Holes Hooge Graven vernield

Er gebeuren rare dingen in de wereld en daar kunnen ze bij de Hooge Graven in Ommen, waar we enkele weken geleden nog gastvrij werden ontvangen, over meepraten. Op deze prachtige baan werden deze week vernielingen aangericht door een auto, die over fairways en greens scheurde. Lees het bericht in De Stentor over de verbijstering en het verdriet in Ommen.

Klik hier voor de foto’s. 

‘Malloot’ scheurt in auto rondjes over de golfbaan in Ommen en laat diepe sporen achter bij de golfclub

Vandalen hebben vannacht met een auto diepe sporen achtergelaten bij Hooge Graven Golfclub Ommen. De baan wordt door golfers geschaard onder de 25 beste 18-holes golfclubs van Nederland. Clubvoorzitter Jan Willem Schuit is doodziek van de dollemansrit.

In één van de reacties onder het Instagram-bericht van de politie grapte iemand dat het een Volkswagen moet zijn geweest, verwijzend naar het model Golf.

Hooge Graven-voorzitter Jan Willem Schuit kan er niet om lachen, hij komt in eerste instantie bijna niet eens uit zijn woorden van verbijstering. „Het is niet te bevatten. Waarom? Wie doet zoiets? Kwajongens? Dronken mensen? Iemand die zijn gram wil halen via ons?”

Ze hebben daar rondjes gescheurd op de green’’

Jan Willem Schuit, Voorzitter Hooge Graven Golfclub Ommen

Schade

Vragen waarop hij vooralsnog geen antwoord krijgt. „De politie heeft sporenonderzoek verricht op het hek dat door de daders is opengemaakt en op de baan zelf. Onze greenkeepers zijn bezig de schade te repareren.’’

Rondjes gescheurd

Hoe groot die schade is, weet de voorzitter nog niet. „Aanzienlijk in ieder geval. Ze zijn bij de derde hole de baan opgekomen met een auto, hebben daar schade veroorzaakt en zijn vervolgens doorgereden naar de vijftiende hole. Daar is de grootste schade. Ze hebben er rondjes gescheurd op de green.”

Voor niet-kenners: de green is het gedeelte met kortgeschoren gras waarin de hole ligt, het putje waarin het golfballetje moet verdwijnen. „Dat deel van de baan is erg beschadigd en valt moeilijk te repareren, juist omdat het gras héél erg kort is.”

Dit gaat mijn begrip te boven. Er gebeuren de laatste tijd vaker dingen in dit land waarvan ik me afvraag: waarom?’’

Jan Willem Schuit, Voorzitter Hooge Graven Golfclub Ommen

Diepe sporen

De diepe bandensporen werden vanmorgen vroeg ontdekt door de greenkeepers, de mensen die verantwoordelijk zijn voor het dagelijkse- en minutieuze onderhoud dat nodig is aan golfbanen, vertelt Schuit.

De voorzitter verzucht nog maar eens dat zijn club met ‘één of andere malloot’ te maken heeft gehad. „Dit gaat mijn begrip te boven. Er gebeuren de laatste tijd vaker dingen in dit land waarvan ik me afvraag: waarom?”

Dollemansrit

De kans is groot dat de daders wisten waar ze moesten zijn. „Er staan op zes plaatsen hekken met hangsloten erop. We hebben in totaal 27 holes, die zes plekken zijn nodig voor hulpdiensten in geval van nood.”

Bij één van de hekken was het slot geforceerd. „Het was keurig doormidden gezaagd. Zoals het geval is als je een slijptol gebruikt.”

De voorzitter laat zich niet verleiden tot speculaties. „Daar schieten we niets mee op. De politie doet onderzoekt het en zodra er iets bekend is, horen wij het. Ondertussen moeten wij de baan repareren.”