Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
02.02.2022
“Wat is jouw meest recente aankoop op golfgebied?”, vroeg collega F onlangs via een poll op Twitter aan de volgers van Golfers Magazine. Ik moest héél hard nadenken, maar kon gewoon niet bedenken wanneer ik voor het laatst wat nieuws had gekocht. En dat wringt, want wat is een golfer die niet af en toe wat geld uitgeeft aan zijn hobby?
‘Balletjes tellen zeker niet?’, vroeg @renepbrouwer terecht. Nee. Die tellen niet. Net zo min als tees, handschoenen en andere kleine noodzakelijkheden. Dan kunnen we wel aan de gang blijven. We beginnen te praten vanaf schoenen. Een nieuw paar in de uitverkoop is immers moeilijk te weerstaan. Hoeveel paar je ook in de kast hebt staan. (En ja, met je bedoel ik eigenlijk ik…). Nieuw oefenmateriaal, greenfees, kleding, een trolley, zelfs de ballenhengel die gebruiker @jhofman52 net gekocht had vervulde me met een kleine vlaag van jaloezie. En eigenlijk was dat veelzeggend genoeg.
Het knagen nam een aanvang en elke golfer weet dat je daar misschien even, zelfs lang, weerstand tegen kan bieden, maar uiteindelijk zie je jezelf richting golfshop lopen.
Goed, ik was op dat moment mijn nieuwe putter even vergeten, maar dat doet niet ter zake. Die putter, begin vorige zomer aan laten meten, verving de vorige putter die na zo’n tien dienstjaren echt aan vervanging toe was. Zéker nadat de putterspecialist van dienst opmerkte dat het putterhoofd enkele graden uit het lood stond. Dat ik na die mededeling geen bal meer raakte met mijn oude trouwe YES! Marilyn, lijkt me duidelijk. Net zo goed als dat ik blij was (en ben) met de daarvoor in de plaats gekomen Odyssey Black Rossie.
Is er naast die putter nog iets aan vervanging toe? Mijn ijzers misschien? Nee, die zitten net twee jaar in de tas. Driver? Drie jaar alweer, maar nog altijd naar volle tevredenheid. En om nu voor tien meter meer weer vierhonderd euro uit te geven. Dat zou ik zelfs niet aan mezelf kunnen verkopen. Een houten-3 dan? Nog niet zo lang geleden was ik er van overtuigd dat ik zonder houten-3 speelde, totdat uit meting bleek dat mijn Cobra Rescue zó was afgesteld dat hij zich volledig gedroeg als een houten-3. Wedges dan? Ook niet nodig, twee van de drie in mijn tas gebruik ik zelfs zó weinig dat je ze met een beetje goede wil nog voor nieuw door kan laten gaan.
Heb ik dan helemaal niets te kopen wat ik moreel weg kan schrijven onder het hoofdstuk ‘noodzakelijke vervangingen?’ Een blik in mijn tas levert maar één kandidaat op. Maar het is niet voor niets dat deze twintig jaar oude (!) TaylorMade Rescue elke ik-moet-wat-nieuws-kopen golf weerstaat. Mocht ik binnenkort desondanks toch een afspraak bij de fitter maken om mijn go-to club te vervangen, dan ligt de verantwoordelijkheid daarvoor helemaal bij collega F en zijn zo onschuldig ogende vraag wat mijn laatste aankoop op golfgebied is.
Je wordt bedankt.
De editie 2025 van de Jaski Open op Sluispolder, voor de tweede keer ook een major, is volgeboekt. Alle 49 plaatsen zijn bezet, evenals alle stoeltjes van de zeven buggy’s die we tot de beschikking hebben. Nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst. In tegenstelling tot wat eerder is aangegeven, starten we niet om 12 uur maar gaan de eerste flights, op 1 en 10, om 11.31 de baan in. De laatste flights vertrekken om 12.20. Jaski is al vele jaren zo'n beetje de populairste wedstrijd in het seizoen: dankzij de royale sponsoring door Willy Hoogland heeft de wedstrijd een sublieme uitstraling. En nu er bonuspunten te verdienen zijn, van 80 aflopend naar 10 voor de eerste acht in beide categorieën, is de wedstrijd nog eens extra aantrekkelijk. Mocht je, om wat voor reden, toch niet mee kunnen doen, laat dat dan tijdig weten: dan kunnen we anderen blij maken.
