Fit

Is golf sport? Hoe vaak ik die vraag niet heb moeten beantwoorden. Ja, golf is sport. Topsport zelfs. Gelukkig kan je het ook beoefenen als je minder fit bent, maar als de huidige generatie topspelers iets gemeen heeft, is het wel dat ze ongelooflijk fit zijn.

De mensen die golf niet als sport zien – ‘een beetje rijden in een karretje, een beetje wandelen, wat is dat nou helemaal voor moeite’ – mogen graag wijzen naar de Daly’s, Clarke’s en Jimenezen van deze wereld. Iets te zwaar (in het geval van Daly iets meer dan iets…), genietend van het leven en al een beetje op leeftijd. Dat kan je toch onmogelijk topsporters noemen?

Goed, wat betreft Daly kan ik er weinig tegen in brengen, behalve dan dat er natuurlijk een reden is dat hij al jaren geen behoorlijk resultaat heeft binnengebracht. Jimenez mag dan van een goed glas houden en genieten van een dikke sigaar, ik denk dat er weinig vijftigplussers zijn die zo flexibel zijn als de Spanjaard. En Clarke wás misschien een stevige bierdrinkende jongen toen hij enkele jaren geleden The Open won, dankzij een streng eet- en trainingsregime – en een nieuwe liefde – viel hij kilo’s af, nam hij afscheid van zijn geliefde Guinness en kan hij nog jaren mee.

Maar meer dan in de verdediging te schieten kan je bewijzen dat golf topsport is door te wijzen naar de hedendaagse sterren. Jong, sterk, fit en afgetraind. Dustin Johnson, Rory McIlroy, Jordan Spieth, Jason Day, ze brengen een groot deel van hun tijd door in de fitnessruimte of met hun hardloopschoenen aan.

Je moet ook wel vandaag de dag. De topspelers worden steeds jonger, de ballen worden steeds verder geslagen, het reizen, het speelschema is slopend. Een goede balans tussen arbeid en rust is steeds belangrijker geworden. Week in week uit spelen, dagelijks keihard werken, je houdt het geen jaren vol. Niet voor niets is de verwachting dat spelers steeds jonger doorbreken, maar ook minder lang doorgaan. De kans dat Spieth net als Jimenez op zijn vijftigste nog actief is, is bijzonder klein. Het tourleven is daarvoor eenvoudigweg te zwaar geworden. Dat Tiger Woods steeds verder wegzakt heeft niet alleen te maken met zijn haperende swing, zijn lichaam is als bijna veertigjarige met een geschiedenis van blessures langzaam op aan het raken voor competitie op het allerhoogste niveau. Net als andere topsporters die veel van hun lichaam vragen zegt het lichaam op een gegeven moment dat het wel mooi geweest is.

Heeft dat nog gevolgen voor ons, gezelligheids- en gelegenheidsgolfers? Natuurlijk is een beetje rekken en strekken voor de ronde verstandig om blessures tegen te gaan. Wat buikspieroefeningen voor wat meer core stability hebben nog nooit iemand kwaad gedaan. En wie het aankan om een beetje hard te lopen of wat te fietsen, doet zichzelf daarmee op meerdere fronten een groot plezier.

Zo fit als de huidige generatie toptalenten gaan we nooit meer worden, maar onder het motto ‘redden wat er te redden valt’ kunnen we best wel wat extra zweet vergieten.

 

Voor de fitten en net iets minder fitten onder ons: op zondag 30 augustus kan je op de terreinen  van Paleis Soestdijk 3,5, 7 of 10,5 hardlopen, joggen of sjokken in de Royal Run. Inschrijven kan nog, en wel hier.