Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
01.05.2021
Pamela Sturhoofd en haar compagnon Jessica van Tijn, samen runnen zij het in tv-documentaires gespecialiseerd productiebedrijf ’Special Eyes’, zien het als hun taak om de geschiedenissen van ”sterkte Joodse vrouwen”, die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke, maar soms vergeten rol speelden, aan de vergetelheid te ontrukken. Zie bijvoorbeeld de vorig jaar door Max uitgezonden documentaire over ”De kinderen van Truus”. Deze Geertruida Wijsmuller wist in WOII met de ”Kindertransporten” zo’n 10.000 Joodse kinderen uit de handen van de nazi’s te houden. Op Netflix Benelux is de documentaire over ”Truus” een hit.
Aanstaande dinsdag 4 mei, de dag van Dodenherdenking, komt op prime-time (18.55 uur NPO2) de jongste documentaire van Pamela en Jessica op de buis. Ex-Het Parool journalist Anne-Rose Bantzinger (62) geeft de kijkers in vijftig minuten een intiem inkijkje in het bij vlagen spannende en soms dramatische leven en werk van haar ouders Jetty Pearl en Cees Bantzinger.
Voor de jongere lezers: Jetty Pearl (1921 – 2013) was in WOII in bezet Nederland beroemd als ”Jetje van Radio Oranje”. Zij zong in het door Radio Oranje vanuit Londen uitgezonden ”Cabaret De Watergeus” anti-Duitse liedjes, waarin de “moffen”, Goebbels en NSB-ers werden bespot. Saillant detail: veel teksten van deze liedjes waren geschreven door filmmaker Jo Pearl, de vader van ”Jetje”, met wie zij en haar moeder aan het begin van de oorlog op curieuze wijze in Londen waren beland.
Cees Bantzinger (1914 – 1985) was in de jaren dertig een aan de Kunstacademie opgeleide illustrator/tekenaar/portrettist. Door de nood gedreven en om werk verlegen sloot Bantzinger zich aan het begin van de oorlog korte tijd aan bij de NSB.
Na de oorlog maakte hij als kunstenaar en illustrator, onder meer voor Elsevier’s Weekblad, carrière. Dat hij verliefd werd op ”Jetje van Radio Oranje” en met haar een gelukkig gezin stichtte, maakte hem voor de buitenwereld tot een geslaagde familieman. Onderwijl leefde hij altijd met de angst dat zijn NSB-verleden ooit zou uitkomen. Toen schrijver Adriaan Venema hem in 1985 inderdaad met die jeugdzonde confronteerde, zag Bantzinger geen andere uitweg dan zelfmoord.
Pamela en Jessica hebben “precies een coronajaar” gewerkt aan de documentaire, die de titel “Van het één kwam het ander” draagt. ”Gelukkig konden we alles filmen in het huis van Anne-Rose aan de Singel in Amsterdam, dat sinds de dood van haar moeder in 2013 een soort familiemuseum/documentatiecentrum is. We hoefden dus niet op reis”, vertelt Pamela.
Klein probleem was dat Anne-Rose op een kwade dag bleek te zijn besmet met het corona-virus. Pamela liet zich testen (”Want ik zat bij het interviewen wel steeds dicht bij haar”), bleek negatief en Anne-Rose knapte weer op.
Qua uitzendtijdstip is er bij deze documentaire sprake van een uniek samenloop. Vier mei is natuurlijk de dag van de Dodenherdenking; dat geeft een directe band met Radio Oranje. Verder is het op 27 mei precies honderd jaar geleden dat er in de joodse familie Pearl in Amsterdam een kleine meid werd geboren, de latere ”Jetje van Radio Oranje”.
Tijdens het komende Eurovisie Songfestival in Rotterdam mogen we verder herdenken dat Jetty Pearl in 1956 (dus precies 65 jaar geleden) namens Nederland in Lugano als allereerste deelnemer aan het allereerste Eurovisie Songfestival het liedje ”De Vogels van Holland” zong, tekst van Annie M.G. Schmidt, op muziek gezet door Cor Lemaire.
wvde
Op de 15e hole van Golfbaan Sluispolder was het raak voor Foeke Collet. Met een ijzer 8 wist hij de hole te vinden vanaf 131 meter in een ronde die verder weinig hoogtepunten kende voor de doorgaans zo steady spelende redacteur van Golfers Magazine.
Tropendagen waren het. Niet alleen door de temperatuur. Ook door het kiezen van een nieuwe golfset. Met een budget van maar liefst 2000 euro. Bij elkaar gecrowdfund door de leden van mijn kluppie. Maar het is gelukt! Mede dankzij weer onze voorzitter Martijn Paehlig. In zijn ‘kelder’ vindt hij een golfbag van Srixon, ingepakt! Kadootje van GM. Nu nog de ijzeren set, driver, putter en fairway woods.
De interland Deutschland – Niederlande geht nicht door. Slechts sieben deelnemers aan Nederlandse zijde. Das ist natürlich nicht genug om de eer van Oranje te verdedigen op de fairways van onze oosterburen.
1 juli 2025, een heerlijke dag voor een rondje golf. Officieel Tax Free Day, de eerste dag van het jaar dat je voor jezelf werkt en niet meer voor de fiscus. En ook de eerste dag van het jaar dat het echt lekker warm is, zelfs de warmste dag sinds de meting hiervan ooit in Nederland werd ingesteld. Het zorgde ervoor dat een groot aantal mensen die doorgaans op dinsdag op de Sallandsche Golfclub De Hoek in Diepenveen spelen , er voor kozen thuis achter de gordijnen te blijven zitten in plaats van te genieten van de pracht van een golfbaan in een heerlijk juli-zonnetje. Een bijna lege baan tot gevolg.
De editie 2025 van de Jaski Open op Sluispolder, voor de tweede keer ook een major, is volgeboekt. Alle 49 plaatsen zijn bezet, evenals alle stoeltjes van de zeven buggy’s die we tot de beschikking hebben. Nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst. In tegenstelling tot wat eerder is aangegeven, starten we niet om 12 uur maar gaan de eerste flights, op 1 en 10, om 11.31 de baan in. De laatste flights vertrekken om 12.20. Jaski is al vele jaren zo'n beetje de populairste wedstrijd in het seizoen: dankzij de royale sponsoring door Willy Hoogland heeft de wedstrijd een sublieme uitstraling. En nu er bonuspunten te verdienen zijn, van 80 aflopend naar 10 voor de eerste acht in beide categorieën, is de wedstrijd nog eens extra aantrekkelijk. Mocht je, om wat voor reden, toch niet mee kunnen doen, laat dat dan tijdig weten: dan kunnen we anderen blij maken.
Wat kan golf toch een verschrikkelijk frustrerende sport zijn. Dat is natuurlijk geen nieuws voor het gros van de NVGJ'ers, die alles weten van fluffs, toppertje, slices en 3-putts. Ons motto is niet voor niets 'elkaar een leuke dag bezorgen', en niet 'these guys and girls are good'. Maar soms gaan de golfgoden wel heel ver met het geven van lesjes nederigheid.