Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
3 dagen geleden
Er zijn van die namen die je telkens weer tegenkomt in een vereniging als de onze, zonder dat je precies weet wie erachter schuilgaat. Ik spreek wellicht voor mezelf, maar de Joop van der Flier-trofee is er zo eentje. Elk jaar wordt ’ie uitgereikt aan de winnaar van onze befaamde matchplaycompetitie. En elk jaar staan die vijf woorden gegraveerd op de bokaal. Maar wie was Joop van der Flier? En waarom juist hij?
Sluispolder
Vrijdag 4 juli, tijdens het Jaski op Sluispolder – onze eigen Major van het Westen – kwam het ter sprake. In een aaneenschakeling van mooie verhalen, sneren naar de verantwoordelijken van Noordwijk, anekdotes over drives van meer dan 220 meter en nog veel meer, ontstond plots een wat stiller moment. Ruud Onstein, een van de founding fathers, was gevraagd het woord te nemen. Terecht, zo bleek maar weer. Zelf vindt hij dat het niet meer aan hem is, maar het feit dat hij zonder microfoon luid en duidelijk verstaanbaar was voor een gezelschap van ruim vijftig personen, bewees opnieuw wat een geboren spreker hij is.
Drie kwartier lang zag ik hem ingespannen werken met zijn notitieblok. Keurig alle aandachtspunten genoteerd die hij wilde benoemen. Als Ruud mag speechen, dan doet hij dat grondig en met overtuiging.
In zijn speech haalde hij een herinnering aan die velen van ons niet kenden – of misschien alweer vergeten waren. Al zou dat laatste opmerkelijk zijn, gezien de impact die het verhaal nog altijd maakt, zelfs zoveel jaar na dato. Een herinnering aan een moment dat zijn sporen heeft nagelaten.
Anneke
Daar stond ze: Anneke Groen. Een van onze trouwste leden. Al is ze er tegenwoordig bijna nooit meer, maar dat komt doordat ze thuis voor haar man Jan zorgt. Ook bekend bij velen binnen de NVGJ, niet in de laatste plaats door de buitenlandse reisjes waar ook partners welkom waren.
Ze werd naar voren geroepen. En ze vertelde. Niet vluchtig. Maar met de ernst die dit verhaal verdient.
Het was op Sluispolder. Joop stond op de tee. Gewoon, zoals we allemaal wel eens daar hebben gestaan. Hij speelde mee in de matchplay en stond 8 down na acht gespeelde holes. Joop zat er niet lekker in die dag, dat mogen we daar wel uit concluderen. Of Anneke was in bloedvorm. Maar die dag ging het mis. Niet een mis-slag. Maar een mis van het leven zelf.
Joop sloeg.
Viel.
Sloeg weer.
Viel opnieuw.
En stond niet meer op.
Acht minuten
Een hartstilstand. Zomaar. Uit het niets. Daar, op de fairway van de negende hole. Tijdens een wedstrijd waar je liever moppert op een drieputt of een verloren bal. Achter Anneke en Joop liep een flight met twee verpleegkundigen. Zij belden direct 112. De ambulance was er binnen acht minuten. Maar hulp mocht niet meer baten.
Wat volgde was ongeloof. Verdriet. Stilte.
Joop van der Flier overleed daar op Sluispolder, tijdens de sport die hij zo liefhad. Tussen collega-golfers. Tijdens een NVGJ-matchplaywedstrijd.
Het raakte ons tot in onze kern. De vanzelfsprekendheid van een golfdag waarin je elkaar een leuke tijd bezorgt... De herinnering aan Joop werd daarmee iets dat we nooit meer mogen vergeten.
Sindsdien heeft Anneke nooit meer meegedaan aan de matchplaycompetitie. En sindsdien golft ze altijd met een mobiel op zak.
Ze schreef er in april 2023 een estafettebijdrage over. Ontroerend. Pijnlijk. En tegelijk krachtig. Maar we weten hoe het gaat: verhalen zakken weg. Nieuwe leden komen erbij. Oude verhalen raken bedolven onder birdies, borrels, mooie drives en zelfs hole-in-ones.
