Fans van Duca del Cosma

Daar kun je toch geen ‘nee’ tegen zeggen?

„Heb je deze website gezien? Duca del Cosma-sale. Heb net een paar mooie winterboots gescoord. 50 euro!’’ Maar je hebt toch al winterschoenen? „Ja, maar niet zoals deze!’’ Ach nee, ik heb al zoveel golfschoenen. „Oké, maar zeg niet dat je het niet wist.’’

Hmm, toch maar even meekijken. Maatje 43, ’t zal toch niet… Wel! „Kijk, bruine golfschoenen, die heb je nog niet. Oohhghh en die…. Gáááfff. Heb je ook nog niet.’’ Nee, mijn echtgenote weet wat winkelen is. Een dag niet gewinkeld, een dag niet geleefd. Maar inderdaad: ‘kekke’ schoentjes, beide. Alleen waar laten we die nu weer.

Het schoenenrek in de garage is overvol met allerhande sportschoenen. Als vrouw heeft Dea de naam, maar — heel eerlijk — de werkelijke verzamelaar dat ben ik zelf. Ik tel precies tien paar heren golfschoenen. Nagenoeg alle merken zijn vertegenwoordigd, alleen Adidas en Nike niet. Te smalle voetjes.

Er hangt zeven paar Duca del Cosma. Vier paar van mij. De oudste zijn al weer zeven of acht jaar oud, ooit gekocht in de seizoensopruiming in Oostenrijk. Nog voor Duca del Cosma de NVGJ omarmde als clubsponsor was ik al fan van deze schoentjes. Ik werd getrokken door de bijzondere ontwerpen, was verrast dat maat 43 ook echt maat 43, werd ‘fan’ vanwege het draagcomfort. Ook prima vrijetijdsschoenen, dus. 

Nou, de schoenenfamilie is opnieuw uitgebreid. Tegen zulke mooie schoenen zeg je geen ‘nee’. Nu de golfprestaties nog. 

Ronald Massaut