Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
25.03.2024
Islantilla, dé 2024 jubileumreis van de NVGJ. Hé vrienden en vriendinnen, da's een hele leuke baan en een prima hotel. Drie heel verschillende 9-holes lussen met alle drie hinderlijke obstakels... oh nee, úitdagingen, zo heet het. Enige constante over de voorbije jaren: een heerlijk winterzonnetje (max. 19-23 graden) en golfen in een ontspannen sfeer.
Voor echtgenote Dea en mij een bewuste keuze in de winter, Islantilla. Heel anders dan het drie kwartier verderop gelegen en populaire El Rompido met twee 18-holes banen, Noord en Zuid. Tuurlijk, ook leuk, maar wel een beetje klef. ,,Oh haiiii, jullie ook hier...?'' El Rompido versus Islantilla is een beetje als noord-zuid als Brabant versus de Randstad, als Amsterdam vs Rotterdam; kom je voor de show of kom je om te golfen?
Karakteristieken
Islantilla is golf en geloof mij: je kunt aan de bak. Want met drie lussen speel je ook echt drie keer op een andere baan. Met de bunkers valt het overigens wel mee. Lastiger zijn de waterhindernissen. En dan die hoogteverschillen! En omdat enkele holes zijn ingebed tussen de vakantiehuizen, kent de baan soms lastige doglegs. En wat moet die boom midden op de fairway?
Variatie is de troef van Islantilla. Het baanprogramma is zo ingedeeld, dat je telkens twee opeenvolgende lussen speelt. Twee combinaties van 9 holes. Kans is zo groot dat je op de jubileumreis alle lussen doet. Een buggy (circa 35 euro, afhankelijk van hoog- of laagseizoen) wordt veel gedaan. Je loopt soms flinke stukken tussen de holes en de paden gaan op en af. Inslaan: er is een grote drivingrange en Istantilla heeft twee speciale trainingsgreens en een chipping-area.
De banen
Campo Azul (blauw) spreekt vooral lage- en midhandicappers aan. Alternatief is spelen vanaf rood. Direct op hole 2 is een 170 meter lange Par 3, grotendeels over water. Kicken als je het redt. Anders is er een dropping zone, links van de green. Veel hoog-laag door de baan en enkele lastige hindernissen. Greens liggen soms verscholen in de baan.
Op Amarillo (geel) komt het vooral aan op een goede tweede (en derde) slag om strategisch de beste ligging te kiezen naar de green. Baan loopt deels parallel aan de kustlijn en gaat soms behoorlijk op en af. En de baan loopt sterk af van rechts naar links. In ieder geval: precisie is gevraagd.
Campo Verde (groen) start naast het hotel. In theorie de makkelijkste van de drie lussen met vaker brede fairways. Een lus met weinig poespas. Gewoon staan en slaan. Liefst ver en recht, maar kies je lay-up zorgvuldig. Ook een leuke eilandfinish (met illegale ballenverkoper). En toch: in januari zes keer 18 holes gespeeld en slechts een handjevol ballen kwijtgeraakt. Op twee dagen zelfs geen enkele bal. ‘t Kan dus wel.
Het hotel
Na de ronde wil je wat eten en drinken. Toch? In januari was het clubhuis dicht. Officieel: ‘in verband met verbouwing’. Maar het terras van de hotelbar was wél open. Prima lunch en snacks, ‘redelijke’ prijzen. Het eten 's avonds is in buffetvorm, maar gevarieerd en met veel keuze. Ontbijt idem dito.
De kamers
Veel uren zul je er op de NVGJ-reis waarschijnlijk niet vertoeven, maar de kamers zijn prima. Goede bedden, balkon met zitje, prima badkamer met ruime inloopdouche. Alleen jammer van zo'n laag toiletpotje. Prima voor kabouters, minder geschikt voor senioren met gemankeerde gewrichten. 's Avonds de bar, prima!
Mooie keuze, Hans, voor het 30-jarig bestaan van de NVGJ.
Een nieuw winterrubriekje: Terug in de tijd. Met grappige, soms ontroerende foto's uit het rijke verleden van de NVGJ. Hier zien we John Dekker in 2012 zijn uiterste best doen en speciale foto te maken van een fles uit het repertoire van Heleen Sonnenberg, destijds sponsor van de NVGJ met de Weduwe Joustra. Heleen staat op de uitkijk en kijkt kennelijk of er geen golfballen aan komen. De flessen, de troostprijs voor de laatste plaats, kregen de naam Kostertje, vernoemd naar Henk Koster na een miserabele ronde op de Texelse.
