Fenomeen

Natuurlijk zat ook ik klaar voor de uitzending van de eerste ronde van het Frys.com. Sterker. Het aanvangstijdstip van de tv-uitzending was me veel te laat en al uren daarvoor was ik via allerlei obscure internetkanalen bezig beeld op te vangen van dit minstens zo obscure toernooi. Nooit gedacht dat ik ooit mijn best zou doen flarden op te vangen van een wedstrijd uit de Fall Series, maar ik zat er, net als velen met mij, ondanks het grote tijdverschil klaar voor.

De rentree  van Tiger Woods.

Terwijl ik via justin.tv, myp2p.eu, roja.es en nog zo wat zenders op zoek was naar bruikbaar beeld, moest ik terugdenken aan afgelopen zomer toen Rory McIlroy door een groot gedeelte van de golfwereld op het schild werd gehesen als de nieuwe Tiger. Ook hier ontspon zich een kleine discussie over dit onderwerp. Was Rory in staat om de golfwereld net zo te gaan overheersen als Tiger een decennium lang had gedaan? En als hij daar al toe in staat was, zou hij dat met eenzelfde flair doen? Of had Woods het nog in zich om terug te komen op zijn oude niveau? Ik was – en ben – geneigd al die vragen negatief te beantwoorden. Al hoop ik stiekem dat het laatste wel gaat gebeuren. En opnieuw weet ik dat ik daar de enige niet in ben.

Een van de eerste beelden die ik doorkreeg uit Amerika was van een mensenmassa die zich in dit matig bezette toernooi een weg baande naar de groep van die ene speler waar ze al zo lang naar op zoek waren. Tiger. Natuurlijk zijn er mensen die klaar zijn met de man, maar groter is de groep die elke keer weer hoopt dat de oude magie ineens terugkeert. Daarvoor kopen duizenden extra mensen een kaart voor een klein toernooi en daardoor schieten de kijkcijfers omhoog als hij in het veld zit. Van Tiger is er maar één en of hij nu terugkomt op zijn oude niveau of niet, geen van de spelers die hem nu speltechnisch naar de kroon steken zal in staat zijn de door hem ‘achtergelaten’ plaats, in te nemen.

Grootheden van het niveau Tiger zijn zeldzaam. In welke sport dan ook. Zo goed, zo charismatisch, zo bepalend, kom je ze maar eens in de ik weet niet hoeveel jaar tegen. De discussie over de nieuwe Tiger is onzinnig. Goede golfers – hele goede golfers – dienen zich aan met de regelmaat van de klok. Fenomenen als Tiger niet. Of hij nu terugkomt op zijn oude niveau of niet, voor Tiger zal ik altijd de tv aanzetten. Dat zie ik me voor Rory nog niet doen.