Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
18.05.2025
We wisten niet van elkaar dat we ooit een tijdje werkzaam waren voor hetzelfde bedrijf: de uitgeversgroep NDC/VBK. Dat moet in de periode 2005-2012 zijn geweest. Aernoud Jan bovenin de top bij de boekenpoot (VBK), ikzelf als (eind)redacteur bij de noordelijke dag- en weekbladen (NDC), vooral de Leeuwarder Courant.
Nu bestiert Aernoud Jan zijn eigen uitgeverij (Edicola, gevestigd in Deventer, 8 mensen in vaste dienst, 20 zzp’ers) – dat wist ik dan weer wel. ‘Gemiddeld geven we anderhalf boek per week uit’, vertelde hij. Dat is zo’n tachtig boeken per jaar. Recente bestsellers zijn de biografieën van schaatscoryfee Irene Schouten (meer dan 20.000 exemplaren verkocht) en André van Duin (idem).
Waarvan de meeste NVGJ’ers vermoedelijk al wel op de hoogte zijn is dat Edicola uitgever is van de jaarlijkse golfscheurkalender, die in 2026 al weer toe is aan de vijfde editie. Na drie keer Leo van
de Ruit als samensteller is het nu Anton Kuijntjes die de redactie voert. Wat we dan weer niet weten is dat Anton nu hard werkt tegen de deadline, die halverwege juni is getrokken. Zo vroeg? Ja, want al in september is de golfscheurkalender weer te koop.
Net als vele andere scheurkalenders en jaaragenda’s. Aernoud Jan vertelde dat alleen zijn uitgeverij er al 35 maakt. Edicola geeft daarnaast nog tijdschriften en magazines uit (o.a. over reizen, hobby, spiritualiteit en koken). Wie meer wil weten, kan het best even rondneuzen op internet: edicola.nl.
Ik wilde weten welk boek hij nu op de leestafel heeft liggen (of naast het bed). ‘De nieuwste van Geert Mak, over de Verenigde Staten en Europa, in de periode 1933-1945. Heel interessant, want we zitten nu opnieuw in zo’n periode van turbulentie tussen beide continenten, vol dilemma’s over democratie, economie en oorlog. Het is prachtig geschreven bovendien.’ Ikzelf had het dikke boek (ruim 600 pagina’s) zien liggen bij ‘mijn’ boekwinkel, maar had nog niet tot koop besloten. Met het oog op de nakende vakantie lijkt aanschaf van ‘Wisselwachter’, zoals de titel luidt, niettemin een logisch actiepunt.
Er was nog wel meer dat ik niet over Aernoud Jan wist… Zo kwam ik er tijdens onze match achter dat hij heel verdienstelijk golf speelt, en zich bovendien had voorgenomen zijn huid duur te verkopen (en dus van mij te winnen). Zo werd hij niet nerveus als hij een putt moest maken van anderhalf tot twee meter, om een hole te halven of te winnen. Hij nam er de tijd voor en… holede ze – op één na – allemaal gedecideerd uit.
Ronduit knap was zijn par op de elfde, een par-4 van 400 meter. Zelf lag ik na twee rake klappen een metertje voor de green, nog 20 meter naar de vlag. Aernoud Jan moest – na ook twee goede tikken – wat meer afstand overbruggen: zo’n 60 meter. Hij legde zijn approach binnen een meter…
Ik chipte te kort en miste de putt… waardoor de partij weer in evenwicht kwam. ‘All square’ was na 15 holes nog steeds de stand, maar uitgerekend toen raakte ik het juiste gevoel
voor richting kwijt. Op de green van de zeventiende moest ik daardoor mijn pet afnemen en Aernoud Jan de hand schudden: 2&1. Dat had ik trouwens ook al ergens halverwege die zeventiende hole kunnen doen, want om vanuit de rough het kort gemaaide gras te bereiken had ik al vier slagen nodig. Aernoud Jan lag met twee slagen al bijna op de green. Game over.