Met trots kan het organisatiecomité de definitieve datum presenteren voor het Charity Golftoernooi t.b.v. De Stichting Sintvoorieder1, gesponsord door Zorg Vastgoed Management BV. En wel op dinsdag 13 mei 2025. Golfcentrum De Hoge Dijk stelt hiervoor belangeloos haar golfbaan beschikbaar! Het toernooi is een vurige wens van onze gewaardeerde sponsor Eric Venghaus die de stichting een warm hart toedraagt. De stichting zet zich in om kinderen die in verborgen armoede leven op pakjesavond toch een presentje te kunnen geven. Daarvoor is geld nodig. De volledige opbrengst gaat, na aftrek van kosten, naar de stichting. Alle medewerkers zetten zich vrijwillig in om dit toernooi tot een succes te maken. Wij vragen onze leden deze flyer onder de aandacht te brengen van hun netwerk. Wellicht bevinden zich daaronder geïnteresseerden in dit evenement. Elke flight is welkom! Het organisatiecomité
Ons gewaardeerde lid Sonja van de Rhoer mocht na een overwinning in de voorronde in Turkije deelnemen aan de finale van de Turkish Airlines World Golf Cup, uiteraard in Turkije. Ze speelde onder meer met ex-voetballer van Paris Saint Germain uit Kameroen en een Mongoliër, die danslesjes gaf tijdens het wachten bij de teebox. Hoe leuk kan golf zijn? Lees HIER over de avonturen van Sonja op de prachtige banen bij het Gloria Serenity Resort. Dit artikel werd eerder geplaatst in het Nationaal Golf Magazine.
De 'surprisereis', dit keer naar Spanje, zit er weer op. Sommigen stellen bleven nog iets langer, de meesten stapten maandag om 17 uur in de bus om pas tegen middernacht de golftas weer van de band op Schiphol te tillen. Het waren een paar sublieme dagen. Zonnetje, mooie banen, hier en daar een drankje, geen onvertogen woord, allemaal tevreden (hoewel niet altijd over het spel).
Natuurlijk was het spannend wie zich na dag 2 aan de top van het klassement zou nestelen. Maar alle aandacht, liefde en knuffels waren er in de eerste plaats voor Janneke Koster. Deze keer niet vanwege briljant golfspel maar vanwege een nachtelijke, onfortuinlijke val die haar een pijnlijke en opgezwollen enkel bezorgde. En veel warmte dus, als zij desondanks toch naar het terras of diner strompelde, steunend op Henk. Het was op dag 2 opnieuw zonnig maar wel een stuk frisser. Het was weer fijn spelen langs kleurige gevels. Ondanks netten langs de fairway vlogen hier en daar toch ballen richting koffiekopjes in tuinen en bij zwembaden. Op het oog bleef de schade beperkt. Bij het diner deden Ger en Rene de prijsuitreiking. Die leverde een heel andere top 3 op dan op dag 1, met Ron (mooie 34), Helene (keurige 32) en Frank van de familie Commandeur met een degelijke 31 punten. Dat maakt het klassement spannend. Op de laatste dag gaan Olga (59 punten) en Frank Maanders (58), Willem Buijteweg (58) runner up Ron Peereboom (57) en Ger (56) voor de hoofdprijzen. Voor de dagprijzen hebben ook anderen kans. Weer: zonnig, nog iets kouder.
Dag 2. De beste scores waren niet super, met 33 en 31. Onderhoud van Bellavista liet ook te wensen over, maar de zon scheen en het was droog en de gamba's a la ojillo waren heel lekker, dus waarom klagen. Olga won de eerste prijs, Willem Buijtenweg de tweede en Ger gelukkig de derde, anders waren alle dagprijzen naar de familie Commandeur deur gegaan, Frans Maanders werd 4. Gulzige types. Tot en met 14 punten rekenden we als de middenmoot, daaronder glom de degradatiezone. Peter - zijn naam liever hier niet noemen - had meer strepen dan punten, maar hij bleef gezellig. We applaudiseerden voor Hans T. We missen hem. Goed gedaan Hans. Mooi reisje.