Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
06.02.2021
Cultuurambassadeur Terol met aan zijn zijde Ruud Onstein, Wim Louwers (Corendon), Turkse minister en Atilay Uslu.
Dank voor jouw stokje, Bertold! Mooi verhaal over jouw golfervaringen. Overigens, weet je nog dat wij 19 jaar geleden samen iedere avond op onze hotelslaapkamer hebben gediscussieerd over ons liefdesleven? Met een goed glas whisky uiteraard, jij een sigaret, de eén na de ander en ik een dikke sigaar. We kenden elkaar al een tijd via de krant, maar zo close zijn we nooit eerder geweest. Onze vriendschap is eigenlijk sterker geworden tijdens die geweldige surprisetrip in Marbella in 2002.
Nu mag ik mijn verhaal vertellen. Hoe ik stapelgek ben geworden op golf. Heel bizar. Tot mijn 40e levensjaar heb ik veel aan sport gedaan. Voetbal, judo, squash en badminton. Nogal fanatiek. Tijdens mijn laatste badminton competitiewedstrijd ging ik door mijn rug. Ik moest per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd werden. Helse pijn. Wekenlang is mij geadviseerd veel rust te houden en pijnstillers te slikken. Dat hielp. Maar erger, na grondig onderzoek werd door de medici keihard gesteld, dat ik nooit meer zou kunnen sporten. En zeker geen squash en badminton. Want, zo werd mij uitgelegd, “U heeft versleten tussenwervelschijven”. De (sport-) wereld stortte voor mij in. In plaats van fanatiek squashen rust en pijnstillers.
Nadat ik mij tien jaar lang heb gehouden aan het medisch advies — wel veel gewandeld heb — kwam ik op Spaarnwoude terecht. Een groot recreatiegebied rond Haarlem en Amsterdam. Ik zie daar veel golfers een balletje slaan op de driving range. Zo ook een vriend van mij. “Hé Hans, jij hier? Wil je proberen een balletje te slaan?” Mijn hart zei ja, mijn rug voelde ik protesteren. En toch…. Om een lang verhaal kort te maken…ik raak verslaafd. Met veel Ibuprofen in mijn lijf sloeg ik het balletje met plezier zo’n 100 meter verder. Ik krijg gelukkig geen last van mijn rug en sterker, advies om te rusten is inmiddels door de fysiotherapeuten allang achterhaald. “Bewegen, Terol, bewegen!”
Mijn fanatisme voor squash en badminton heeft plaats gemaakt voor golf! En hoe! Binnen twee jaar heb ik handicap 10. Speel landelijk competitie en vanaf mijn 55e word ik captain van het eerste senioren team van Spaarnwoude. Vanaf 2000 verandert mijn golfleven compleet. Ik moest zo nodig lid worden van de NVGJ. Ik had er zoveel moois over gehoord, dat wil ik dan wel eens meemaken. Binnen twee jaar werd ik secretaris en nadien heb ik met veel plezier zo’n 15 a 20 surprisereizen georganiseerd en meegemaakt, uiteraard.
Op prachtige banen gespeeld (Haagsche, Kennemer, Dutch, Noordwijk, Bernardus). Eén van mijn hoogtepunten was ons beste EMGJ-resultaat in Bari, Italië. Vierde plek van de 14 deelnemende landen. Nog een verrassende highlight was de benoeming tot cultuurambassadeur van Turkije – tijdens een surprisetrip naar Belek — door de minister van Cultuur en Toerisme. Ik voelde me vereerd, wilde hem in het Engels bedanken, hij sprak alleen ein bischen Deutsch, ik gelukkig ook. De aanleiding was dat ik één van de eersten was die vanaf 1998 verslag deed van het schitterende golfcomplex in Belek. Voor o.a. Pin High heb ik golf reisverslagen gemaakt in de Reiskrant van de Telegraaf. Sindsdien is het golfresort Belek de absolute trekpleister in Europa geworden.
Bij de NVGJ heb ik ontelbaar mooie momenten beleefd, heb ik veel geleerd (daar ben je nooit te oud voor), heb ik nieuwe mensen leren kennen, mooie verhalen gehoord, de club voelt als een warm nest.
En over nest gesproken. Die zagen wij tijdens de surprisetrips altijd pas diep in de nacht, wanneer wij weer zo nodig als laatsten de bardeuren van het hotel moesten sluiten. Het is een goede reden om het stokje over te dragen aan één van mijn fantastische vriendinnen, Annemart van Rhee. Maar helaas, zij heeft haar stokje al verbruikt.
