NGF en corona

De Nederlandse Golf Federatie is op de eigen website dieper ingegaan op het coronavirus en de gevolgen daarvan voor golfers en golfclubs:


Sportclubs moeten tot en met 6 april de deuren sluiten, NGF Competitie afgelast


16 maart 2020


Nieuwe overheidsmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben grote consequenties voor de maatschappij en ook voor golf. Sportclubs moeten tot en met 6 april de deuren sluiten en al bestaande maatregelen worden tot die datum verlengd. Dit betekent onder meer dat de NGF Competitie in 2020 niet gespeeld kan worden.


Dit is een gezamenlijk bericht van de NGF, NVG, NGA en PGA Holland. Laatste update: 16 maart, 17 uur, de vetgedrukte tekst.


Lees ook de FAQ voor clubs en banen: ngf.nl/coronafaq


Sportclubs dicht


De ministers Bruno Bruins (Medische Zorg) en Arie Slob (Onderwijs) hebben zondagmiddag bekendgemaakt dat scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportclubs van zondag 15 maart 18 uur tot en met 6 april gesloten moeten blijven om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen. Alle al bestaande maatregelen worden tot en met 6 april 2020 verlengd.


Banen


Op zondag 15 maart meldden wij: „De maatregelen van de overheid laten er geen misverstand over bestaan dat alle clubhuizen op golfbanen de deuren moeten sluiten. Wij adviseren clubs vooralsnog om ook de banen tot en met 6 april te sluiten. Vooralsnog gaan we er namelijk vanuit dat dit bedoeld wordt met de bepaling dat sportclubs de deuren moeten sluiten (…)”.


De NGF heeft op 16 maart uitgebreid contact gehad met het ministerie van VWS en het NOC*NSF omtrent de precieze gevolgen voor de golfclubs en -banen n.a.v. het op 15 maart bekendgemaakte besluit dat scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportclubs vanaf zondagavond 18.00 uur gesloten moeten blijven om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.


Wij zijn erg trots op de golfbanen die het hierboven genoemde besluit gevolgd hebben. Dat vereist moed en vraagt leiderschap.


Met nadruk willen wij stellen dat wij bij ons advies van 15 maart blijven. De maatregelen van de overheid laten er volgens ons geen misverstand over bestaan dat alle clubhuizen en golfbanen per direct en tot en met 6 april de deuren moeten sluiten.


Deze moeilijke en ingewikkelde tijd voor golfclubs en golfbanen vraagt nadrukkelijk om maatschappelijke cohesie en solidariteit. Golfclubs en -banen maken deel uit van deze gemeenschap en vallen derhalve binnen de eisen, die in tijden van crisis aan deze gemeenschap (mogen) worden gesteld. Wij roepen de golfbanen die tot dusver hebben besloten om open te blijven op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en alsnog hun golfbaan te sluiten.


Afsluitend en ten overvloede is er op dit moment ook geen enkele aanleiding om aan te nemen dat de coronacrisis afneemt en is de volksgezondheid het allerbelangrijkste. Wij volgen het nieuws hieromtrent op de voet en communiceren waar nodig zo snel als mogelijk om jullie op de hoogte te houden. Blijf gezond en neem je verantwoordelijkheid.


Georganiseerde en/of groepsactiviteiten


Afgelopen week al heeft de NGF na een oproep van de overheid alle georganiseerde en/of groepsactiviteiten in maart afgelast. Dat is nu uitgebreid voor alle NGF-activiteiten tot en met 6 april. Klik hier voor een overzicht van alle afgelastingen. In navolging van NOC*NSF beveelt de NGF dringend aan dat clubs en banen ook alle georganiseerde en/of groepsactiviteiten annuleren, waar die ook gehouden worden. Georganiseerde en/of groepsactiviteiten zijn bijvoorbeeld golflessen, clinics, (oefen)wedstrijden en trainingen, maar ook overleggen, open dagen, vergaderingen, diners en vieringen.


NGF Competitie


De NGF heeft na de aankondiging van de nieuwe overheidsmaatregelen besloten om de voorjaarscompetitie voor 2020 af te gelasten. Door de nieuwe maatregelen is het niet meer haalbaar om de competitie in 2020 te laten plaatsvinden. De hoofdklasse zou eigenlijk aanstaande zaterdag al beginnen en de Dames Dinsdag Competitie op 31 maart. Die wedstrijden zijn afgelopen donderdag al afgelast in navolging van adviezen van de overheid en NOC*NSF. De hoop is dat de Jeugdcompetitie, die begint op 7 juni, en de NGF Najaarscompetitie wel kunnen doorgaan.


Lees ook de antwoorden op veelgestelde vragen over de NGF Competitie: ngf.nl/competitiecoronafaq.


Meewerken


De NGF, NVG, NGA en PGA Holland willen geen enkel risico nemen waar de gezondheid van golfers en andere mensen in het spel is en daarom is het verstandig dat golfbanen vooralsnog gesloten worden. Alle golfbanen en -clubs worden met klem opgeroepen om vanuit diezelfde gedachte te handelen, om de verboden van de overheid na te leven en de adviezen op te volgen. De NGF, NVG, NGA en PGA Holland benadrukken dat het belangrijk is dat de golfsector er alles aan doet om bij te dragen aan indamming van het coronavirus.


Onderhoud


Mede omdat het groeiseizoen begint is het belangrijk dat het onderhoud van golfbanen doorgaat. Greenkeepers worden daarbij opgeroepen om alle gezondheidsadviezen van het RIVM in acht te nemen, maar ook de adviezen van de overheid (bijvoorbeeld het verminderen van sociale contacten en het bewaren van afstand tot andere personen).De berichtgeving over corona wordt voortdurend geactualiseerd. Houd deze pagina (ngf.nl/corona) daarom dagelijks in de gaten. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met de NGF, NVG, PGA Holland of NGA.


Bereikbaarheid van de NGF


De medewerkers van het NGF-bureau werken thuis en zijn op reguliere werktijden bereikbaar via telefoon en e-mail. Het NGF-secretariaat (030-2426370) is op maandag 16 maart en 17 maart 2020 zowel telefonisch als per e-mail bereikbaar. Vanaf woensdag 18 maart is het NGF-secretariaat telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-12.00 uur en elke werkdag via golf@ngf.nl. De wachttijden kunnen langer zijn dan gebruikelijk.


Adviezen van het RIVM


Het blijft belangrijk dat clubs en banen de belangrijkste RIVM-adviezen onder de aandacht brengen van hun leden, ook al zijn de clubhuizen sowieso voorlopig gesloten.


Wat kun je zelf doen?


De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:


  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt


Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.


Thuisblijven of bellen naar de huisarts?


  • Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?


Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.


Worden je klachten erger?


  • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?


Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.


(Deze informatie hierboven kan in de loop der tijd aangepast worden; raadpleeg daarvoor deze pagina van rivm.nl.)


Meer informatie over het coronavirus lees je op de website van het RIVM. Indien er sprake is van een actieve besmetting op jouw vereniging, neem dan contact op met de nationale corona-infolijn (0800-1351). Breng ook de NGF en NVG op de hoogte.