Daarom deze hervertelling. Omdat onze matchplaycompetitie niet zomaar een trofee kent. Het is de Joop van der Flier-trofee. Een eerbetoon. Een herinnering. Een baken.
Dus als je hem straks weer ziet blinken op de prijzentafel...
Denk dan even aan Joop. Niet als legende of mythe. Maar als collega-journalist. Als medegolfer. Als mens.
De trofee draagt zijn naam. En wij dragen zijn verhaal.
Het is 16:00 uur op maandagmiddag als ik op de eerste teebox sta van Burnham & Barrow Golf Course. De zon schijnt en een Nederlandse vlag wappert in de harde westenwind. Klaar om de strijd aan te gaan met de baan, mijzelf én de wind. Er zijn echt dagen dat je een links course vervloekt. Aan de andere kant is het juist het mooiste wat er is. Wat veroorzaakt nou die tegenstelling tussen liefde en haat? De wind blaast met windkracht 5 vol in mijn gezicht op de eerste tee, direct voor het clubhuis. Zoveel gedachten gaan er door mijn hoofd, van genieten tot angst. Zoals Ben Hogan ooit zei: "Golf is a game of misses. The golfer who misses the best is going to win." Met die gedachte sla ik mijn houten 3 net rechts de rough in. Let's go.
Match Play op Golfclub Zeegersloot: Een avond vol plezier, verbazing en uiteraard een klein drama. Ik had er weer zin in. Echt! De wedstrijd op Golfclub Zeegersloot in Alphen aan den Rijn stond op de planning tegen Willem. Een van de mooiste commerciële banen van Nederland, als je het mij vraagt. Verrassend uitdagend, mooie greens, echt een pareltje in de dop. Een aanrader voor iedereen die eens iets anders wil spelen dan de standaard banen. Dus wat doe je dan? Juist: je nodigt je tegenstander uit om daar een potje Match Play te komen spelen. Wie was mijn tegenstander? Willem dus. Vol goede moed en met meer enthousiasme dan talent begon ik aan de wedstrijd, die tevens rond 17u gepland stond. De zon scheen en het was top golf weer. En eerlijk is eerlijk: ik ging als een speer uit de startblokken! Ik stond zomaar ineens 2-up. Verrassend? Absoluut. Verbazingwekkend? Nog meer. Ik durf gerust te zeggen dat Willem zelf ook even z’n wenkbrauwen optrok. Maar ja… dan begint het echte werk natuurlijk pas. Willem, met z’n single handicap, begon langzaam warm te draaien. En ik… tja, ik draaide vooral de verkeerde kant op. Toch had ik op de tweede negen nog een kans om weer van 2-up naar 1-up te komen. Maar zoals het een ware Match Play-leerling betaamt, liet ik die kans natuurlijk liggen. Het werd uitstel van executie. Op hol 13, zo’n moment waarop je denkt “als ik nu iets goeds doe, kan ik nog terugkomen”, maakte ik een fout waardoor ik die kans zag verdwijnen. En iedereen die er een beetje verstand van heeft (en zelfs ik) wist toen al hoe het zou eindigen. Hol 16, een par 3, werd het toneel van mijn ondergang. Als eerste de bal afslaan en dan voor je slaat bedenken dat je eigenlijk helemaal nog geen balletje bent verloren. Je voelt hem al aankomen, "plons" daar ging mijn bal. Willem besliste de wedstrijd met 2 vingers in zijn neus. Wat op een par 3 kan je tegen Willem deze fouten niet permitteren. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb genoten. Van de baan, van het weer, van de gezelligheid en vooral van Willem zijn spel. Het is ongekend hoe lekker hij kan golfen, zelfs als hij zelf zegt dat hij niet op z’n best is. En ik? Ik ben voorlopig nog lang niet goed genoeg voor een Match Play-toernooi. Maar ik blijf het proberen, wie weet over 3 jaar. Gelukkig was de borrel en het delen van een hapje de kers op de taart. Want hé, verliezen op zo’n mooie baan is toch nog altijd leuker dan thuis saai op de bank zitten?
