Poppe de Boer overleden

Heden bereikte het bestuur het bericht dat ons gewaardeerde lid Poppe de Boer, een van de founding members van de NVGJ, op 3 mei jl. op 81-jarige leeftijd onverwacht is overleden. Poppe kwam de afgelopen twee jaar nog maar zelden naar bijeenkomsten van de NVGJ omdat hij kampte met fysieke problemen, maar keek er naar uit om op korte termijn weer eens aan te mogen schuiven bij een diner.

We wensen zijn nabestaanden, vrienden en alle leden van de NVGJ sterkte met het verwerken van dit verlies.

 

(Foto: Koen Suyk)

Reacties

Van bromtol tot knuffeldier

Ik herdenk je Poppe, wat een man: van bromtol tot knuffeldier. Ik mis je. 

Recht vooruit

Hans Poppe de Boer was er bij vanaf de start. Wat voor zijn lens kwam stond er meteen . Zwart- wit bij wijze van spreken. Precies zoals hij was. Recht toe rechtaan. Ook in persoonlijke gesprekken. Je wist snel wat hij wilde, waarom hij dat wilde en daaraan veranderde niets. Man van zijn woord. Grote bek, klein hartje en lief voor velen die dicht bij hem stonden. Onze club koesterde hij vaak met kritische noten, waaruit vooral zijn liefde en warme gevoelens spraken. Waardevol en onvergetelijk. Zo zal Poppe bij ons allen voortleven. Apart, bijzonder, krachtig; een beeld van een man!  

Mopperkont maar lief en schalks

Ahhh Poppe, onze ouwe brombeer en mopperkont. Maar ook lief en schalks! Zal je missen Poppe!

Schrikken

Poeh, dat is schrikken. Poppe de Boer, vakman en bovenal een aimabel mens, zeker als je door dat weerbarstige schildje drong. Hart op de tong, maar zeker ook het hart op de goede plek. Laatste keer dat Poppe er voor mij echt bij was, was op Curaçao, samen met zijn zoon. Daar heeft hij nog echt van genoten, en ik ook. Je zal gemist worden Poppe! Rust zacht, en alle sterkte aan familie en vrienden.

Schrikken

Dat is schrikken. Poppe; een mopperkont, maar wel onze mopperkont. 

Poppe heeft niet zo heel lang

Poppe heeft niet zo heel lang geleden het archief van fotopersbureau De Boer ter beschikking gesteld aan het Noord-Hollands Archief. Door de bijna twee miljoen foto’s in de database die HIER is te zien, krijg je een prachtig tijdsbeeld van alles wat er in Haarlem en de regio Kennemerland in de periode 1945-2005 gebeurde..

IM Berry Zand Scholten

Berry Zand Scholten, oud-journalist van de Telegraaf en goede vriend van Poppe, schreef de volgende In Memoriam in de Zandvoortse Courant (Berry woont in Zandvoort, Poppe woonde in Bentveld, gemeente Zandvoort):

Mijn Zandvoortse vakbroeder, fotograaf Poppe de Boer, overleed vorige week woensdag 3 mei. Zijn zoon Maurice whatsappte me direct met een simpele, sobere boodschap. De schok was enorm. Een kleurrijke, vakkundige collega, zomaar uit het leven weggerukt! Poppe de Boer heeft veel betekend voor de provincie Noord-Holland, voor Haarlem en zeker ook voor Zandvoort. Ik werkte, van 1963 af, toen ik als verslaggever bij het Haarlemse Dagblad in dienst trad, intensief met hem samen. Later, toen ik naar De Telegraaf overstapte, werd onze vriendschap en onze samenwerking voortgezet. 

Met Poppe togen we ooit naar Olst, waar destijds — in 1966 — Arjen Nawijn burgemeester was. We introduceerden als eersten, met een prachtige foto van Poppe en een interview van mij, op deze wijze Zandvoorts nieuwe burgemeester bij de Zandvoorters. 

