Op studiereis naar Portugal

Geen Gelpenberg deze week voor Sonja van de Rhoer en ondergetekende. Op uitnodiging van het Portugees verkeersbureau speelden we vier dagen in een propvol programma op een aantal topbanen in Centraal Portugal. Toon van Winden van Golfbestemming.nl (rechts op de foto) vergezelde ons op deze prachtige reis.

De regio afficheert zich als een goed alternatief voor de meer bekendere banen in de Algarve. Met name door het aantrekkelijke klimaat waardoor ook in hoogzomer er nog steeds een aangename temperatuur heerst. Dat vanwege de Atlantische Oceaan die bijna tegen de baan aanklotst.<--break->

LEKKER  FRIS

Dat zorgt in de ochtend vaak voor bewolking en pas rond de middag komt de zon door. Eén keer scheen de zon bij aanvang al, maar dan nog wordt niet warmer dan 23 graden. Ik kan de kwaliteit niet goed vergelijken met de banen in het zuiden, maar de fairways zijn over het algemeen heel breed, de greens hard en de approaches moeilijk door greens die vaak hoog liggen.

WILDERNIS

Met name West Cliffs is heel lastig omdat er vanaf de teebox vaak een enorme wildernis ligt tot aan de fairway. Vanwege de gezelligheid — maar ook om het aantal verloren ballen wat te beperken -  speelden we vanaf de rode tees (daar heet dat 45 meter) en dan is het heel goed te doen. Voor golf is het nu het laagseizoen in deze streek omdat vakantiegangers de accommodaties en de vluchten opsouperen. Dus wekt het geen verbazing dat een greenfee voor € 45 (18 holers) beslist niet ongebruikelijk is. We bezochten één resort waar voor je voor € 600 zes dagen logeert en vijf keer speelt op banen naar keuze.

PLEZIERIG

Het was een hele plezierige reis, maar geen plezierreisje. De organisatie had besloten om het programma helemaal vol te proppen, dus na het rondje golf, snel douchen, lunchen, in de bus en stadjes bekijken. Uitgeput waren we aan het eind van de dag. Sonja voorzag alle voedsel en drank van deskundig, maar soms ook kritisch commentaar. Mijn score viel wat tegen. Niet alle slagen lukten, maar de kwinkslag liep best lekker.

Michiel van Kleef