Op de allerlaatste hole (we speelden op de thuisbaan van Aernoud Jan, de Sallandsche Golfclub in Diepenveen) maakte ik zowaar nog een birdie, als de spreekwoordelijke mosterd na de maaltijd.
Onderweg naar huis bedacht ik me dat de drie slagen die Aernoud Jan meekreeg uiteindelijk het verschil bepaalden. Want op alle drie holes profiteerde hij optimaal. Het was niettemin een prachtige golfmiddag op een prettige baan, die we afsloten met een drankje en een bittergarnituur op het terras. Aernoud Jan, hartelijk dank voor het gastheerschap, en succes tegen de winnaar van de partij Taylor-Van Weel.
De ene lach is de andere niet: links als de boer met kiespijn, rechts ingetogen blijdschap.
Op de 15e hole van Golfbaan Sluispolder was het raak voor Foeke Collet. Met een ijzer 8 wist hij de hole te vinden vanaf 131 meter in een ronde die verder weinig hoogtepunten kende voor de doorgaans zo steady spelende redacteur van Golfers Magazine.
Tropendagen waren het. Niet alleen door de temperatuur. Ook door het kiezen van een nieuwe golfset. Met een budget van maar liefst 2000 euro. Bij elkaar gecrowdfund door de leden van mijn kluppie. Maar het is gelukt! Mede dankzij weer onze voorzitter Martijn Paehlig. In zijn ‘kelder’ vindt hij een golfbag van Srixon, ingepakt! Kadootje van GM. Nu nog de ijzeren set, driver, putter en fairway woods.
De interland Deutschland – Niederlande geht nicht door. Slechts sieben deelnemers aan Nederlandse zijde. Das ist natürlich nicht genug om de eer van Oranje te verdedigen op de fairways van onze oosterburen.
1 juli 2025, een heerlijke dag voor een rondje golf. Officieel Tax Free Day, de eerste dag van het jaar dat je voor jezelf werkt en niet meer voor de fiscus. En ook de eerste dag van het jaar dat het echt lekker warm is, zelfs de warmste dag sinds de meting hiervan ooit in Nederland werd ingesteld. Het zorgde ervoor dat een groot aantal mensen die doorgaans op dinsdag op de Sallandsche Golfclub De Hoek in Diepenveen spelen , er voor kozen thuis achter de gordijnen te blijven zitten in plaats van te genieten van de pracht van een golfbaan in een heerlijk juli-zonnetje. Een bijna lege baan tot gevolg.
De editie 2025 van de Jaski Open op Sluispolder, voor de tweede keer ook een major, is volgeboekt. Alle 49 plaatsen zijn bezet, evenals alle stoeltjes van de zeven buggy’s die we tot de beschikking hebben. Nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst. In tegenstelling tot wat eerder is aangegeven, starten we niet om 12 uur maar gaan de eerste flights, op 1 en 10, om 11.31 de baan in. De laatste flights vertrekken om 12.20. Jaski is al vele jaren zo'n beetje de populairste wedstrijd in het seizoen: dankzij de royale sponsoring door Willy Hoogland heeft de wedstrijd een sublieme uitstraling. En nu er bonuspunten te verdienen zijn, van 80 aflopend naar 10 voor de eerste acht in beide categorieën, is de wedstrijd nog eens extra aantrekkelijk. Mocht je, om wat voor reden, toch niet mee kunnen doen, laat dat dan tijdig weten: dan kunnen we anderen blij maken.
Wat kan golf toch een verschrikkelijk frustrerende sport zijn. Dat is natuurlijk geen nieuws voor het gros van de NVGJ'ers, die alles weten van fluffs, toppertje, slices en 3-putts. Ons motto is niet voor niets 'elkaar een leuke dag bezorgen', en niet 'these guys and girls are good'. Maar soms gaan de golfgoden wel heel ver met het geven van lesjes nederigheid.