Open

Moet ik mijn enthousiasme over het KLM Open nog eens onder woorden brengen? Of is inmiddels genoegzaam bekend hoe ik over het grootste Nederlandse toernooi denk? Over die ene week in het jaar dat de beste Europese spelers ons land bezoeken? De week die ik wel eens de hoogmis van het Nederlandse golf heb genoemd?

Het is dit jaar – om precies te zijn vrijdag 31 augustus – exact honderd jaar geleden dat het internationale open voor het eerst werd gespeeld. Aan de eerste editie deden welgeteld twaalf spelers mee – zeven professionals en vijf amateurs – met als winnaar na vier keer negen holes de Engelsman George Pannell.

Het is nauwelijks voor te stellen dat uit dat kleine bescheiden begin een van Europa’s mooiste toernooien is voortgekomen. Qua prijzengeld behoort het KLM Open niet tot de grotere jongens, maar qua publieke belangstelling en sfeer zeker wel. Nederland heeft wellicht geen diepgewortelde golfcultuur zoals die er wel is aan de overkant van de Noordzee, er zijn evengoed maar weinig toernooien die op zoveel publiek mogen rekenen als in de week dat de Europese Tour Nederland aandoet. De laatste jaren is het KLM Open steevast in de top-5 van best bezochte toernooien van het circuit te vinden, hoe het veld er ook uitziet. En dat is een compliment voor de golfliefde van de Nederlandse golfer, alsook voor het toernooi zelf.

Natuurlijk. Met een oersterk veld als dat van vorig jaar – zo ongeveer de complete wereldtop toog naar Hilversum – is het niet verrassend dat er rook uit de tourniquetjes komt, maar zelfs in jaren met een minder spectaculair affiche weet men Hilversum, Zandvoort of Noordwijk makkelijk te vinden. Een paar toppers, een paar aansprekende namen en vooral een flink aantal landgenoten, en de fairways krijgen duizenden mensen te verwerken, een levende bosschage langs het kortgemaaide gras.

Een goede 150 spelers maken zich op voor het KLM Open. Honderden vrijwilligers staan klaar om iedereen goed door de baan te krijgen. De tribunes, de touwen, het tentendorp zouden bij wijze van sprekend vandaag nog open kunnen. En tienduizenden hebben hun toegangskaart al klaar liggen voor hun jaarlijkse dagje topgolf.

Van mij mag het beginnen.