Estafette (42)

Vertel je herinneringen aan je eerste golfronde, je golfhoogtepunten en je band met de NVGJ.
 
Deel 42 —  Koen Suyk: Bijna amateurstatus kwijt
 
Het was 1977 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met golf al was het van korte duur.  Mijn toenmalige vriendin, uit Aerdenhout, had gehoord dat je in Spaarnwoude (Velsen) kon leren golfen. Dat leek me wel wat. De baan waar Gerard Jol van aan de wieg stond. Het was nog een kale vlakte met een paar portacabins.
Ik was toen net weg bij mijn eerste werkgever, Fotopersbureau Cees de Boer uit Haarlem, met zoon Poppe, en had dus wat meer vrije tijd.
Na twee keer les te hebben gehad besloot ik hier niet meer mee verder te gaan.
Het was echt iets voor ouderen en vond hockey bij Rood Wit veel leuker.  In 1985 ben ik met een aantal hockeyvrienden lid geworden van Golfclub Mariënweide, een par3 baantje rondom het kunstgras van de hockeyclub. Mijn pro’s waren daar Roel Timmermans en later Nigel Lancaster. Op aanraden van Ted du Bruin, mijn toenmalige directeur bij ANP-foto, en Charles Taylor, voor een paar jaar lid geweest van de Noordhollandsche GC. Later naar Houtrak en nu ben ik al weer een paar jaar lid van de Amsterdamsche GC. Echt top!
Vóór de oprichting van de NVGJ werder er al wat wedstrijden georganiseerd voor journalisten, waaronder het Nederlands Kampioenschap (1993), gesponsord door TDK. Ik heb dit 1 keer mogen winnen. Ook de NGF Journalistendag bestond toen al.  
In 1993 raakte ik, met Gerard Louter, Fred Postma en Jack Arentsen,  mijn amateurstatus bijna kwijt  toen we ons in een door René Brouwer voor North Sea Ferries georganiseerde wedstrijd plaatsten voor het  het EK voor journalisten op St. Andrews. Volgens de NGF was de prijs te hoog voor amateurs. Gelukkig is het dankzij René toch goed gekomen.
Dat jaar ben ik door Jan Kees van der Velden gevraagd of ik ook, naast mijn werk voor het ANP, wat voor de golfbladen, Golfjournaal en GolfersMagazine kon fotograferen. Met toestemming van de toenmalige hoofdredacteur van het ANP ben ik toen als fotograaf in het golf beland.
Dat jaar mocht ik ook meteen een Pro Am van het Heineken Open spelen op de Hilversumsche met niemand minder dan Ted du Bruin, Willem ten Veldhuijs 
en golflegend SAM TORRANCE. Wat een belevenis en wat een aardige man, die Sam.
In 1994 werd de NVGJ opgericht. Een geweldige ervaring , omdat we vanaf toen op nog meer mooie banen kwamen en de eerste Surprise Reis ging dat jaar naar de Royal St. Georges in Engeland (zie foto hieronder). Robbie v E.D. was daar lid. Ik weet nog dat er voor onze dames geen dames-tees en -kleedkamers waren, maar ze betaalden dan ook geen greenfee
Een paar jaar geleden ben ik er met Martijn Paehlig voor Golfers Magazine nog terug geweest. Wat een baan, en zo moeilijk……
Het is te veel om alle mooie ervaringen bij de NVGJ te beschrijven maar het zijn er heel wat….. Ieder jaar weer een geweldige kalender dankzij Hans Terol  en met gezellige mensen, al zijn er ons in de afgelopen jaren helaas al veel ontvallen.   Ik hoop het komende jaar weer wat meer mee te spelen , nu ik wat minder ben gaan werken.
Toen ik na 30 jaar ANP boventallig werd verklaard, heb me meer ontwikkeld als golffotograaf, met specialisatie ‘golfbanen’.  Veel op reis voor GM met oa Pim van Rooijen, Martijn Peahlig en ons kortgeleden ontvallen Jan Heemskerk. Zo kwam ik ook voor de NGF te werken en dat doe ik nog steeds met veel plezier en regelmaat.
Van de NGF heb ik ook twee keer de Golfpersprijs mogen ontvangen. Een hele eer. 
 
Dit jaar heb ik mijn laatste Olympische Spelen in Japan gecoverd maar ik blijf voorlopig zeker actief als Golf- en Hockeyfotograaf. 
 
Het stokje wordt doorgegeven aan Carien van Beek
 

Reacties

Freek...?

Geweldig, die oude foto's. Op de laatste meen ik een piepjonge Anneke Bakker te zien, klopt dat? En de derde van links, staand, is dat Ruud van Breugel? Nog grotere twijfel heerst over de gehurkte figuur tussen Ben Visser en Koen zekf: is dat Freek de Jonge…? Allemaal vragen van Henri

Estafette

Ja Henri, dat is Anneke Bakker. Derde van links is Jan Heemskerk, en naast mij zit Lex Hiemstra. Ik heb nog zoveel oude foto's bewaard.

Oude foto

Ohhh, die is leuk! Die oude foto van de Royal St. Georges. Ik herinner me nog die enorme bunker (waar ik uiteraard in terecht kwam). Kreeg toen van Robbie vED nog de aanmoedigingsprijs. Lief he?