Golfpauze

Even geen golf. Heerlijk. Hoewel het nog wel eens op ongeloof stuit als ik zeg dat ik het zalig vind om soms een tijdje níet met golf bezig te zijn, zette ik me begin januari, na net iets meer dan een week zonder, met een kleine zucht weer achter de laptop. De clubs moeten nog even wachten, maar de Tours en deadlines doen dat niet.

‘Dit is de laatste zondag zonder golf. De komende 34 weken wordt op deze dag een wedstrijd van de PGA Tour beslist’, twitterde onze Amerikaanse collega Jason Sobel op zondag 1 januari na een ‘winterstop’ die nauwelijks vier weken had geduurd. Op de DP World Tour duurde de break net iets langer, maar als het Amerikaanse circuit eind augustus eindigt (om een paar weken later alweer te beginnen met het nieuwe seizoen, maar dat terzijde) gaan we aan deze kant van de oceaan nog maanden door en worden de clubs pas eind november even opgeborgen. Maak van die 34 weken gerust 44 weken en misschien nog wel een beetje meer.

‘The neverending season’. Zo wordt de golfkalender ook wel genoemd, en je kan je afvragen of het niet goed zou zijn om nu en dan toch een pauze in te lassen. Grote Amerikaanse sporten als honkbal, American Football en basketball hebben seizoenen met een duidelijke kop en een staart en vooral ook voldoende rust tussen het einde van het ene en het begin van het andere seizoen. De mannen van de NBA moeten tijdens het van oktober tot april lopende seizoen vaak wel drie, vier keer per week aan de bak, maar daarna is het seizoen ook echt een maanden klaar.

De break die de NBA, NFL en MLB hebben geeft de verschillende sporten niet alleen een deeltje van het jaar waarin ze als enige grote sport het podium pakken, de maanden zonder wedstrijden geeft de spelers de kans tot rust te komen, iets wat in zekere zin ook gezegd kan worden van de toeschouwers. Je zal seizoenkaarthouder zijn bij de Lakers, dan zit je een keer of vijftig op de tribune. Leg dan maar eens uit dat je ook de uitwedstrijd nog wil zien op tv.

Misschien is dat wel een discussie die in menig golfhuis wordt gevoerd. Want waar de mannen en vrouwen vrijwel wekelijks de baan in gaan, betekent dat ook dat er een overvloed aan golf op tv is. Voor de echte golfaddicts ideaal, maar ook voor hen geldt dat nu en dan een kleine golfpauze de honger naar de golfbal alleen maar groter maakt. Even een paar weken geen golf op tv. Even een paar weken niet naar de baan. Of in elk geval minder. Ik weet, voor velen is het vloeken in de kerk, maar juist door even minder – hoe kort ook – met golf bezig te zijn, heb ik altijd weer meer zin in de volgende ronde, het volgende verhaal of volgende wedstrijd.

Hoe lang nog tot de Dekselse?