweekt door wateroverlast. Menigeen besluit niet te douchen. Een beetje poedelen en wat deo; ‘t is wat het is. Terug boven, stond een prachtig gedekte tafel klaar en genieten we van de goed verzorgde dis: heerlijke salades en garnalen, sate en hamburgers van de bbq. Willem schraapte zijn keel en vroeg de aandacht; hij memoreert hoe vorig jaar op de Biltse Duinen Peter Landman nog meespeelde en uit zijn gevoelens van verlies over diens overlijden. Menigeen voelt het zichtbaar met hem mee.
Overschat
Daarna volgde de prijsuitreiking. Hans Terol en Jolande Swart behaalden 31 stablefortpunten in de A; met Hans als winnaar. Jolande verzorgde als sponsor fijne prijzen; dozen met ballen en lekkere flessen wijn. In de B-categorie behaalde Sonja en Paul beide 30 punten, en eindigde op plaats 2 en 3. Ik had het tijdens het lopen niet zo in de gaten, maar de parren en ene birdie betaalden zich uit in 32 punten. Willem grapte of in de volgende keer weer iets voor de anderen wilde overlaten. Hoewel ik besef dat elk geintje een seintje geeft, kon ik hem dat op voorhand niet beloven. Zoals ik eerder schreef ben ik nogal fanatiek waar het de bal aangaat.
Wat betreft de birdies bleken we onszelf met zijn allen vreselijk overschat te hebben. De voorspellingen waren wel 20, 28 of zelfs 60. Ik dacht zelf ook: alle spelers toch minstens een birdie en dan nog (over de duim) 8 extra. Willem presenteerde ons de naakte waarheid; slechts 11 birdies waren er gemaakt. Viel flight-genoot Willem dan toch nog in de prijzen; hij zat er het dichtste bij. Willem bedankte Arnoud voor de gastvrijheid en de goede zorgen, en nodigde hem uit om de Pieter Landman Memorail mee te komen spelen op Texel 28 en 29 september. Ook de koks werden hartelijk bedankt voor het leveren van hun kookkunsten. Na een koffie gaan we naar de parkeerplaats om in alle windrichtingen weer naar huis te gaan.
De volgende morgen meldde de app van Golf.nl juichend dat ik een 18-holes slagen award had gewonnen; met slechts 69 slagen. Ja, dank je de koekoek; grapjurk; op een par-3-baan! Zou toch verrekend moeten worden in de data, zou je zeggen.
Enfin, ik kijk terug op een heerlijk dag, op een prachtige baan, ook fijn gespeeld en leuk gezelschap!
Elaine de Boer
Een magere bezetting in de A-categorie voor de wedstrijd op de Biltse Duinen, maar onze secretaris Hans Terol ging er wel met de overwinning vandoor. In de B was Elaine de Boer de sterktste. Net lid en direct toeslaan. Dat belooft nog wat.
A-categorie plhc stbf
1, Hans Terol 5 31
2. Jolanda Swart (sponsor) 7 31
3. Pim Donkersloot 5 25
4. Willem Schouten 1 15
B-categorie
1. Elaine de Boer 11 32
2. Sonja van de Rhoer 10 30
3. Paul Boehlé 10 30
4. Anna van Lennep 15 29
5. Willem Buijteweg 11 28
6. Guus van Holland 12 28
7. John Dekker 10 27
8. Ronald Massaut 13 26
9. Henk Koster 13 26
10. René Brouwer 9 25
11. Willem van den Elskamp 12 25
12. Taco Mulder 8 24
13. Jan van Galen 8 24
14. William Wollring 10 24
15. Hannie Verhoeven 11 24
16. Ger Laan 8 22
Op initiatief van onze zeer gewaardeerde sponsor Eric Venghaus wilde de NVGJ afgelopen zomer een Charity Event organiseren op de Haarlemmermeersche Golfclub. Het goede doel was de Stichting Sintvoorieder1, een organisatie die zich inzet om ook kinderen die leven in verborgen armoede een cadeautje met Sinterklaas te geven. Dat toernooi ging om organisatorische redenen niet door. Maar er is goed nieuws! Op 20 mei 2025 zal het evenement plaatsvinden op golfbaan De Hoge Dijk. Zij zijn super enthousiast en ontvangen ons graag tegen mooie condities. Wanneer de nieuwe flyer klaar is zal die ook op onze site te zien zijn. Afgelopen week stond er over de Stichting een mooi stuk in De Telegraaf. De oprichter van de Stichting, Esther Blom kreeg tijdens een gala-avond in Den Haag uit handen van burgemeester Van Zanen een welverdiend lintje. Het artikel gaat hierbij. De organisatie verheugt zich op een mooi toernooi met uiteindelijk een mooi bedrag voor de Stichting! De organisatie
Drie keer maakte ons helaas ontvallen lid Leo van de Ruit een Golfscheurkalender. Uitgeverij Edicola vroeg Anton Kuijntjes om die rol over te nemen. Ons gewaardeerde NVGJ-lid twijfelde, maar ging uiteindelijk aan de slag. Het resultaat ligt nu op de toonbank van diverse boekwinkels. Anton kreeg medewerking van een team van ervaren Golf Pro Teachers en redacteuren van het grootste golfmagazine van Nederland. Maar liefst 365 dagen vol waardevolle tips, inspirerende quotes, handige instructies, baanadvies, anekdotes en nog veel meer. Zo begin je iedere dag met nieuwe inzichten en inspiratie voor jouw spel. Een echte ‘hole-in-one’ voor iedereen die de sport in al zijn facetten wil ontdekken! Zo laat Edicola tenminste weten. De Golfscheurkalender is onder meer HIER te bestellen.
