Feestje

De spelers op het hoogste niveau waren al eerder begonnen, maar dit weekend begint de NGF competitie pas echt. Voor vele duizenden gaat het golfseizoen nu van start.

Laat ik maar beginnen te zeggen dat de hoofdklasse als vlaggenschip van de competitie natuurlijk het echte begin is van het seizoen. Op het hoogste niveau gaat het ergens om. De eer vooral, maar het voelt als meer. Er is nog net geen sprake van bloed aan de paal, maar ergens hoorden we een captain de vergelijking met Ajax-Feyenoord maken, toen hij het had over de ontmoeting tussen zijn club en de grootste concurrent.

De hoofdklasse, zowel bij de heren als bij de dames, is golf op het hoogste niveau. De handicaps niet zelden in de plus, of slechts uit te drukken in decimalen. NOS Teletekst maakt er een pagina voor vrij, en bij de finale is er zelfs sprake van enige publieke belangstelling. Al zou de ontknoping meer publiek rechtvaardigen. Geen marshals, geen touwen, en goed golf. Zomaar een tipje.

Maar voor de meeste deelnemers aan de competitie — de grootste in zijn soort — zit de spanning in het zelf spelen. Net zoals dat vroeger was op de voetbalvelden. Op de tribune plaatsnemen om je clubje te zien spelen was mooi, zelf de kicksen aantrekken, of de klinkers uit de straat spelen,  was toch het leukste wat er was. Ja, het mocht in vergelijking met Ajax, Feyenoord, AZ, Zwolle, RKC of welke club dan ook de naam voetbal nauwelijks hebben, het maakte het spelplezier er niet minder om.

Hopelijk stappen alle teams deze week  met precies die gedachte de tee op. Laten we plezier hebben. Genieten van dit golffeestje. Of het nu het tweede team, de dames senioren, of het zevende bierteam is. De competitie, die handvol dagen dat je als team de baan in gaat, zijn bijzonder, op welk niveau dan ook.

Op een baan die je niet goed kent, tegen spelers die je eerst niet — en aan het eind van de reeks een beetje — kent. In de ochtend in tweetallen, in de middag individueel. De gezamenlijke lunch, de verwachtingsvolle blikken als je naar het clubhuis komt lopen, de ogen op het uitslagenformulier, het diner, de speeches, de thuisreis, en tot volgende week.

Vergeet niet te genieten van de komende weken als je een van die vele duizenden deelnemers bent. Voor je het weet moet je alweer aftellen naar volgend jaar. Want als je één nadeel kan noemen aan de competitie, dan is het dat het feestje eigenlijk veel te snel weer over is.