Estafette (47)

Vertel je herinneringen aan je eerste golfronde, je golfhoogtepunten en je band met de NVGJ.
 
Deel 47 —  Toussaint Kluiters: Na de zege het Noordwijkse nachtleven in
 
De eerste kennismaking met golf was met Onno Hansum in Vlaardingen, ergens begin jaren 90. Daar had je Free Golf. Een driving range met lichte ballen die je verplicht in het water moest slaan. Deze bleven wel drijven. Geen afstand kunnen slaan voelde toch wel raar. Dus ben ik snel ergens anders gaan oefenen met échte ballen. Ver slaan was tenslotte toch het leukste van het golfspel. Pas later kwam ik erachter dat rechtdoor beter is.Daarna heb ik met Onno heel veel gespeeld in België en het Brabantse land. Een GVB hadden we nog niet.  

In België kon je met een glimlach en cash geld zo de baan op. Royal Antwerp en Ternesse waren favoriet. De Oosterhoutse was ook een baan waar we graag kwamen. Vriendelijke caddymaster waar we altijd welkom waren met elk 50 gulden contact op zak.   
Tot we de zevende of achtste keer een norse man achter de balie troffen. Meneer bleek de voorzitter te zijn en was niet van plan om ons toe te laten zonder GVB, ook niet nadat we vertelden dat we met regelmaat kwamen spelen. Volgens meneer was dat onmogelijk; we kwamen immers niet voor in het systeem. Wat zal de caddymaster een mooie dag hebben gehad als we geweest waren…  
Daarna ben ik toch maar het GVB gaan halen.  
Later heb ik nog op vele plekken op de wereld mogen golfen, vaak in de meest prachtige natuur. Tussen kangoeroes, maar ook met de hulp van een alligator die voorkwam dat mijn bal in het water rolde. Die bewuste bal heb ik maar netjes tegen zijn staart laten liggen   
 
Op aanraden van Leo van der Ruit via de ANP-golfclub heb ik besloten lid te worden van de NVGJ. Ik denk zo’n 27 jaar geleden. Een handicap was toen nog niet nodig. Maximaal 30 slagen kreeg je mee. Dat zal zelfs nu nog niet misstaan. Mijn debuut maakte ik in De Efteling, tijdens de openingswedstrijd. Allemaal gezellige mensen, met de gedachte om elkaar een leuke dag te bezorgen. Dat lukte altijd. In mijn eerste jaar ging ik meteen mee op reis: een surprisereis, met een VIP-bus via euro Disney naar Hardelot. Mooi tripje was dat!

Daarna volgden nog ontelbare mooie wedstrijden en heerlijke reisjes. Met als hoogtepunten de trip naar Madeira en het NK op de Noordwijkse waar ik als winnaar in de B-categorie eindigde, met een kaarsrechte drive op hole 1. Ik hoor Inge Langhout nog zuchten: „30 Slagen… ja ja”.

De glazen bokaal is helaas een keer kapot gevallen, maar de overwinning die ik daarna met Onno in het Noordwijkse nachtleven vierde, blijft onvergetelijk.   
Ik hoop nog heel veel gezellige wedstrijden en avonden mee te maken bij deze bijzondere club en geef hierbij het stokje door aan Peter en Simon Keizer.