Stille trom

Een blog of wat geleden schreef ik, na zijn mooie slotoptreden in het KLM Open,  over het naderende einde van de carrière van Robert-Jan Derksen. Na een gemiste cut in Hong Kong kan de laatste hole voor de topgolfer Derksen zomaar al gespeeld zijn.

Het was voor het KLM Open de grote angst van de afzwaaiende Nederlander, zo bekende hij achteraf. De cut missen in Zandvoort en op vrijdag voor een handvol mensen afscheid nemen op hole negen. Hij moest er niet aan denken. Hoe ironisch is het dat Derksen na zijn droomafscheid van het Nederlandse publiek, misschien zijn allerlaatste bal sloeg in vergelijkbare omstandigheden. Op een vrijdagmiddag aan de andere kant van de wereld, op hole negen, miste Derksen roemloos de cut.

Nu is het missen van cuts normaal gesproken niet per se een drama. Er zijn zo’n dertig toernooien per jaar en – zoals de pro’s dan zeggen –  there’s always next week. Een nieuwe kans om de cut nu wel te halen, nu wel op zondag te mogen eindigen. Maar in het geval van de Nederlandse routinier gaat dat niet langer op. Het aangekondigde laatste seizoen is op een haar na voorbij en het is twijfelachtig of er nog wel eens nieuwe kans komt. Eindigde de loopbaan van de geboren Nijmegenaar zomaar ineens met stille trom op de Hong Kong GC?

Reguliere toernooien zijn er niet meer voor Derksen, en het is nog maar de vraag of hij hoog genoeg op de Order of Merit staat om mee te mogen doen aan een paar van de wedstrijden die nog komen gaan. Voor het voorlaatste toernooi van het jaar in Turkije, lijkt hij net een paar plaatsen tekort te gaan komen. De aanvraag voor een wildcard is de deur uit, maar heel erg veel hoop heeft hij daar niet op. ‘Ik, wij, mogen het dan héél belangrijk vinden dat ik in stijl afscheid kan nemen, voor de Europese Tour spelen andere belangen. Hoe belangrijk is Derksen nou helemaal?’, zei Derksen me enkele weken geleden lachend toen we een lang afscheidsinterview voor GOLFJournaal aan het maken waren.

Nauwlettend hou ik de komende dagen de jaarranglijst van de Europese Tour in de gaten, en klik ik naar de inschrijflijst voor het Turkish Airlines Open om te zien of Derksen nog in het veld komt. Belek is weliswaar geen Zandvoort, maar hoe dan ook een mooiere plek om afscheid te nemen dan de negende hole van de Hong Kong GC in Fanling.