Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
28.02.2022
Carien op reportage in Bhutan, 1996. Links voor cameraman Andras Hamelberg, midden Carien en rechts Simon de Boorder voor het geluid, licht en techniek.
Eens, héél héél lang geleden, in de beginjaren van 1990, organiseerde René Brouwer in opdracht van North Sea Ferries een golfwedstrijd voor wat journalisten op de Rijswijkse. Na het spel: de gesprekken. Robbie van Erven Dorens en Charles Taylor brainstormden over sportjournalisten die ook golf konden spelen. Zij zouden toch wel redactionele aandacht kunnen geven aan het golfspel en de Dutch Open?!
Ik zat erbij, luisterde er naar en dacht aan een andere, internationale club waarvan ik lid was én acht jaar vice-president zou worden: SCIJ. Ski Club International des Journalistes, een Frans-Zwitsers initiatief dat ten tijde van de Koude Oorlog in 1955 een platform werd voor skiënde journalisten uit oost en west. Zo kon over en weer informatie veilig worden uitgewisseld in de stoeltjeslift omhoog en op de pistes omlaag tijdens de jaarlijkse ‘wereldkampioenschappen voor journalisten’ in een van de 45 deelnemende landen.
Aan dat Rijswijkse tafeltje vertelde ik over het concept van SCIJ en hoe dat had bijgedragen aan de détente tussen oost en west op langere termijn. Die SCIJ-journalisten waren niet zozeer sportjournalisten maar juist een bont gemêleerd gezelschap. Diversiteit dus binnen het métier. Dat zoiets ook zou kunnen voor Nederlandse journalisten die niet per se sport- en/of golfjournalisten waren. De golfsport tevens als een platform voor het journaille.
In 1994 was ik als een van de weinige vrouwen bij de oprichtingsvergadering van de NVGJ in Hardelot, een hilarische paar dagen. Op en neer in de auto van Gerard Louter. Ik was toen al geswitcht van journalist/redacteur voor publieksbladen als Harper’s Bazaar en Reizen van de ANWB naar producer/regisseur voor het tv-programma Weg van de Snelweg Europa. Ik ijverde ervoor dat de naamgeving NVGJ niet zou staan voor Nederlandse Vereniging van Golf Journalisten maar voor Nederlandse Vereniging voor Golfspelende Journalisten, het succes van SCIJ in gedachte houdend.
In mijn eigen televisie programma’s kwam altijd wel een bijzondere golfbaan voor — om zo toch bij te dragen aan het promoten van de golfsport. Na de Weg van de Snelweg Europa-periode heb ik naast andere opdrachtgevers als Nature Conservation Films zo’n vijf jaar als vaste free lance medewerker gewerkt voor Golfers Magazine (GM). Mijn eigen rubriek in GM ging over bijzondere B&B’s in voornamelijk het buitenland. Ook beschreef ik golfbestemmingen. Die over het Isle of Man werd beloond met de tweede NGF- persprijs. Maar als free lancer had ik te weinig goed betalende opdrachten en mijn hang naar zowel televisie als academia speelde me parten.
NVGJ’ers Anneke van Lennep en Pieter Landman kwamen me te hulp en zetten me in als free lance eindregisseur bij BVN-tv en Nederland 2. Anneke leerde me dat laatste deel van het televisievak: de uitzending. Als de tapes liepen, las ik in een reader van de UvA over cultuur en politiek in Zuidoost Azië. De colleges aan de universiteit boeiden zodanig dat ik me opnieuw inschreef als student. Culturele antropologie deze keer met de focus op oostelijk Azië, in casu Japan en Slow Food als sociale (wereld) beweging die lokaal anders wordt ingevuld en daarmee een andere betekenis krijgt. Glocalisation genoemd. Na mijn afstuderen heb ik colleges gegeven over Japanse geschiedenis en cultuur totdat ik hoorde over het verzwegen oorlogsverleden van mijn vader. Jaren van research en colleges geschiedenis volgden. Ik schreef er het boek Verzet en SS over dat Henri van der Steen recenseerde en waarover René Brouwer me voor de NVGJ-site interviewde.
De NVGJ en haar leden weven een rode draad door mijn leven. Golfspelen doe ik niet veel meer maar mijn stokken heb ik nog niet aan de bomen gehangen. De estafette-stok die ik van mijn aimabele en ex-GM collega Koen Suyk kreeg, geef ik graag door aan een andere NVGJ’er van het eerste uur: Lex Hiemstra.