Wat kan golf toch een verschrikkelijk frustrerende sport zijn. Dat is natuurlijk geen nieuws voor het gros van de NVGJ'ers, die alles weten van fluffs, toppertje, slices en 3-putts. Ons motto is niet voor niets 'elkaar een leuke dag bezorgen', en niet 'these guys and girls are good'. Maar soms gaan de golfgoden wel heel ver met het geven van lesjes nederigheid.
**Winderig, maar warm ontvangen: NVGJ aanwezig bij Redexim Golfdag** Namens de NVGJ waren we op uitnodiging van Redexim en Barenbrug aanwezig bij de 35e editie van hun jaarlijkse Golfdag. Een traditie waar we als NVGJ graag bij aansluiten, zeker in een jaar waarin Redexim zich als trotse sponsor aan onze eigen Nations Cup heeft verbonden. Martijn Paehlig, Hélène Wiesenhaan, Peter Boogaard en ondergetekende mochten de eer van de vereniging hooghouden. En dat deden we op een plek van formaat: De Pan. De wind maakte het uitdagend, maar het Engelse karakter van de baan kwam er prachtig door tot zijn recht. Naast een stevige ronde golf stonden ook demonstraties van nieuwe machines op het programma, en was er bijzondere aandacht voor greenkeeper Marcel Bossinade. Hij ontving de Cees de Bree Innovation Award voor zijn niet-aflatende inzet en innovatieve werk op De Pan. Terecht en verdiend. Dank aan Redexim en Barenbrug voor de uitnodiging, de goede organisatie en het warme ontvangst. Wij kijken nu al uit naar oktober, wanneer we hen op Texel mogen ontvangen voor The Nations Cup.
Mijn golftas met een bagage van clubs, handschoenen, ballen maar vooral herinneringen. Van iedere club weet ik nog precies waarop ik kon vertrouwen. Mijn King Cobra Driver 10.5 was mijn beste maatje. Mijn Scotty Cameron met daarop de tekst “Bedankt voor 10 mooie Belek-jaren. Jouw golfvrienden” Het balletje waarmee ik de enige hole-in-one heb geslagen. Nu zijn het alleen nog maar emotionele herinneringen. Daar kunnen criminelen gelukkig niet aankomen.
Van radio tot televisie, van print tot fotografie: NVGJ'ers waren op vrijwel elk mediapunt aanwezig van het KLM Open. Een korte terugblik op het toernooi met al het werk van de NVGJ-ers. Voorzien van fantastische foto's van ons lid, Jan Kok.
De voorspellingen waren zo dramatisch dat Cara de dag voorafgaand de matchplay match belde om te checken of we wel moesten gaan. Het werd een go. Op Cara’s thuisbaan de Waterlandse scheen de zon in de ochtend. Dat was positief. Cara was positief en vrolijk. Ze speelde van geel. En hoe. Vaak lagen haar afslagen verder dan mijn vermoeide pogingen. Vermoeid, ja dat is de samenvatting van mijn spel. Een klein pijntje in de bil is een vermoeide tred geworden. Strompelen dus. En pijnscheuten bij iedere slag. Cara sloeg recht en ver. Ik in het hoge gras met strafballen tot gevolg. De achterstand ging snel naar niet meer in te halen. Het weer werd slechter en na 13 zijn we teruggegaan. Bijna droog. Ik afgegaan. 1 hole gewonnen. Nu langdurig pauze en niet meer spelen. Hup Cara, je was de beste.