Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten
25.03.2024
Islantilla, dé 2024 jubileumreis van de NVGJ. Hé vrienden en vriendinnen, da's een hele leuke baan en een prima hotel. Drie heel verschillende 9-holes lussen met alle drie hinderlijke obstakels... oh nee, úitdagingen, zo heet het. Enige constante over de voorbije jaren: een heerlijk winterzonnetje (max. 19-23 graden) en golfen in een ontspannen sfeer.
Voor echtgenote Dea en mij een bewuste keuze in de winter, Islantilla. Heel anders dan het drie kwartier verderop gelegen en populaire El Rompido met twee 18-holes banen, Noord en Zuid. Tuurlijk, ook leuk, maar wel een beetje klef. ,,Oh haiiii, jullie ook hier...?'' El Rompido versus Islantilla is een beetje als noord-zuid als Brabant versus de Randstad, als Amsterdam vs Rotterdam; kom je voor de show of kom je om te golfen?
Karakteristieken
Islantilla is golf en geloof mij: je kunt aan de bak. Want met drie lussen speel je ook echt drie keer op een andere baan. Met de bunkers valt het overigens wel mee. Lastiger zijn de waterhindernissen. En dan die hoogteverschillen! En omdat enkele holes zijn ingebed tussen de vakantiehuizen, kent de baan soms lastige doglegs. En wat moet die boom midden op de fairway?
Variatie is de troef van Islantilla. Het baanprogramma is zo ingedeeld, dat je telkens twee opeenvolgende lussen speelt. Twee combinaties van 9 holes. Kans is zo groot dat je op de jubileumreis alle lussen doet. Een buggy (circa 35 euro, afhankelijk van hoog- of laagseizoen) wordt veel gedaan. Je loopt soms flinke stukken tussen de holes en de paden gaan op en af. Inslaan: er is een grote drivingrange en Istantilla heeft twee speciale trainingsgreens en een chipping-area.
De banen
Campo Azul (blauw) spreekt vooral lage- en midhandicappers aan. Alternatief is spelen vanaf rood. Direct op hole 2 is een 170 meter lange Par 3, grotendeels over water. Kicken als je het redt. Anders is er een dropping zone, links van de green. Veel hoog-laag door de baan en enkele lastige hindernissen. Greens liggen soms verscholen in de baan.
Op Amarillo (geel) komt het vooral aan op een goede tweede (en derde) slag om strategisch de beste ligging te kiezen naar de green. Baan loopt deels parallel aan de kustlijn en gaat soms behoorlijk op en af. En de baan loopt sterk af van rechts naar links. In ieder geval: precisie is gevraagd.
Campo Verde (groen) start naast het hotel. In theorie de makkelijkste van de drie lussen met vaker brede fairways. Een lus met weinig poespas. Gewoon staan en slaan. Liefst ver en recht, maar kies je lay-up zorgvuldig. Ook een leuke eilandfinish (met illegale ballenverkoper). En toch: in januari zes keer 18 holes gespeeld en slechts een handjevol ballen kwijtgeraakt. Op twee dagen zelfs geen enkele bal. ‘t Kan dus wel.
Het hotel
Na de ronde wil je wat eten en drinken. Toch? In januari was het clubhuis dicht. Officieel: ‘in verband met verbouwing’. Maar het terras van de hotelbar was wél open. Prima lunch en snacks, ‘redelijke’ prijzen. Het eten 's avonds is in buffetvorm, maar gevarieerd en met veel keuze. Ontbijt idem dito.
De kamers
Veel uren zul je er op de NVGJ-reis waarschijnlijk niet vertoeven, maar de kamers zijn prima. Goede bedden, balkon met zitje, prima badkamer met ruime inloopdouche. Alleen jammer van zo'n laag toiletpotje. Prima voor kabouters, minder geschikt voor senioren met gemankeerde gewrichten. 's Avonds de bar, prima!
Mooie keuze, Hans, voor het 30-jarig bestaan van de NVGJ.
Wat kan golf toch een verschrikkelijk frustrerende sport zijn. Dat is natuurlijk geen nieuws voor het gros van de NVGJ'ers, die alles weten van fluffs, toppertje, slices en 3-putts. Ons motto is niet voor niets 'elkaar een leuke dag bezorgen', en niet 'these guys and girls are good'. Maar soms gaan de golfgoden wel heel ver met het geven van lesjes nederigheid.
