Majors

Het golfseizoen duurt lang. Eigenlijk is er van een onderbreking nauwelijks sprake voor de heren professionals. Een paar lullige weken aan het begin van het jaar, maar voor de rest draait het circus week in week uit door. 


Toch heb ik elk jaar weer het gevoel dat het seizoen in het late voorjaar pas écht begint. Zeker, met The Masters is dat gevoel er ook even, maar na die mooie week in april dient zich toch ook weer een rij minder bijzondere toernooien aan. Een reeks die pas met het BMW PGA Championship en THE PLAYERS Championship in de tweede helft van mei wordt doorbroken. En nu, half juni gaat het écht beginnen. Vanaf het U.S. Open gaat het in een ruk door tot het US PGA in het midden van de zomer. Met mooie toernooien als het Frans en het Schots Open, maar wat mij betreft vooral met Majors.


Vraag elke sporter waar het écht om gaat en het antwoord zal hetzelfde zijn. Of het nu tennis is of golf. Majors zijn de wedstrijden waar het om draait, de toernooien die je als het even kan moet spelen. Nou ja, bijna elke sporter dan, want Robert-Jan Derksen – om maar eens een uitzondering te noemen – vindt meedoen aan een Major niet je van het. Wel als hij zich rechtstreeks plaatst, maar in een van de kwalificatietoernooien zullen we hem niet zien, tenzij hij denkt een goede kans te maken in het hoofdtoernooi.


Het is mooi dat Derksen dit standpunt inneemt, maar persoonlijk vind ik het mooier dat er zat andere golfers zijn die in eerste instantie voor deelname gaan, en daarna zien of ze er een rol van betekenis kunnen spelen. Door deel te nemen aan — en goed te presteren in — kwalificatietoernooien om de spaarzame startbewijzen mogen Dewi-Claire Schreefel, Floris de Vries en Maarten Lafeber zich de komende maanden laten zien op de hoogste podia, samen met de rechtstreeks geplaatste Christel Boeljon en Joost Luiten.


Het maakt de aanstaande Majors nog leuker om naar toe te leven. Of er nu wel of niet groots gespeeld gaat worden. In elk geval vijf landgenoten in de Majors. Er zijn jaren dat de Nederlandse golffan het met minder moet doen.