Poppe was niet alleen een goede fotograaf; hij was vooral ook een uitzonderlijk goede sportfotograaf. En hij beschikte over een ruim relatienetwerk. Ik heb daar schaamteloos ge- en misbruik van gemaakt. Toen ik met het radioprogramma ‘Veronica Telesport’ moest beginnen, kreeg ik hulp van Poppe. Hij introduceerde me bij Joop Brand en bij Barry Hughes, trainers van de voetbalclub Haarlem. We maakten ook samen het maandblad van de NZH, de Haarlemse busonderneming destijds. Toen het Amsterdamse havengebied werd ontwikkeld en er sprake was van een nieuwe petrochemische industrie, wilde Haarlems Dagblad daarvan grote reportages publiceren, dus vertrokken fotograaf De Boer en ik naar het Duitse Ruhrgebied en verschenen er veel voorlichtende pagina’s in het HD.

Poppe was zeer veelzijdig. Hij drumde ooit in mijn Amsterdamse bandje. We gingen samen naar het Holland Popfestival in Kralingen en Poppe stond me bij als ik in het perfide Albion interviews moest maken met de rocksterren van toen, zoals de Moody Blues, The Kinks, Cliff Richard en Tim Rice en Andrew Lloyd Webber, de makers van de mondiaal vermaarde musical ‘Jesus Christ Superstar’, waarvan we de primeur mee naar Nederland konden nemen. Poppe was zeer bevriend met beeldhouwer Kees Verkade die een beeld van hem maakte, dat op de Haarlemse Parklaan te bewonderen valt.

Poppe en zijn vader Cees de Boer, zetelden in die tijd in het fotopersbureau aan de Haarlemse Parklaan. Vader Cees won ooit de World Press Photo met de foto van zangeres Ria Kuiken die door de beer van Boltini werd gebeten.

Als de Haarlemse politie een voorlichtingsfolder wilde uitbrengen, belandde de opdracht daartoe, via hoofdinspecteur Piet Sandijck, bij Poppe en mij. In Zandvoort resideerde toen commissaris Van Maris, samen met de later geruchtmakende adjudant Sandbergen. Via Poppe ‘regelden’ we een politie-permissie om met onze offroad-motorclub over het strand naar IJmuiden te rijden. Dat kon toen allemaal nog…

Poppe de Boer en ik reisden samen enkele weken door de Verenigde Staten, waar we in New York samen een reportage maakten over (en mét) Dobarah Harry, later bekend als ‘Blondie’, die haar jaloerse echtgenoot Chris Stein razend tekeer zag gaan. Poppe wist hem professioneel te kalmeren… ‘Lekker wijf’ stelde Poppe nuchter vast, ‘jammer van die kerel…!’ We maakten reportages van New Orleans tot Los Angeles.

Poppe werd aanvankelijk ‘Hans de Boer’ genoemd, maar er waren toen al zoveel ‘Hansen’. Op advies van mijn echtgenote Jenny en mij, nam De Boer daarom zijn echte (Friese) voornaam aan. 

Poppe de Boer was een ware meester in de donkere kamer. Hij wist precies hoe lang een Ilford- of Kodak-TRI-X film moest ontwikkelen in de D-76 en hij kon negatieven lezen als geen ander. Als hij een analoge foto moest afdrukken, lukte die in één keer en hij leerde mij, mede-fotograferend verslaggever, alles over de Asahi Pentax van toen en de digitale Canons van later.

Het Noord-Hollands Archief nam het hele, duizendvoudige foto-negatievenbestand van fotopersbureau De Boer Poppe over. Dat is inmiddels volledig gedigitaliseerd. Iedereen kan er nu dus gebruik van maken. 

‘Van oude mensen de dingen die voorbijgaan’ schreef Louis Couperus ooit. Gelukkig (en terecht!) dat van Poppe Johannes de Boer, mijn dierbare Zandvoortse vriend en vakbroeder uit Bentveld, heel veel bewaard zal blijven.

Berry Zand Scholten,

Zandvoort

  •  
  •  
  •  
  •  
  •