De editie 2025 van de Jaski Open op Sluispolder, voor de tweede keer ook een major, is volgeboekt. Alle 49 plaatsen zijn bezet, evenals alle stoeltjes van de zeven buggy’s die we tot de beschikking hebben. Nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst. In tegenstelling tot wat eerder is aangegeven, starten we niet om 12 uur maar gaan de eerste flights, op 1 en 10, om 11.31 de baan in. De laatste flights vertrekken om 12.20. Jaski is al vele jaren zo'n beetje de populairste wedstrijd in het seizoen: dankzij de royale sponsoring door Willy Hoogland heeft de wedstrijd een sublieme uitstraling. En nu er bonuspunten te verdienen zijn, van 80 aflopend naar 10 voor de eerste acht in beide categorieën, is de wedstrijd nog eens extra aantrekkelijk. Mocht je, om wat voor reden, toch niet mee kunnen doen, laat dat dan tijdig weten: dan kunnen we anderen blij maken.
Wat kan golf toch een verschrikkelijk frustrerende sport zijn. Dat is natuurlijk geen nieuws voor het gros van de NVGJ'ers, die alles weten van fluffs, toppertje, slices en 3-putts. Ons motto is niet voor niets 'elkaar een leuke dag bezorgen', en niet 'these guys and girls are good'. Maar soms gaan de golfgoden wel heel ver met het geven van lesjes nederigheid.
**Winderig, maar warm ontvangen: NVGJ aanwezig bij Redexim Golfdag** Namens de NVGJ waren we op uitnodiging van Redexim en Barenbrug aanwezig bij de 35e editie van hun jaarlijkse Golfdag. Een traditie waar we als NVGJ graag bij aansluiten, zeker in een jaar waarin Redexim zich als trotse sponsor aan onze eigen Nations Cup heeft verbonden. Martijn Paehlig, Hélène Wiesenhaan, Peter Boogaard en ondergetekende mochten de eer van de vereniging hooghouden. En dat deden we op een plek van formaat: De Pan. De wind maakte het uitdagend, maar het Engelse karakter van de baan kwam er prachtig door tot zijn recht. Naast een stevige ronde golf stonden ook demonstraties van nieuwe machines op het programma, en was er bijzondere aandacht voor greenkeeper Marcel Bossinade. Hij ontving de Cees de Bree Innovation Award voor zijn niet-aflatende inzet en innovatieve werk op De Pan. Terecht en verdiend. Dank aan Redexim en Barenbrug voor de uitnodiging, de goede organisatie en het warme ontvangst. Wij kijken nu al uit naar oktober, wanneer we hen op Texel mogen ontvangen voor The Nations Cup.
Mijn golftas met een bagage van clubs, handschoenen, ballen maar vooral herinneringen. Van iedere club weet ik nog precies waarop ik kon vertrouwen. Mijn King Cobra Driver 10.5 was mijn beste maatje. Mijn Scotty Cameron met daarop de tekst “Bedankt voor 10 mooie Belek-jaren. Jouw golfvrienden” Het balletje waarmee ik de enige hole-in-one heb geslagen. Nu zijn het alleen nog maar emotionele herinneringen. Daar kunnen criminelen gelukkig niet aankomen.
Van radio tot televisie, van print tot fotografie: NVGJ'ers waren op vrijwel elk mediapunt aanwezig van het KLM Open. Een korte terugblik op het toernooi met al het werk van de NVGJ-ers. Voorzien van fantastische foto's van ons lid, Jan Kok.
De voorspellingen waren zo dramatisch dat Cara de dag voorafgaand de matchplay match belde om te checken of we wel moesten gaan. Het werd een go. Op Cara’s thuisbaan de Waterlandse scheen de zon in de ochtend. Dat was positief. Cara was positief en vrolijk. Ze speelde van geel. En hoe. Vaak lagen haar afslagen verder dan mijn vermoeide pogingen. Vermoeid, ja dat is de samenvatting van mijn spel. Een klein pijntje in de bil is een vermoeide tred geworden. Strompelen dus. En pijnscheuten bij iedere slag. Cara sloeg recht en ver. Ik in het hoge gras met strafballen tot gevolg. De achterstand ging snel naar niet meer in te halen. Het weer werd slechter en na 13 zijn we teruggegaan. Bijna droog. Ik afgegaan. 1 hole gewonnen. Nu langdurig pauze en niet meer spelen. Hup Cara, je was de beste.