Koning Sport

Terwijl de nieuwe koning op de half open rondvaartboot – geflankeerd door de Holland Acht en ’s werelds beste plankzeiler — op weg was naar de sporthoek van het IJ, schoot de golfsport toch even door mijn hoofd. Vanzelfsprekend zonder enige hoop daar later beelden van te zullen zien in de compilatie van Nederlands hoogte en dieptepunten uit 45 jaar sport, maar toch…

 Prachtige videobeelden waren het, onderbroken door een onbekende BMX-er die op zijn fiets over het podium stuiterde en een balkunstenaar die wat trucjes deed. Al ging het natuurlijk vooral om de grote Nederlandse namen die deelnamen aan de fraai geregisseerde koningsvaart. Een gouden surfer en acht roeiers dus vanaf het water. Vervaarlijk heen en weer bewegend deed Epke Zonderland een kleine oefening aan een op een ponton neergezette rekstok. Marianne Vos en Inge de Bruin zwaaiden vanaf de hoogste tree van een ereschavot naar de passerende boot. En de schaatsers Bart Veldkamp (was dat geen Belg?), Bob de Jong, Annemarie Thomas en Marianne Timmer schaatsten een stukje mee op.

 Onwillekeurig probeerde ik me voor te stellen hoe dat zou zijn gegaan als golf wél in het feestprogramma was opgenomen. Christel en Dewi die op de deining van de golven van het IJ proberen een balletje uit te holen op een strook kunstgras? Joost die een oranje bal naar de prinsesjes chipt? Vast zoiets. Als je vier grote schaatsers een stukje over plastic ijs laat klunen, dan zouden de golfers ook geheid een trucje hebben moeten doen.

 Maar ach, hoe groot is de kans dat bij de inhuldiging van Amalia een golfer onderdeel uitmaakt van het programma? In dertig jaar kan er veel gebeuren maar voordat golf een echte volkssport is zijn we – alle honderdduizenden liefhebbers ten spijt — waarschijnlijk nog wel langer onderweg. Om over de waarschijnlijkheid van prestaties die zo’n optreden rechtvaardigen — meerdere Majors, Olympisch Goud, minstens — maar te zwijgen.

Aan de andere kant…waarom niet? Van surfen kan je toch ook moeilijk beweren dat het een volkssport a la schaatsen of voetbal is. Daar was toch ook plek voor? Daarnaast is twee keer Olympisch goud in bijna twintig jaar tijd ook niet bepaald een rijke oogst. En toch was de aanwezigheid van Van Rijsselberghe allerminst misplaatst. Zo tilde hij de sport in zijn eentje naar een ander niveau. De boodschap voor Nederlands beste golfers van heden en toekomst is duidelijk. Hoog tijd om weer — en meer — te gaan winnen. Wat mij betreft liefst ruim voor de volgende troonswisseling daar is.