Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
03.07.2020
In mijn vroege jeugd bestonden vakanties uit logeren bij opa en oma in Boxtel of verveeld rondhangen rondom het huis (favoriete antwoord van moeder als mensen vroegen of we nog op vakantie gingen ‘rundumhause’). 1973 was het tweede jaar dat ik samen met vrienden op vakantie ging in Zeeland. Weekje kamperen in Domburg.
We hadden lange haren, waren extreem links en bovenal opstandig tegen alles wat establishment was (Trump avant la lettre!). Na een paar dagen ontdekten we dat op weg naar het dorp met café, bierstube, disco en terras, links van ons tussen de duinen een golfbaan lag. Natuurlijk wilden we onze afkeer van deze kakkineuze sport niet voor ons houden. Standaard maakten we grappen of beschimpten we bij het langsfietsen de in geruite broeken en/of overdadige outfits spelende VG (vastgeroeste) upper class.
Hoe kan het in het leven toch verkeren!
Ik kan mij niet herinneren dat ik na Domburg ooit nog een moment aan golf heb gedacht, er over heb gelezen, tv heb gekeken of wat dan ook! Totaal out of mind. Tot 1996. Allereerst was daar een vriend in Friesland die op een golfbaan wat moest ophalen: Lauswolt. Naar mijn mening een van de mooiste banen van Nederland. Alle landschappen komen daar samen: parkbaan, coulissenlandschap, weidegebied, ver van de grote weg en een majestueuze binnenkomst op hole 18. De vriend vroeg of ik een paar balletjes wilde slaan. Dat beviel onverwacht goed.
Niet lang daarna nodigde Pieter Landman mij en een dierbare collega uit om naar Crailo te gaan. Een driving range om de hoek van waar ik toen woonde. Van het rijke Lauswolt Beetsterzwaag naar het basic Crailo. Na twee emmertjes wist ik het: dit moet mijn sport worden.
Ik was toen al lang druk met eigen bedrijf in de tv wereld. Gezien de drukte was eigenlijk geen enkele hobby kansrijk. Dus geen fietsclub, geen loopmaatje etc. Ik kon mij gewoon niet verbinden aan regelmaat. Totdat een buurman mij uitnodigde om op dinsdagavond les te gaan nemen op de Biltse Duinen. Samen met toenmalige echtgenoot, broer vriend en partner en nog een vriend begonnen we aan een serie van 10 lessen die tot gvb moesten leiden.
Lang verhaal kort: ik was de enige die en de serie afmaakte en het gvb haalde!
Ik was verslaafd. En hoe. Om op Lauswolt te kunnen spelen vertrok ik ’s ochtends om 5 uur uit Hilversum om iets over 6 af te slaan. Een onhandig (veel te ver weg) lidmaatschap op GC Nunspeet (nu een ‘Rijk’ baan) belette mij niet voor dag en dauw te spelen!
Hoogtepunt van mijn verslaving was ongetwijfeld het moment dat ik ter verantwoording werd geroepen door mijn toen 9- en 6-jarige dochters. Ze waren ontevreden over mijn vele afwezigheid en hadden een voorstel. Twee avonden in de week weg voor werk OK, in de weekeinde vrij van werk tenzij ze mee konden naar opnamen en last but not least 1 keer per week golf want dat maakt papa zo vrolijk: deal done!
Pieter Landman, die als een rode draad door mijn zakelijke en mijn privé/golfleven loopt, is verantwoordelijk voor mijn introductie in de nieuwe wereld met vrienden Friso en Jeroen: ieder jaar spelen we een paar keer met z’n vieren maar vooral onze buitenland trips zijn memorabel. Mooiste plekken bezocht maar bovenal super gesprekken en ongeremd plezier! In Duitsland in Cochem zijn we een keer een restaurant uitgezet wegens luidruchtigheid: ondergetekende bedacht ter plekke het nieuwe tv programma (in navolging van de Paardenfluisteraar) de Spermafluisteraar. Kun je geen kinderen krijgen raadpleeg de Spermafluisteraar. We kwamen niet meer bij.
Pieter introduceerde mij ook bij de NVGJ. Een bizar stelletje bijzondere vaak bejaarde golfers (journalisten zijn het in de meeste gevallen niet meer!). Wat hebben we samen een hoop bijzondere momenten beleefd. De donatie aan de gehandicapten golfers was voor mijzelf een absoluut hoogtepunt en de vertaling in (wederom) Cochem mocht er ook wezen!
Terug naar links. Nog niet zo heel lang geleden mocht ik terugkeren naar Domburg. Nu niet kamperen maar spelen op de echte links course De Domburgse!
Wat een bijzonder emotioneel moment was dat voor mij. Ik ben de weg (tussen camping en golfbaan) overgestoken. Hoe mooi is dat niet dat je van links naar rechts oversteekt. Nu zonder dogma’s maar gebaseerd op kennis, levenservaring en pure fun. Creëren in plaats van afzetten, verbinden in plaats van confronteren, genieten en lol hebben.
Mijn professor zei altijd: ‘Als je jong bent en niet links heb je geen dromen, als je 50 bent en nog links geen hersenen en als 75 bent en weer links ben je oud!’
Toen ik begon aan dit verhaal wilde ik het stokje overgeven aan Rob van den Dobbelsteen maar helaas heeft zijn trieste overlijden die wens ingehaald.
Bizarre weken zijn het. Zelf ben ik de corona niet ongeschonden doorgekomen (inclusief ziekenhuisbezoek in Londen) maar ik ben blij dat het weer gaat en er nog ben.
