Nieuwe toekomst

Vijf Nederlanders slaagden afgelopen week voor het brute examen dat Qualifying School is. De vreugde bij — en voor - Wil Besseling, Maarten Lafeber, Reinier Saxton, Tim Sluiter en Taco Remkes was groot, maar één van hen trok speciaal mijn aandacht. Taco Remkes. Ook hij was door. En ja, ook ik moest even slikken bij de herinnering aan de laatste jaren en de laatste spannende momenten.


Zag hem daar staan, minuten voor duidelijk werd dat hij terug was op de Tour. Nou ja staan? Daar ijsbeerde hij, is een treffender omschrijving. Hij had er een goed toernooi opzitten, bleef cool toen het moest en toonde zijn oude vechtlust. Maar nu, in de laatste onzekere tellen, had hij het niet meer. Met woeste maar ook onzekere passen beende Taco Remkes van leaderboard, naar recording area en oefengreen. Zwevend tussen hoop en vrees of zijn score voldoende zou zijn voor een nieuwe kaart voor de Europese Tour.


Nog geen jaar geleden leek alles zwart voor de Amsterdammer. Na de hoge top van 2008 volgden onmetelijk diepe dalen in de jaren daarna. Er waren momenten dat hij er geen gat meer in zag, zo donker leek alles om hem heen. Privéproblemen, fysieke problemen, verlies van speelrechten. Alles wat eerst meezat, zat nu tegen. Met legere handen kon een mens nauwelijks staan.


Nu, na alle drie de fases van Qualifying School te hebben gespeeld, een onmenselijke reeks van 108 holes, was het niet meer in zijn handen. Tot twee keer toe leek hij geslagen in de marathonsessie in Girona, tot twee keer toe richtte hij zich op en vocht hij terug. Maar was het genoeg? Langzaam druppelden de laatste scores binnen, met de minuut stegen zijn kansen.


De spanning was nauwelijks te dragen, het ijsberen werd stampvoeten, en toen, toen kwam de bevestiging dat zijn score exact voldoende was. Remkes brak. Dikke tranen stroomden over zijn wangen. Alle emotie kwam in een keer als een stortvloed naar buiten. Na twee inktzwarte jaren stond hij ineens weer in het volle licht.


Onzeker hoe nu verder maar in het bezit van een nieuwe golftoekomst.