Stippelberg - het verslag

Barenbrug trofee op De Stippelberg

Op een van de eerste lentedagen van 2023 verzamelden we ons op het prachtige terras van golfbaan De Stippelberg. Deze door Michiel vd Vaart ontworpen baan is in 2010 geopend en al gauw doorgegroeid tot de top 25 van Nederland. Met een huidige rating van 8,3 op Leading Courses en hier kan je ook mijn review van een tijdje geleden lezen. Voor veel mensen uit de Randstad (Foeke) lijkt de baan vrij ver te liggen maar met een netto reistijd van 1:15 vanuit Utrecht valt dit mijns inziens wel mee. Voor de kwaliteit van deze baan is zo’n rit echt de moeite waard. (Foto Ruud Taal)

Eens, de greens waren niet van de beste kwaliteit maar daar zijn wel wat redenen voor 1. Een heel koud en op het laatst erg nat voorjaar. 2. Zoals onze flightgenoot Jan vd Boom van Barenbrug vertelde ligt er een mengeling van twee grassoorten op de greens, waarvan de een harder groeit dan de ander ook het gebruik van kunstmest heeft hier effect op. Als laatste waren de greens ondanks herhaaldelijk verzoek van Marijke niet gemaaid. Dit heeft ongetwijfeld met onderhoudsplan van de greenkeepers te maken, misschien hebben ze volgende week een groot toernooi en willen ze dan de greens in topconditie hebben.

Zoals sommigen van jullie weten ben ik in de leer voor Golfbaanarchitect bij Alan Rijks en ik kijk vooral naar banen vanuit dat perspectief. Wat ik erg goed vind op de Stippelberg is hoe het net lijkt of de bunkers die verspreid liggen (vooral in lengte) vlakbij elkaar liggen terwijl in werkelijkheid er soms 60,100 of meer meter tussen zit. Hierdoor denk je wel 2 keer na voordat je een drive slaat. Ook de greens zijn complex met gevaarlijke missers waar up & downs erg lastig zijn. Deze baan moet je een beetje als een traditionele links baan spelen, laag als het kan, approaches voor de green laten landen en vaak niet voor de pin gaan.

De ronde gisteren was best bijzonder voor mij, mijn vader was lid op De Stippelberg en vorig jaar, ongeveer 5 maanden voor zijn overlijden, heb ik daar met hem voor het laatst gespeeld. Hij had mij uitgenodigd voor 9 holes met 6 van zijn ‘chauffeurs’. Deze mannen, lid op Stippelberg en Geijsteren waar mijn vader ook speelde haalden hem thuis op en brachten hem na het golfen naar huis. Ondanks dat mijn vader erg slecht zicht had speelde hij op 85- jarige leeftijd nog altijd 2 a 3 rondjes per week. Deze dag staat me erg goed bij omdat mijn vader met 85 niet eens de oudste was, een van zijn maten was al 89 en reed en golfde nog steeds.

Toen ik vroeg of we de 9 holes executive course gingen spelen (De 9 holes Executive course bestaat uit vijf par 3- en vier par 4 holes van totaal 1885 meter) werd er gelachen want we speelden natuurlijk de grote baan, wel van de rode tees aangezien de drives toch iets korter waren geworden de laatste tijd. De mannen hadden veel lol met elkaar, mijn vader werd uiteraard gechauffeerd in een buggy en het hoogtepunt van de dag was de oudste speler die op de 9 e (waar ik gisteren mijn 1e bal verloor) een pitch van 60 meter over het water op de eilandgreen uitholede. Grote hilariteit en grote verhalen in het clubhuis. Na de ronde hebben we met z’n allen geluncht en biertjes gedronken (we hadden genoeg chauffeurs) en achteraf is dit door het overlijden van mijn vader een aantal maanden later een nog meer gekoesterde herinnering geworden.

Terug naar de ronde gisteren, het afgelopen jaar (vanaf oktober ongeveer) heb ik ongeveer alles aan mijn swing veranderd, eerst de driver, toen de ijzer swingbaan en recentelijk mijn chips. Dit alles leidde tot overbelasting en blessures waardoor ik 2 weken geleden met mijn pro en Fysio besloten heb om al mijn clubs op 7⅝0% te gaan swingen. Dus waar ik voorheen een 7 voor 150 meter sloeg nu een 6 voor 150 meter. Dit lijkt een gouden greep.

Na het verslaan van Anton op de Kroonprins met 5&4, een rondje op Houthalen met 38 punten gisteren dus 42(!) punten op de Stippelberg. Wij begonnen op de back nine en hier scoorde ik 23 punten op onze 2e negen verloor ik mijn 1e bal op de laatste hole en dat was ook de enige hole waar ik een streep had. Foeke kon zijn ogen niet geloven en ik zelf eigenlijk ook niet. Als de greens een beetje sneller waren geweest had er zelfs nog meer in gezeten.

Ook Jan van den Boom van Barenbrug had veel moeite met de greens, daarnaast heeft hij ook menig bunker bezocht, soms leek de aantrekkingskracht niet te weerstaan. Foeke herpakte zich op de 2e negen en bracht daar nog een respectabele 19 punten binnen. Mijn handicap ging met 1.0 omlaag om dit soort bizarre scores een beetje in te perken. Hoe gaaf is het om een sport te beoefenen waar je na je 50 e nog steeds beter kan worden…

Ik wilde vanuit deze plek de organisatie, Barenbrug en alle deelnemers hartelijk bedanken. Ook wil ik erop wijzen dat het erg helpt wanneer iedereen op Leading Courses de banen beoordeelt die hij/zij speelt. Laat je niet afschrikken als er al heel veel (Stippelberg heeft er 1753) staan, door de algoritmes worden de recente beoordelingen veel zwaarder meegeteld en als je al evt. een eerdere beoordeling hebt gedaan dan wordt die minder waard. Wees mild voor de toestand van de greens er is vast een reden voor waarom ze niet zo goed als anders waren, het is een gigantische klus om 27 greens en 100 Hectare op elk moment van het jaar in topconditie te houden.

Leonard van Nunen

Reacties

Mooi verslag leonard! En echt

Mooi verslag leonard! En echt heel knap gespeeld: 42 punten op onze baan.  Even voor de juistheid: ik had kunnen vragen om de greens te maaien, maar had slechts de hoop — gezien het bezoek van onze club aan Stippelberg én zeker na mijn matchplay met enorm veel drieputts afgelopen vrijdag op Stippelberg — dat de greens (de oefengreens werden maandagochtend nog wel kortgeschoren) inmiddels wel gemaaid zouden zijn.  Volgens Dorine Daemen, directeur Golfbaan Stippleberg, werden de greens nog niet gemaaid omdat er afgelopen week (te) veel regen gevallen is.    Enne….. ik weet dat veel mensen onze golfbaan 'De Stippelberg' noemen, maar de naam is Golfbaan Stippelberg en ligt nabij Natuurgebied De Stippelberg (kleinigheidje). 

Dierbare herinnering

Mooi stuk Leonard, met een dierbare herinnering aan je vader erin. Erg leuk om in de verslagen te lezen, dat we behalve de ups en downs in onze rondjes ook die in ons leven met elkaar delen. Mooie club!