Geniet van elke dag en ik wil graag dat Pamela Sturhoofd het volgende stuk schrijft. En vergeet niet 3 mei op NPO2 haar documentaire over Truus Weismuller te kijken!
Op initiatief van onze zeer gewaardeerde sponsor Eric Venghaus wilde de NVGJ afgelopen zomer een Charity Event organiseren op de Haarlemmermeersche Golfclub. Het goede doel was de Stichting Sintvoorieder1, een organisatie die zich inzet om ook kinderen die leven in verborgen armoede een cadeautje met Sinterklaas te geven. Dat toernooi ging om organisatorische redenen niet door. Maar er is goed nieuws! Op 20 mei 2025 zal het evenement plaatsvinden op golfbaan De Hoge Dijk. Zij zijn super enthousiast en ontvangen ons graag tegen mooie condities. Wanneer de nieuwe flyer klaar is zal die ook op onze site te zien zijn. Afgelopen week stond er over de Stichting een mooi stuk in De Telegraaf. De oprichter van de Stichting, Esther Blom kreeg tijdens een gala-avond in Den Haag uit handen van burgemeester Van Zanen een welverdiend lintje. Het artikel gaat hierbij. De organisatie verheugt zich op een mooi toernooi met uiteindelijk een mooi bedrag voor de Stichting! De organisatie
Drie keer maakte ons helaas ontvallen lid Leo van de Ruit een Golfscheurkalender. Uitgeverij Edicola vroeg Anton Kuijntjes om die rol over te nemen. Ons gewaardeerde NVGJ-lid twijfelde, maar ging uiteindelijk aan de slag. Het resultaat ligt nu op de toonbank van diverse boekwinkels. Anton kreeg medewerking van een team van ervaren Golf Pro Teachers en redacteuren van het grootste golfmagazine van Nederland. Maar liefst 365 dagen vol waardevolle tips, inspirerende quotes, handige instructies, baanadvies, anekdotes en nog veel meer. Zo begin je iedere dag met nieuwe inzichten en inspiratie voor jouw spel. Een echte ‘hole-in-one’ voor iedereen die de sport in al zijn facetten wil ontdekken! Zo laat Edicola tenminste weten. De Golfscheurkalender is onder meer HIER te bestellen.
Het is nu nog een groen, groen knollenland, met regenplassen waarin eenden stoeien en bulldozers aarden wallen verschuiven. Maar na vele jaren politiek soebatten krijgt de nieuwe golfbaan The Fox in Venlo langzaam contouren. De 18-holes baan, in de schaduw van het markante witte kantoorgebouw langs de A73, ligt in het 220 hectare groengebied van het voormalige Floriadeterrein. Je loopt er letterlijk in een zee van ruimte. De golfcourse meet straks 6,5 kilometer en krijgt 72 slagen mee. Het project wordt uitgevoerd door Jacques Solberg en Arno van Tricht. De eerste deed een soortgelijke klus bij The Duke, de tweede bij de Dutch. Solberg: ‘Maastricht heeft de International, Heerlen heeft Hoenshuis, Sittard gaat naar Susteren, Roermond heeft De Herkenbosche en Weert Crossmoor. Venlo (105.000 inw) was de enige grote stad in Limburg zonder golfbaan. Dus het werd tijd.’ Deze week mocht ik er gelaarsd en gepluud, samen met een golfmaatje alvast een kijkje nemen. Conclusie: Een baan met zéér brede fairways, uitdagende waterplassen, afgewisseld met greens in mooie bosschages. Er moet nog veel gebeuren, zowel in de baan als bij het clubhuis (de voormalige Annahoeve), maar Solberg hoopt komende zomer de eerste gasten te kunnen ontvangen. O ja, en Hans Terol mag hem bellen zodat de NVGJ in het seizoen 2026 (als alle boompjes en planten op scheut zijn) zelf The Fox kan testen.
Daar zaten we dan. Op een stoeltje aan de achttiende green van de Royal Obidos. Elkaar hoopvol aankijkend. Zouden we op deze tweede dag van het EMGJ nog een sprongetje naar boven kunnen maken? Zou het mogelijk zijn om in die top 5 te komen? Het veld van het EMGJ was nog nooit zo sterk bezet. Er waren nog nooit zoveel landen (zei men). En ja, de banen waren nog nooit zo moeilijk geprepareerd als deze week. Voor jullie info: de greens van Royal Obidos deden 12,3 op de stimpmeter. Dat is een beetje vergelijkbaar met wanneer je thuis op de tegels in je keuken een putt probeert te maken. Het is aanraken en daar gaan ze dan. Dat het iets was waar niet alleen wij als Nederlanders last van hadden, zo bleek wel weer. Want er werd steen en been geklaagd. Of nou ja, geklaagd is misschien niet het goede woord. We realiseerden ons vooral allemaal dat we er geen klote van kunnen.
De Praia D'El Rey Golf Course was na twee oefendagen het décor van de eerste échte krachtmeting tussen de twaalf landen tijdens het EMGJ 2024. Nederland staat na die eerste dag op een verdienstelijke zesde plaats, al had er meer in gezeten zo vonden de deelnemers unaniem. Hoogtepunten: de beste score van de dag van álle golfers voor Stef Swagers (+5) en een fraaie eagle (+2 birdies) voor Hélène Wiesenhaan.
Het dreamteam van de NVGJ, kort voor het begin van de EMGJ in Portugal. Let's do it! Lees de verslagen en bekijk de mooie foto's. Regen en wind in Nederland, (ondergaande) zon in Portugal.