Verenigde Staten

Hoe hoog zal mijn hartslag geweest zijn tijdens de ontknoping van de Ryder Cup? Naarmate de uren verstreken klopte en bonsde het steeds harder in mijn borstkas. Adrenaline gierde door mijn lijf. Het puntje van de stoel was nauwelijks nog voelbaar en slechts met pijn en moeite lukte het me de rest van het huis niet wakker te schreeuwen.

Dat het nog zo spannend werd, dat Europa nog won zelfs, had niemand durven denken op het moment dat de singles begonnen. Toen ik zaterdagavond laat na een druk dagprogramma eindelijk tijd had de tv aan te zetten, kreeg ik via twitter meteen te horen dat de wedstrijd er eigenlijk al wel opzat. 10-6 voor Amerika en daar was niets aan gepikt. Amerika speelde behoorlijk, Europa leek mat en had weinig geluk op de greens. Zondag zou een formaliteit worden, de vraag alleen nog hoe groot de overwinning voor Amerika uit zou pakken. Maar dat was zonder rekening te houden met  dat ongrijpbare, de mysterieuze krachten in de sport. Ollie wierp blik na blik naar zijn vriend Seve in de hemel en die blikken werden als door een godswonder beantwoord met een zelden geziene comeback en een 14,5 tegen 13,5 zege.

Voor de geschiedenisboeken. Episch. Ongekend. De superlatieven vlogen je om de oren na de putt van Kaymer voor het veertiende punt, en de gegeven halve door Tiger Woods voor het laatste halfje. De Nederlandse media waren nog bescheiden – maar, toegegeven, hadden wel zonder uitzondering ruim aandacht voor golf – maar de buitenlandse  bladen pakten flink uit met heerlijke koppen.

Wat ben ik soms jaloers op het speelse gebruik van taal die vooral Engelse kranten zich veroorloven. Klopt het altijd? Nee, maar wat zal het? Recht in de leer kunnen we altijd nog zijn. Een kop als ‘He Kaymer, he saw, we won’, is toch mooi? Dan mag je best een beetje speels omgaan met de taal of de waarheid.

De laatste zin in het stuk van de Volkskrant stemt wat dat betreft hoopvol. De Verenigde Staten van Europa schreef Peter de Waard. Het klopt niet helemaal, maar wat klinkt het mooi zo kort na het mirakel van Medinah.