De kwartaalschrijver wil los!

Door Henri van der Steen

Nog maar even en dan gaan we weer meppen. Over een paar weken maken we ons hier op de site warm voor een nieuw seizoen met een voorbeschouwing, bestaande uit een in serie vervaardigde encyclopedie van onze wandelclub. Ik ga me even verkleden als een soort kwartaalschrijver, op inspiratie van mr. Ernst Quispel uit Advocaat van de hanen, de bestseller van A.F.Th van der Heijden. De jurist in kwestie was een zogeheten kwartaaldrinker, een alcoholist dus, van het type dat zich om de zoveel tijd enkele weken lang in een roes drinkt. Ik ga me enkele weken in een roes schrijven, met onze gezelligheidsvereniging als onderwerp. Eenieder komt aan de beurt, wordt althans vermeld, alle 106 vrienden op de officiële ledenlijst.

Eenieder krijgt ook de gelegenheid tot een inbreng. Ooit, bijna 20 jaar geleden, tikte ik enkele wedstrijdverslagen die werden opgevrolijkt met een kleine enquête. Rond verkiezingstijd was het steevast aardig eens bij de leden te polsen op welke partij ze gingen stemmen of hadden gestemd. Dat kunnen we tegenwoordig beter niet meer doen.

Mijn vraag aan allen is dus deze onschuldige: stuur me alsjeblieft een mailtje met vermelding van je handicap en het handicap dat je eind dit jaar hoopt of denkt te bezitten. Voeg daar gerust een enkele zin toe over welk onderwerp dan ook, wat je maar bezighoudt of van belang vindt. Een enkele zin graag, geen epistel. De gegevens zal ik gebruiken om mijn voorbeschouwing net dat beetje actualiteit mee te geven dat nodig is.

Kortom: verblijd me met een berichtje en eventueel enige onbevlekte informatie, opdat we elkaar straks bij de start van het seizoen beter kennen dan ooit. Let op: over de eigen schouder alvast stiekem meekijkende, zie ik een fascinerende productie ontstaan. Het idee van een voorbeschouwing is van Ruud van Breugel (het zal eens niet), die de maker echter als goed producer alle vrijheid van handelen heeft gegeven.

Zo kwam ik op het idee eens op het internet te gaan struinen wat er over ons allemaal te vinden is. Vrienden, ik ben van m’n stoel gevallen van verbazing! Al heel snel werd ik razend nieuwsgierig wat ik nu weer zou ontdekken over kameraden en vriendinnen met wie ik al zo vaak uren over het gras had gejakkerd en aan tafel avonturen had uitgewisseld. Ik bleek soms bar weinig te weten van die kameraden en golfvriendinnen.

Verheug je dus op soortgelijke ervaringen. Wees niet bang voor de stijl van schrijvertje dezes, want als er al sprake zal zijn spot, is het de lichtst denkbare spot, een kleine ironie die wij als doorgewinterde lui van de media wel kunnen hebben. Het doel is het nieuwe seizoen in te luiden, de site te reanimeren en op te monteren en de betrokkenheid nog wat te vergroten.

Die betrokkenheid is al groot. Het is typisch voor de NVGJ: leden die zich keer op keer uitspreken over de gezelligheid binnen en het nut van onze club. Dat zal ook het golf zelf zijn. Yuval Noah Harari verwoordde het in zijn bestseller Sapiens op pagina 413 en 414 zo: ‘Mensen worden van maar één ding gelukkig: aangename sensaties in hun lichaam. (…) De evolutie heeft genotgevoelens ingebouwd als beloning voor mannelijke wezens die hun genen verspreiden door middel van seks met vruchtbare vrouwtjes. Als seks niet gepaard ging met genot, zouden maar weinig mannetjes de moeite doen. Tegelijk zorgde de evolutie dat die genotgevoelens vrij snel wegtrokken.’ Vervang seks door golf en je ziet ons genieten van die perfecte slag, die aangename sensatie in het lichaam – waarna het genot enkele minuten later weer verdwijnt na een airshot of gemiste putt

h.vdsteen1954@gmail.com

Reacties

Henri

Wat staat me te doen? Of kan ik gewoon op mijn beurt wachten? 

