Vakantie

Het uitzoeken van een vakantiebestemming neemt soms meer tijd in beslag dan de daadwerkelijke reis duurt. Wie niet elk jaar naar dezelfde locatie wil, vindt zichzelf ieder (voor)jaar terug boven de reisgidsen.

Althans, zo was het. Een stuk of drie, vier gidsen van het plaatselijke reisbureau vormden de basis voor de vakantie: hier moest de keuze uit worden gemaakt. De locaties die je touroperator had bezocht en uitgekozen, was waar je het mee moest doen. Dat, en de ‘hier moet je echt ook eens naar toe’-adresjes van vrienden en kennissen. Redelijk overzichtelijk, al kon je er uren zoet mee zijn, hoe beperkt de keuze ook was.

Nee, dan nu, in het tijdperk waarin met Google alle reisgidsen van de wereld slechts enkele muisklikken weg zijn. Van de grote jongens tot obscure aanbieders en natuurlijk de tienduizenden particulieren die hun huis openstellen voor zomergasten.

Na een aantal jaar op die manier een bestemming te hebben gezocht, begin ik meer en meer te twijfelen of er nou wel sprake is van een verbetering. Elke wens kan worden aangevinkt om de zoekopdracht ‘makkelijker’ te maken. Een zwembad binnen vijfhonderd of binnen duizend meter? Huisdieren wel of niet toegestaan? Wifi in het huis? Een open haard? Wandelroutes? Golfbanen? Golfbanen..!

Een jaar of tien geleden zou ik die als eerste hebben aangevinkt. Een golfbaan in de buurt van de vakantiebestemming stond bijna hoger op de lijst dan een zwembad. Zo boekte ik ooit een huisje waar in september geen binnenbadje bleek voor mijn kleumende baby, maar waar onze achtertuin wel grensde aan de drivingrange… Het was toevallig maar toch veelzeggend en werd in elk geval zonder enige scrupules in dank aanvaard.

Hoe anders is het vandaag de dag. Sinds golf werk is, is het ook best fijn om op vakantie echt op vakantie te zijn. Net als de professionele golfers die als ze thuis zijn niet wéér naar een restaurant willen maar eindelijk eens gewoon thuis willen eten. Aardappeltjes, groente en vlees in plaats van haute cuisine.

Als we bij het zoeken van een reis nu langs de bestemmingen lopen en mijn lief wijst een locatie aan terwijl ze zegt ‘kijk, daar zit een golfbaan bij’, dan klik ik snel verder. Over een paar weken weer. Nu is het vakantie.