Olympische droom

Bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in London zat ik er eigenlijk de hele tijd op te wachten. Het Engelse landschap dat midden in het stadion was neergelegd, schreeuwde er bijna om. Golfers. Of anders op zijn minst een verwijzing naar golf. Zo diep zit de sport in hun cultuur.

Ik weet zeker dat ik niet de enige was die zich op dat grasveld, tussen die schapen en blij huppelende boeren, makkelijk een met een hickory stok zwaaiende man voor kon stellen. Maar nee, niets van dat alles. Of het moet toevallig voorbij geschoten zijn op een van de momenten dat ik in slaap sukkelde tijdens de bijna vier uur durende ceremonie. Noch op het veld, noch in de filmpjes over Schotland, Wales en Ierland was ook maar enige verwijzing te vinden naar de sport die dit jaar meer nog dan in andere jaren ontbreekt op het appel. Cricket kwam voorbij. Rugby ook. Maar golf? Niet gezien.

De Spelen zijn dichtbij huis, maar golf is dat nog niet.

De lobby voor de terugkeer van golf in de Olympische familie is uiteindelijk succesvol geweest want bij de volgende editie zijn ‘we’ er weer bij, maar is het niet vier jaar te laat? Met tennis op Wimbledon en voetbal op Wembley had golf op een van de talloze prachtige banen in de omgeving van London natuurlijk ontzettend voor de hand gelegen. Sunningdale, Wentworth of The London Golf Club, ze hadden allemaal een prachtig en vanzelfsprekend decor geweest voor de terugkeer van golf op de Spelen.

Helaas moet de golfwereld nog even wachten. Pas over vier jaar is het zover. In Rio de Janeiro. In een land waar ze bij golf denken aan zo’n rollend ding aan de Baía dos Golfinhos waar ze pootjebadend en met een cocktail in de hand doorheen waden. Waar een nieuwe golfbaan moet worden aangelegd waarvoor nog niet eens alle vergunningen binnen zijn. Waar, kortom, golf als een aangetrouwde neef welkom wordt geheten, terwijl in Engeland voor de verloren zoon vast een belangrijke plaats aan tafel zou worden vrijgemaakt.

Geduld. Het is nu eenmaal niet anders. Golf ontbreekt al 108 jaar op het grootste sportevenement van de wereld, dus die vier jaar kunnen er ook nog wel bij. Hebben ze ook nog mooi de tijd om een andere spelvorm te bedenken dan het nu geplande strokeplaytoernooi. Kan die extra wachttijd toch nog ergens goed voor zijn.