Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten

Order of merit

Categorie A

Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.15.19.png
1 Henri van der Steen
2710 uit 7
pasfotofredveld.jpg
2 Fred Veldman
2590 uit 7
Ronald Speijer
3 Martijn Paehlig
2520 uit 7
www.hetfotoatelier-laarbeek.nl--7(1).jpg
4 Marijke Brouwers
2450 uit 7
20221208-MVB_7064.jpg
5 Anton Kuijntjes
2440 uit 7
helene portret golf_3327.jpg
6 Hélène Wiesenhaan
2310 uit 7
DSC00440 2.JPG
7 Frank Huiges
2240 uit 7
pimportret.jpeg
8 Pim Donkersloot
2150 uit 7
Volledige uitslag
Order of merit

Categorie B

Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.08.46.png
1 Olga Commandeur
2530 uit 7
sonjapasfoto.jpeg
2 Sonja van de Rhoer
2460 uit 7
elainepas.PNG
3 Elaine de Boer
2410 uit 7
Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.11.56.png
4 Ger Laan
2370 uit 7
Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.22.25.png
5 Onno Hansum
2340 uit 7
Hannie Verhoeven.jpg
6 Hannie Verhoeven
2250 uit 7
Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.08.26.png
7 Leonard van Nunen
2230 uit 7
René Brouwer
8 René Brouwer
2180 uit 7
Volledige uitslag
Order of merit

Sponsoren

Jolanda.jpg
1 Jolanda Swart
1100 uit 3
Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.07.06.png
2 Alwin de Rijke
1080 uit 3
Karin Mulder.jpg
3 Karin Mulder
1040 uit 3
Schermafbeelding 2023-11-01 om 17.05.07.png
4 Milanda Koopman
790 uit 3
Schermafbeelding 2023-11-01 om 17.07.34.png
5 Eric Venghaus
540 uit 3
Schermafbeelding 2023-11-01 om 17.16.32.png
6 Jan van den Boom
360 uit 3
7 Peter Bogaard
260 uit 3
Volledige uitslag
Order of merit

Categorie A

Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.15.19.png
1 Henri van der Steen
2710 uit 7
pasfotofredveld.jpg
2 Fred Veldman
2590 uit 7
Ronald Speijer
3 Martijn Paehlig
2520 uit 7
www.hetfotoatelier-laarbeek.nl--7(1).jpg
4 Marijke Brouwers
2450 uit 7
20221208-MVB_7064.jpg
5 Anton Kuijntjes
2440 uit 7
helene portret golf_3327.jpg
6 Hélène Wiesenhaan
2310 uit 7
DSC00440 2.JPG
7 Frank Huiges
2240 uit 7
pimportret.jpeg
8 Pim Donkersloot
2150 uit 7
Volledige uitslag
Order of merit

Categorie B

Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.08.46.png
1 Olga Commandeur
2530 uit 7
sonjapasfoto.jpeg
2 Sonja van de Rhoer
2460 uit 7
elainepas.PNG
3 Elaine de Boer
2410 uit 7
Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.11.56.png
4 Ger Laan
2370 uit 7
Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.22.25.png
5 Onno Hansum
2340 uit 7
Hannie Verhoeven.jpg
6 Hannie Verhoeven
2250 uit 7
Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.08.26.png
7 Leonard van Nunen
2230 uit 7
René Brouwer
8 René Brouwer
2180 uit 7
Volledige uitslag
Order of merit

Sponsoren

Jolanda.jpg
1 Jolanda Swart
1100 uit 3
Schermafbeelding 2023-10-31 om 23.07.06.png
2 Alwin de Rijke
1080 uit 3
Karin Mulder.jpg
3 Karin Mulder
1040 uit 3
Schermafbeelding 2023-11-01 om 17.05.07.png
4 Milanda Koopman
790 uit 3
Schermafbeelding 2023-11-01 om 17.07.34.png
5 Eric Venghaus
540 uit 3
Schermafbeelding 2023-11-01 om 17.16.32.png
6 Jan van den Boom
360 uit 3
7 Peter Bogaard
260 uit 3
Volledige uitslag

Sonja's 65-ste kookboek!