**Winderig, maar warm ontvangen: NVGJ aanwezig bij Redexim Golfdag** Namens de NVGJ waren we op uitnodiging van Redexim en Barenbrug aanwezig bij de 35e editie van hun jaarlijkse Golfdag. Een traditie waar we als NVGJ graag bij aansluiten, zeker in een jaar waarin Redexim zich als trotse sponsor aan onze eigen Nations Cup heeft verbonden. Martijn Paehlig, Hélène Wiesenhaan, Peter Boogaard en ondergetekende mochten de eer van de vereniging hooghouden. En dat deden we op een plek van formaat: De Pan. De wind maakte het uitdagend, maar het Engelse karakter van de baan kwam er prachtig door tot zijn recht. Naast een stevige ronde golf stonden ook demonstraties van nieuwe machines op het programma, en was er bijzondere aandacht voor greenkeeper Marcel Bossinade. Hij ontving de Cees de Bree Innovation Award voor zijn niet-aflatende inzet en innovatieve werk op De Pan. Terecht en verdiend. Dank aan Redexim en Barenbrug voor de uitnodiging, de goede organisatie en het warme ontvangst. Wij kijken nu al uit naar oktober, wanneer we hen op Texel mogen ontvangen voor The Nations Cup.
Mijn golftas met een bagage van clubs, handschoenen, ballen maar vooral herinneringen. Van iedere club weet ik nog precies waarop ik kon vertrouwen. Mijn King Cobra Driver 10.5 was mijn beste maatje. Mijn Scotty Cameron met daarop de tekst “Bedankt voor 10 mooie Belek-jaren. Jouw golfvrienden” Het balletje waarmee ik de enige hole-in-one heb geslagen. Nu zijn het alleen nog maar emotionele herinneringen. Daar kunnen criminelen gelukkig niet aankomen.
Van radio tot televisie, van print tot fotografie: NVGJ'ers waren op vrijwel elk mediapunt aanwezig van het KLM Open. Een korte terugblik op het toernooi met al het werk van de NVGJ-ers. Voorzien van fantastische foto's van ons lid, Jan Kok.
De voorspellingen waren zo dramatisch dat Cara de dag voorafgaand de matchplay match belde om te checken of we wel moesten gaan. Het werd een go. Op Cara’s thuisbaan de Waterlandse scheen de zon in de ochtend. Dat was positief. Cara was positief en vrolijk. Ze speelde van geel. En hoe. Vaak lagen haar afslagen verder dan mijn vermoeide pogingen. Vermoeid, ja dat is de samenvatting van mijn spel. Een klein pijntje in de bil is een vermoeide tred geworden. Strompelen dus. En pijnscheuten bij iedere slag. Cara sloeg recht en ver. Ik in het hoge gras met strafballen tot gevolg. De achterstand ging snel naar niet meer in te halen. Het weer werd slechter en na 13 zijn we teruggegaan. Bijna droog. Ik afgegaan. 1 hole gewonnen. Nu langdurig pauze en niet meer spelen. Hup Cara, je was de beste.
Het woord van vandaag : ENERGIE Energie: de zon en wind vertaalde dit naar paraplu's op onze golfkarren die vervolgens zeeeer regelmatig door de wind omgeblazen werden, te lachwekkend ( wat doen we verkeerd?) Energie: heb je ook nodig in je lijf om een goede golfswing te kunnen maken. Helaas Pamela had op een avontuurlijke vakantie simpel met een teen tussen de deur gezeten: net een paar dagen weer schoenen aan en aan de asperines om vandaag een beetje te kunnen lopen. Ik ben een beetje te fanatiek met golfen en met mijn hypermobiliteit geeft dat weer heupproblemen.( hup wat paracetamol erin) Je begrijpt het al de lamme en de blinde liepen, wel heel gezellig, rond op de mooie golfbaan van Landgoed Bergvliet. Over onze scores zullen we het dus maar niet hebben, ballen zoeken was een terugkerend onderdeel, dat zegt genoeg. Toch komt kwaliteit altijd boven drijven en dan kijk ik met bewondering naar een prachtige approach van Pamela naar de green. Op enig moment was de energie echt op en lonkte het terras dus de laatste holes hebben we niet meer uitgespeeld. Gezellig nog een hapje gegeten met wel genoeg "praat" energie om elkaar weer wat beter te leren kennen: we hebben elkaar echt ontmoet!