Nieuwe sponsor: GolfballenNederland.nl

‘Zoektocht naar 850 miljoen lost balls’ levert nieuwe sponsor op voor de NVGJ

‘Oei, die zou wel eens in het water kunnen liggen’. Een uitspraak die je als flightgenoot maar beter met enig tact kunt uitspreken om het humeur van je medespeler niet al te zeer op de proef te stellen. Alhoewel, waarom zou je er moeilijk over doen? De ‘loser’ bevindt zich in groot gezelschap.

Ballenduiker Nicky Dorfel (32) kan het weten: er verdwijnen, wereldwijd, jaarlijks zo’n 850 miljoen ballen in het niets. Hij mocht als Brabantse tiener graag een hengeltje uitgooien naast de golfbaan in zijn dorp Hank. Met stijgende verbazing zag hij dat niet de karpers waarop hij aasde het water deden opspatten, maar het ene na het andere golfballetje in zijn viswater verdween.

Nicky zag onmiddellijk kansen, legde de hengel terzijde, trok een wetsuit aan en viste de ene na de andere golfbal weer uit de modder. De gretigheid waarmee de golfers hun ‘eigen’ golfballen van hem terugkochten opende Nicky’s commerciële ogen. Hij breidde zijn ‘vis’-gebied al snel uit naar andere golfbanen in de buurt. En omdat het water daar soms net iets te diep was haalde hij zijn duikbrevet, zodat hij met zuurstofflessen op zijn rug de bodem kon afstruinen. Nicky: ’’Ik deed op die manier niet alleen iets goeds voor het milieu, maar ben er inmiddels ook achter dat de markt voor verloren golfballen vrijwel onbegrensd is”.

Sub-industrie

Deze — letterlijke — sub-industrie heeft inmiddels geresulteerd in GolballenNederland.nl, de grootste lake ball-leverancier van Nederland. Nicky heeft afspraken met zo’n 200 golfbanen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De meeste waterhindernissen kent hij inmiddels wel, zodat hij precies weet wanneer het tijd is om weer eens een duik te nemen.

Nicky: “Ik schat dat het in Nederland jaarlijks om 10 tot 15 miljoen lost balls gaat. Daarvan halen wij er elk jaar ruim 1,5 miljoen weer boven water. Ik maak vooraf afspraken met de golfbanen voor een tegenprestatie in geld of schone ballen, zodat alle partijen tevreden zijn. Toch zijn er ook partijen die daar net iets anders over denken, want in de Verenigde Staten zijn gevallen bekend van ‘op- en uitkoop’ van lake ball-duikers door de gevestigde golfballenindustrie. Nicky is nog niet benaderd, zodat de vangst gestaag doorgaat.

280 soorten

De verzameling waterballen die dagelijks bij Nicky’s bedrijf in Raamsdonksveer wordt binnengebracht vertoont alle kleuren en merken, vaak zwaar bemodderd. “Maar die zijn het best geconserveerd geweest, dus behouden het langst hun kwaliteit”, zegt Nicky.

Alhoewel hij en zijn medewerkers nauwelijks oog hebben voor de creatieve markeringen, smeken sommige teksten en afbeeldingen op de opgedoken ballen om uitleg. Het leidt nauwelijks twijfel dat in veel gevallen liefde in het spel was; voor iets of iemand, maar vrijwel altijd voor het spelletje. Nicky kent geen mededogen, want na een flinke wasbeurt zijn de ballen weer net zo nieuw — of oud — als op toen ze onderdoken. Vervolgens worden ze stuk voor stuk met de hand gesorteerd op merk, kwaliteit, leeftijd en kwaliteit. Zo’n 280 verschillende soorten, keurig verpakt in netjes, klaar voor een volgende duik. Totdat ze weer in Nicky’s netten belanden. En dan begint het hele proces opnieuw.

www.golf-square.com is in het komende seizoen bij elke NVGJ-wedstrijd sponsor van de poedelprijs: een begeerlijk netje lake balls, voor een van de ongelukkige niet-winnaars. Zulks ter beoordeling van de wedstrijdleiding, die met hun keuze zal waken voor een wedstrijd in de wedstrijd onder de usual suspects

Een van de foto’s van Ruud Taal, gemaakt op zijn eigen baan Old Course Loenen en Raamsonskveer, siert een spread in Golfers Magazine. Het zaadje werd hiermee geplant voor het sponsorship.

Er worden wat ballen in het water geslagen..

Sorteren op 280 soorten, van AAA tot gemixte kwaliteit.

Eerst gaan de ballen naar de ‘wasserij’.