03.11.2021 Rob Hoogland

Sonja's 65ste kookboek!
 

Ons gewaardeerde lid Sonja van de Rhoer heeft met haar nieuwste kookboek ”Succesvolle Seizoensrecepten”, waarvan het eerste exemplaar afgelopen zaterdag (30-10-21) in de Amsterdamse Westergasfabriek werd overhandigd aan wijn- en wiskeykenner Rob Hoogland, een mijlpaal bereikt. Want dit is het 65e kookboek op haar naam. Bij het uitbrengen van dit boek, kreeg Sonja vanuit de NVGJ-kring een helpende hand toegereikt.

In culinaire kringen is Sonja een fenomeen. Om al haar verdiensten hier op te sommen, heeft tikker dezes niet genoeg aan de spreekwoordelijke 3.000 woorden. Dus alleen enkele hoogtepunten. Van het door Sonja jaren geleden geschreven ”Margriet Kookboek”, met bijna duizend dik bedrukte pagina’s zonder foto’s en dus een paar honderd recepten, zijn in de loop der decennia van de diverse drukken 1,4 miljoen (!) exemplaren verkocht. Daarmee mogen we dit kookboek gerust als de

”Nederlandse Culinaire Bijbel” betitelen. Ook van veel andere Kookboeken van Sonja gingen duizenden exemplaren over de toonbank. Zoals van het geinige ”Baby- en Kleuter-Kookboek”.

Buiten de schrijverij om verzorgde Sonja jarenlang een kookrubriek voor EO-radio. Waarbij vaak tijdens de uitzending live werd gekookt in de studio, zodat de luisteraars het baak-, braad-, kook-, stoof-proces (of wat er ook gebeurde in dat kleine ad-hoc keukentje in de AVRO-studio) van stap tot stap konden volgen. Daarnaast verzorgde Sonja dertig jaar een kookrubriek voor Dagblad Trouw. Daaraan kwam een paar jaar geleden een einde. Wel werd Sonja door een uitgever van kookboeken benaderd of zij nog een keer een boek met recepten wilde samenstellen, bij voorkeur met nieuwe recepten. Uiteindelijk liepen de plannen met deze uitgever in de soep (flauwer wordt het niet…). Jammer dan.

Tijdens de NVGJ-wedstrijd op De Hoge Dijk in Abcoude speelde Sonja in een flight met William Wollring. Zij deed aan William haar beklag over het Kook-boek-project dat ab ovo in de kiem was gesmoord. Sonja en William waren inmiddels op hole drie aanbeland. William legde aan Sonja het idee voor dat zij ’ns met zijn zoon Otto, van uitgeverij ’Ezowolf’, aan de keukentafel zou gaan zitten om te kijken of hij wellicht brood zag in het project. Zo gezegd, zo gedaan. Met positief gevolg.

Wijnadvies

Er werd een sponsor gevonden uit de culinaire wereld, die op voorhand zeshonderd exemplaren bestelde. Sonja kon aan de bak. Met als resultaat: een 190 pagina’s dik, prachtig vormgegeven boekwerk, getiteld “Succesvolle Seizoensrecepten”. Met bijna 100 recepten, waarvan 60 vegetarisch. Achttien Lente-gerechten, 28 Zomer-gerechten, inclusief “picknicken”…, 24 Herfst-gerechten en 26 Winter-gerechten. Bij veel van de gerechten geeft Sonja een wijnadvies. Dat is haar als dochter van een drankengroothandelaar en limonade-fabrikant wel toevertrouwd. Terecht luidt de ondertitel van “Succesvolle Seizoensrecepten” dan ook ”echt (h)eerlijk met wijdadviezen”. Over de wijnkeuze bij de diverse recepten heeft Sonja een mooie theorie. ”Wijn versterkt de smaak van een gerecht. In sommige gevallen heb ik de smaak van het gerecht zelfs iets aangepast om het nog beter te laten harmoniëren met het boeket van de wijn”. Uitaard is het boek logisch ingedeeld met op de linkerpagina een foto van het gerecht en rechts een opsomming van de ingrediënten en de bereidingswijze.