Op initiatief van onze zeer gewaardeerde sponsor Eric Venghaus wilde de NVGJ afgelopen zomer een Charity Event organiseren op de Haarlemmermeersche Golfclub. Het goede doel was de Stichting Sintvoorieder1, een organisatie die zich inzet om ook kinderen die leven in verborgen armoede een cadeautje met Sinterklaas te geven. Dat toernooi ging om organisatorische redenen niet door. Maar er is goed nieuws! Op 20 mei 2025 zal het evenement plaatsvinden op golfbaan De Hoge Dijk. Zij zijn super enthousiast en ontvangen ons graag tegen mooie condities. Wanneer de nieuwe flyer klaar is zal die ook op onze site te zien zijn. Afgelopen week stond er over de Stichting een mooi stuk in De Telegraaf. De oprichter van de Stichting, Esther Blom kreeg tijdens een gala-avond in Den Haag uit handen van burgemeester Van Zanen een welverdiend lintje. Het artikel gaat hierbij. De organisatie verheugt zich op een mooi toernooi met uiteindelijk een mooi bedrag voor de Stichting! De organisatie
Drie keer maakte ons helaas ontvallen lid Leo van de Ruit een Golfscheurkalender. Uitgeverij Edicola vroeg Anton Kuijntjes om die rol over te nemen. Ons gewaardeerde NVGJ-lid twijfelde, maar ging uiteindelijk aan de slag. Het resultaat ligt nu op de toonbank van diverse boekwinkels. Anton kreeg medewerking van een team van ervaren Golf Pro Teachers en redacteuren van het grootste golfmagazine van Nederland. Maar liefst 365 dagen vol waardevolle tips, inspirerende quotes, handige instructies, baanadvies, anekdotes en nog veel meer. Zo begin je iedere dag met nieuwe inzichten en inspiratie voor jouw spel. Een echte ‘hole-in-one’ voor iedereen die de sport in al zijn facetten wil ontdekken! Zo laat Edicola tenminste weten. De Golfscheurkalender is onder meer HIER te bestellen.
Het is nu nog een groen, groen knollenland, met regenplassen waarin eenden stoeien en bulldozers aarden wallen verschuiven. Maar na vele jaren politiek soebatten krijgt de nieuwe golfbaan The Fox in Venlo langzaam contouren. De 18-holes baan, in de schaduw van het markante witte kantoorgebouw langs de A73, ligt in het 220 hectare groengebied van het voormalige Floriadeterrein. Je loopt er letterlijk in een zee van ruimte. De golfcourse meet straks 6,5 kilometer en krijgt 72 slagen mee. Het project wordt uitgevoerd door Jacques Solberg en Arno van Tricht. De eerste deed een soortgelijke klus bij The Duke, de tweede bij de Dutch. Solberg: ‘Maastricht heeft de International, Heerlen heeft Hoenshuis, Sittard gaat naar Susteren, Roermond heeft De Herkenbosche en Weert Crossmoor. Venlo (105.000 inw) was de enige grote stad in Limburg zonder golfbaan. Dus het werd tijd.’ Deze week mocht ik er gelaarsd en gepluud, samen met een golfmaatje alvast een kijkje nemen. Conclusie: Een baan met zéér brede fairways, uitdagende waterplassen, afgewisseld met greens in mooie bosschages. Er moet nog veel gebeuren, zowel in de baan als bij het clubhuis (de voormalige Annahoeve), maar Solberg hoopt komende zomer de eerste gasten te kunnen ontvangen. O ja, en Hans Terol mag hem bellen zodat de NVGJ in het seizoen 2026 (als alle boompjes en planten op scheut zijn) zelf The Fox kan testen.
Daar zaten we dan. Op een stoeltje aan de achttiende green van de Royal Obidos. Elkaar hoopvol aankijkend. Zouden we op deze tweede dag van het EMGJ nog een sprongetje naar boven kunnen maken? Zou het mogelijk zijn om in die top 5 te komen? Het veld van het EMGJ was nog nooit zo sterk bezet. Er waren nog nooit zoveel landen (zei men). En ja, de banen waren nog nooit zo moeilijk geprepareerd als deze week. Voor jullie info: de greens van Royal Obidos deden 12,3 op de stimpmeter. Dat is een beetje vergelijkbaar met wanneer je thuis op de tegels in je keuken een putt probeert te maken. Het is aanraken en daar gaan ze dan. Dat het iets was waar niet alleen wij als Nederlanders last van hadden, zo bleek wel weer. Want er werd steen en been geklaagd. Of nou ja, geklaagd is misschien niet het goede woord. We realiseerden ons vooral allemaal dat we er geen klote van kunnen.
De Praia D'El Rey Golf Course was na twee oefendagen het décor van de eerste échte krachtmeting tussen de twaalf landen tijdens het EMGJ 2024. Nederland staat na die eerste dag op een verdienstelijke zesde plaats, al had er meer in gezeten zo vonden de deelnemers unaniem. Hoogtepunten: de beste score van de dag van álle golfers voor Stef Swagers (+5) en een fraaie eagle (+2 birdies) voor Hélène Wiesenhaan.
Het dreamteam van de NVGJ, kort voor het begin van de EMGJ in Portugal. Let's do it! Lees de verslagen en bekijk de mooie foto's. Regen en wind in Nederland, (ondergaande) zon in Portugal.