De Loenense mythe

Over de rijke Nederlandse golfgeschiedenis is al heel veel geschreven, maar het onlangs verschenen boek ‘De Nederlandse Golfgeschiedenis’ overtreft alles. Het imposante boekwerk van de auteurs Robin Bargmann en Arnout Janmaat is bovendien prachtig vormgeven en verdient — alleen daarom al — een plek op de leestafel van de echte golfliefhebber.

Loenen aan de Vecht

Op de 420 rijk geïllustreerde pagina’s wordt de herkomst van de golfsport beschreven, waarin Nederland een niet onbelangrijke rol heeft gespeeld. Onder de titel ‘De Loenense Mythe’ wordt zeer ruime aandacht besteed aan het Loenensche Kolfslaan. Een spel dat van1297 tot 1830 jaarlijks op tweede kerstdag door de smalle straatjes van Loenen aan de Vecht werd gespeeld. Dat alles ter herinnering aan de vermoorde graaf Floris V. De hedendaagse Loenense claim om ‘de geboorteplaats van colf’ te zijn zal altijd ‘mythisch’ blijven, maar was voor de auteurs kennelijk zo geloofwaardig dat zij er 14 pagina’s aan hebben gewijd.

Hoe dan ook, golf heeft zich in Nederland sinds 1297, al dan niet via Loenen aan de Vecht, ontwikkeld tot een sport met ruim vierhonderdduizend beoefenaars. Alles wat in die tussentijd heeft plaatsgevonden staat opgetekend in dit prachtige golfgeschiedenisboek (€ 49,95 bij de boekhandel).

Op 22 mei a.s. is golfclub Old Course Loenen, de home course van ons lid Ruud Taal, gastheer van de NVGJ. Tip: de inschrijflijst raakt al aardig vol.