Het einde van de 'streep'

Op Texel, tijdens de Dekselse Texelse, zullen velen hun eerste stablefordwedstrijd onder het nieuwe WHS-systeem spelen. Het grootste deel van de wijzigingen met betrekking tot de handicaps, wordt bij het invoeren automatisch opgepakt, maar voor het invullen van de scorekaart is het goed om je te realiseren dat ‘de streep’ niet meer bestaat. Een hole waar je niet meer kan scoren levert nog steeds nul punten op, maar anders dan in het verleden vul je dan geen streep in maar een netto dubbel bogey of een ‘11’. Zie hieronder de volledige uitleg van de NGF over het verwerken van scores bij stablefordwedstrijden.

 

  1. De ‘streep’ bestaat niet meer!

In de app GOLF.NL moet je nu het nieuwe handicapsysteem er is altijd een score noteren, ook als je Stableford speelt of de bal hebt opgepakt omdat je de hole niet uitspeelt. Zo is het niet mogelijk om een score in te voeren op hole 3 als je hole 2 nog niet ingevuld hebt, enzovoorts. Nu vraag je je misschien af „Wat moet ik invoeren als ik de bal oppak en een hole niet uit speel?”.

Als je de bal opraapt (een goed idee als je een mindere hole speelt en de vaart in het spel wilt houden) vul je een netto dubbel bogey in. Onthoud deze term goed, want deze gaat vaak terugkomen! Een netto double bogey verschilt per speler omdat deze afhankelijk is van je handicap. Het is de par van de hole + 2 + handicapslagen die je krijgt op die hole. Voorbeeld: als je een par 4 speelt en je krijgt een slag op die hole dan is je netto dubbel bogey een 7. (4+2+1). Of simpeler gezegd, de netto double bogey is de laagste score waarbij je geen Stablefordpunten meer krijgt.

Als je echt niet weet wat je netto dubbel bogey is op een hole, dan kan je een 11 invullen. Het systeem past deze 11 na het invoeren van de score automatisch aan naar een netto dubbel bogey om je handicap te kunnen berekenen. Let op: je kan in de nieuwe versie van de app geen ‘streep’ meer invullen. Je moet dus een score invullen. 

 

Reacties

Lekker ingewikkeld

Om dit hele verhaal in één zin samen te vatten: In plaats van een streep vul je vanaf nu altijd een 11 in. 

Strokeplay

Tenzij je (binnen de grenzen van het oppakken) een strokeplayscore wil noteren natuurlijk. 

ELLUF

Ik speel maandag op Texel….na maanden golfloos door het leven te zijn gegaan. Best kans dat er 18 elfjes op mijn kaart staan te dansen. Lekker makkelijk met invoeren, toch!?