Vandaag 7-7 stond er een matchplay-knaller op het programma: Madelon versus Peter, op het altijd imposante The International. Madelon – ondanks een onmenselijk vroege start uit Arnhem, op een tijdstip waarop alleen bakkers en vogels actief zijn – arriveerde in topvorm. De baan? Perfect. Strak gemaaid, snelle greens, en pinposities die vermoedelijk zijn uitgezet door iemand met een licht sadistische inslag. Gelukkig was de rough mild – Moeder Natuur liet ons nog een beetje ademhalen. Het weer kwam met het complete Hollandse assortiment: zon, regen, wolken en wind, allemaal tegelijk en zonder logica. Paraplu een beetje open, een beetje dicht. Repeat. De wedstrijd ging gelijk op. Het was stuivertje wisselen: eerst stond ik 2 up, toen 1 up, daarna ineens 1 down, en voor ik het wist 2 down. Kortom: een potje matchplay-twister. Op hole 16 moest er iets gebeuren. Tijd voor een hero shot! Helaas bleek mijn innerlijke Rory McIlroy vandaag met vakantie. Ik nam nét iets te veel risico – de bal had duidelijk andere plannen. Daarmee was de wedstrijd beslist in het voordeel van Madelon, die bal na bal rechtdoor bleef slaan en putts maakte alsof het niets was. Maar wat een dag. Mooie slagen (soms per ongeluk), eerlijke strijd en vooral veel plezier. En daar gaat het uiteindelijk om – elkaar een topdag bezorgen op de baan. De tweede mooiste overwinning van vandaag was het spelplezier. De eerste? De gele Peter na afloop natuurlijk. Madelon, dank voor de heerlijke dag en veel succes in de volgende ronde!
Niet alleen de wedstrijd was drukbezocht, ook op de prijzentafel was het dringen geblazen tijdens het Jaski Open. Zouden er leden zijn geweest die met lege handen naar huis gingen afgelopen vrijdag? Vast, maar het zullen er niet veel geweest zijn. En ze mochten zich nog beroepen op wel heel veel misfortuin bovendien, zoveel prijzen waren er te vergeven. Naast natuurlijk de prijzen voor de winnaars van de wedstrijd in zowel de A- als de B-categorie en de neary's en longest drives, werd een groot aantal leden verblijd met een prijs tijdens de traditionele loterij. Niels Terol was de gelukkigste van allemaal, hij was het die er met het door Jaski beschikbare kunstwerk vandoor ging, maar ook degenen die een van de andere prijzen in ontvangst mocht nemen deed dat met een grote glimlach. Nee, we spelen niet om de prijzen maar wat zijn we blij dat ze beschikbaar worden gesteld. Daarom langs deze weg nog maar eens dank aan de sponsoren van deze wedstrijd: Wil Hoogland en haar Jaski Art Gallery, Yulin Tjan die Foeke niet alleen met een lege portemonnee achterliet na zijn hole in one, de bijzondere petten van Bay Hill die door George Taylor uit Amerika mee waren genomen, de ballen van Nassau, de wijnen van Sonnenberg, het bijzonder kunstwerk van Ruud Onstein, en niet in de laatste plaats natuurlijk al het tafelzuur dat ter beschikking werd gesteld door Kesbeke. Foeke en Paul gaan er nog een flinke kluif aan krijgen die pot leeg te krijgen voor de volgende editie van het Jaski Open.
Op de 15e hole van Golfbaan Sluispolder was het raak voor Foeke Collet. Met een ijzer 8 wist hij de hole te vinden vanaf 131 meter in een ronde die verder weinig hoogtepunten kende voor de doorgaans zo steady spelende redacteur van Golfers Magazine.
Tropendagen waren het. Niet alleen door de temperatuur. Ook door het kiezen van een nieuwe golfset. Met een budget van maar liefst 2000 euro. Bij elkaar gecrowdfund door de leden van mijn kluppie. Maar het is gelukt! Mede dankzij weer onze voorzitter Martijn Paehlig. In zijn ‘kelder’ vindt hij een golfbag van Srixon, ingepakt! Kadootje van GM. Nu nog de ijzeren set, driver, putter en fairway woods.