Het is nu nog een groen, groen knollenland, met regenplassen waarin eenden stoeien en bulldozers aarden wallen verschuiven. Maar na vele jaren politiek soebatten krijgt de nieuwe golfbaan The Fox in Venlo langzaam contouren. De 18-holes baan, in de schaduw van het markante witte kantoorgebouw langs de A73, ligt in het 220 hectare groengebied van het voormalige Floriadeterrein. Je loopt er letterlijk in een zee van ruimte. De golfcourse meet straks 6,5 kilometer en krijgt 72 slagen mee. Het project wordt uitgevoerd door Jacques Solberg en Arno van Tricht. De eerste deed een soortgelijke klus bij The Duke, de tweede bij de Dutch. Solberg: ‘Maastricht heeft de International, Heerlen heeft Hoenshuis, Sittard gaat naar Susteren, Roermond heeft De Herkenbosche en Weert Crossmoor. Venlo (105.000 inw) was de enige grote stad in Limburg zonder golfbaan. Dus het werd tijd.’ Deze week mocht ik er gelaarsd en gepluud, samen met een golfmaatje alvast een kijkje nemen. Conclusie: Een baan met zéér brede fairways, uitdagende waterplassen, afgewisseld met greens in mooie bosschages. Er moet nog veel gebeuren, zowel in de baan als bij het clubhuis (de voormalige Annahoeve), maar Solberg hoopt komende zomer de eerste gasten te kunnen ontvangen. O ja, en Hans Terol mag hem bellen zodat de NVGJ in het seizoen 2026 (als alle boompjes en planten op scheut zijn) zelf The Fox kan testen.
Daar zaten we dan. Op een stoeltje aan de achttiende green van de Royal Obidos. Elkaar hoopvol aankijkend. Zouden we op deze tweede dag van het EMGJ nog een sprongetje naar boven kunnen maken? Zou het mogelijk zijn om in die top 5 te komen? Het veld van het EMGJ was nog nooit zo sterk bezet. Er waren nog nooit zoveel landen (zei men). En ja, de banen waren nog nooit zo moeilijk geprepareerd als deze week. Voor jullie info: de greens van Royal Obidos deden 12,3 op de stimpmeter. Dat is een beetje vergelijkbaar met wanneer je thuis op de tegels in je keuken een putt probeert te maken. Het is aanraken en daar gaan ze dan. Dat het iets was waar niet alleen wij als Nederlanders last van hadden, zo bleek wel weer. Want er werd steen en been geklaagd. Of nou ja, geklaagd is misschien niet het goede woord. We realiseerden ons vooral allemaal dat we er geen klote van kunnen.
De Praia D'El Rey Golf Course was na twee oefendagen het décor van de eerste échte krachtmeting tussen de twaalf landen tijdens het EMGJ 2024. Nederland staat na die eerste dag op een verdienstelijke zesde plaats, al had er meer in gezeten zo vonden de deelnemers unaniem. Hoogtepunten: de beste score van de dag van álle golfers voor Stef Swagers (+5) en een fraaie eagle (+2 birdies) voor Hélène Wiesenhaan.
Het dreamteam van de NVGJ, kort voor het begin van de EMGJ in Portugal. Let's do it! Lees de verslagen en bekijk de mooie foto's. Regen en wind in Nederland, (ondergaande) zon in Portugal.