antwoord op Henri

Beste Henri, Mijn handicap is gestegen naar 36.4, mijn streven is terug naar 30. Vandaag na mijn polsbreuk eind oktober voor het eerst weer een paar holes gelopen en geen pijn! Ik zag op boekwinkeltje dat je een boek over Kunstgeschiedenis in de aanbieding hebt dat ik waarschijnlijk nodig heb bij een cursus die ik ga volgen. Zonodig kom ik er op terug. Verder had ik afgelopen week een verhaal in de Groene Amsterdammer over armoede-hulpverleing in Amsterdam Nieuw-West. Tot spoedig in het voorjaar! Anneke    

Beste Henri,

Beste Henri,

mijn handicap is 22.6 en ik wil bij de Masters in november op hcp 24 staan. Dan krijg ik genoeg slagen mee om die Grosse Kanonen uit de B-categorie te weerstaan. Ik zal vanaf april maandagen gaan missen omdat ik dan college (module Moderne geschiedenis) volg. Succes met je encyclopedie!

Beste Henri,

Beste Henri,   Mijn handicap is 17.3. ik ben afgelopen jaar lid geworden en heb te weinig tijd gehad om iedereen te leren kennen. Dat is voor mij een doel die ik mezelf heb gesteld voor de komende tijd. Naast natuurlijk het doel om goed te presteren met het soms frustrerende golfspelletje.  

Beste Henri

Ik geloof dat ik het nu begrijp, althans. Daarom deze reactie: Beste jongen, we kennen al tientallen jaren en hebben zelfs voor dezelfde werkgevers geschreven. Een paar van mijn herinneringen: Na een Champions League finale in Milaan (2001?) gingen Paul Onkenhout en ik in het clubhuis van een golfbaan nabij Milaan schrijven. Die baan kende jij. Jjij ging golfen en kwam nogal bezweet terug. Verder waren we in 2000 samen in Brazilië, met Matti Verkamman, de vader en moeder van Ruud van Nistelrooij en die van Mark van Hintum. We deden het eiland en dorpje aan waar PSV'er Vampeta had gewoond, en bewonderden daar een door Vampeta gefinancierd theater én zijn geboortehuis. Vervolgens volgden we het Nederlands elftal. Begin deze eeuw nam ik golfles en werd mede op verzoek van mijn vriend en collega Leo van de Ruit en van Ruud Taal (én van Pieter Landman) lid van de NVGJ. Het spel heeft me nooit zo bekoord. Dat scoren en willen winnen behoorde niet meer tot mijn ambities. Ik heb te veel (zinloze) strijd meegemaakt en er over geschreven. Daarom ben ik ook een keer als lid gestopt. De gezelligheid en het genot genieten mijn voorkeur (op en buiten de baan). Ik richt me nu vooral op boeddhisme, daar schrijf ik ook over. Mijn handicap varieert en is nu (geloof ik) 29.0. Of dat zo zal blijven, ligt in de toekomst besloten. Ik heb jou altijd graag gemogen en wil dat heel lang zo houden — ongeacht het verschil in handicap en drive.

De Kwartaalschrijver

Alvorens je te antwoorden Henri, heb ik eerst maar eens gekeken wat er op internet allemaal over mij staat. Dan ben ik voorbereid waarmee jij mij aan de hoogste boom gaat opknopen. De schadelijke waarde van die info is nog te overzien. Dan mijn handicap. Daar vertel ik je nog weleens over onder vier ogen, — andere geinteresseerden mogen natuurlijk aansluiten- genietend van een goede sigaar en een mooi glas whisky of whiskey of een ander drankje. Mijn golfhandicap is iets anders, die is gewoon openbaar, al praat ik daar niet graag over. Sinds mijn grounding in de waterhazard op de Texelse, staat er geen 14.2 meer op mijn kaartje, maar 24. Er is geen ambitie om dit te verbeteren. Ik heb en had andere ambities, ondermeer zingen, maar dat is ook niets geworden. De heren vonden mij / het niet mooi genoeg. Mijn golffocus is ook verkleind: alleen nog spelen met 15 graden +, zon, droog weer. Wind maakt mij niet uit, anders ben je geen lid op de Texelse. Op de Kennemer leer je het ook wel. Henri ben benieuwd jaar jouw Kwartaalschrift. Het ga je goed. Hannes  

NvhN/DvhN

Beste Henri, In het stukje over Gjalt heb je het over Nieuwsblad van het Noorden. Voor een niet-noorderling wellicht een begrijpelijke fout, maar onze regionale krant heet toch al 20 jaar Dagblad van het Noorden.