Sonja heeft het merendeel van de foto’s zelf gemaakt. Denkt u zich dus ‘ns even de hoeveelheid werk in die er gaat zitten in het bereiden van zo’n gerecht, dat over twee pagina’s wordt uitgebeeld en beschreven. En dat dus bijna honderd keer. En dan heeft Sonja ook nog tijd om regelmatig golf te spelen bij de NVGJ en competitie voor de Veluwse Golf Club.

Knoflook

Achterin het boek vermeldt een alfabetisch register de namen van alle groenten, fruit, vlees (Texelse Lamsbout, Hazenrugfilet!), vis (Roodbaarsfilet, Tonijn, Zeeduivel met pancetta), pastasoorten, enz, — van Aardbei tot Zuurkool… — , die in het boek aan bod komen. Daarachter staat op welke pagina(‘s) die (basis)ingrediënten in een of ander gerecht worden gebruikt danwel het complete gerecht vormen.

In een kookboek met ruim de helft aan vegetarische gerechten denk je dan al gauw dat sla (wordt op negen pagina’s genoemd), ei (10 keer), prei (ook 10 keer), kaas (11 keer), sjalotje (12 verwijzingen), tomaat (14 keer), rode peper (15 keer) het vaakst worden genoemd. Dus niet. Tot mijn grote genoegen krijgen de ”lekkernijen” ui (28 keer) en knoflook (30 keer) in het register de meeste  verwijzingen naar een gerecht achter hun naam.

Even een persoonlijke noot: mijn vader had in de jaren vijftig en zestig een grote moestuin. Als in het najaar de uien ”van het land” kwamen, aten mijn vader, moeder en Wimpie Slimpie drie tot vier keer in de week hachee. Knoflook heb ik in de jaren ‘70 leren waarderen in Italië. Sindsdien ben ik er op gezonde wijze aan verslaafd. Vandaar de glimlach op mijn gezicht toen ik ontdekte dat ui en knoflook ook tot Sonja’s favoriete smaakversterkers behoren.

Boboti

Weet u trouwens wat ”Boboti” is? Ik tot gisteren ook niet. Maar nu wel. Want dit van oorsprong  Zuid-Afrikaanse rijstgerecht is een éénpansmaaltijd, die volgens de beschrijving op pagina 130/131 zo’n 25 minuten bereidingstijd vergt. Waarna via de voorverwarmde oven het gerecht in drie kwartier tijd hapklaar op tafel komt. Wat drinken we daar bij? Citaat uit Sonja’s wijnadvies: ”Dit gerecht combineert uitstekend met de CVC van Alvi’s Drift. Deze blend van Chenin Blanc, Viognier en Chardonay sluit perfect aan bij de ingrediënten in de Fusion Bobotie. Proef de aroma’s van abrikoos en geroosterde noten, zowel in de wijn als in het gerecht”. In Huize Kromgelegen loopt tikker dezes nu reeds het water in de mond.

Nu steeds meer mensen, onder hen ook veel mannen, koken als hobby hebben, lijkt me de komst van het 65e Kookboek van Sonja van de Rhoer een welkome aanwinst voor ieders kookboekenbibliotheek. Om lekker lui door te lezen, verlekkerd naar de plaatjes te kijken, maar vooral als ”werkboek” dat je in de keuken altijd bij de hand wilt hebben. Of zoals voorwoordschrijfster Janny van der Heijden het zegt:  ”Dit is een boek dat je niet alleen in je boekenkast wilt hebben staan, maar vooral op het aanrecht wilt hebben liggen”.

Willem van de Elskamp

“Succesvolle Seizoensrecepten” kost 25 euro. Is verkrijgbaar in de Kookboekenwinkel, de gewone boekhandel of on-line te bestellen via bijvoorbeeld Bol.com.

 

Nieuws Roland Reinders © Roland Reinders
Nieuws Pim Donkersloot © Pim Donkersloot
Matchplay foto Hannie en Elaine vorig jaar in Italie.jpg
Matchplay Afbeelding van WhatsApp op 2024-09-18 om 10.40.43_65325135.jpg
Nieuws Anita Hiemstra © Anita Hiemstra
Matchplay Hoge Kleij.jpg