De Jong vs Klein Schiphorst 8&6

Het reserveringssysteem van De Zaanse stuurde me een automatisch gegenereerde mail met een uitnodiging om te golfen met Annette de Jong; starttijd 10.24 uur, aantal holes 9! Verbazing van mijn kant. In principe spelen we in onze matchplay competitie een volle ronde. Intimidatie van mijn tegenstander, of is er een vergissing in het spel? Zo makkelijk ben je niet van me af, berichtte ik met een lachebekje terug. Achteraf moet ik bekennen dat ze bijna genoeg had aan die halve kaart; bij de turn stond het 6 up en twee holes later moest ik haar deemoedig de hand schudden. De strijd was gestreden.

Annette meldde zich vorig jaar als lid bij onze vereniging, na een ontmoeting met Hélène Wiesenhaan. Ze is dan wel geen ‘echte’ golf spelende journalist, maar door haar baan bij de commerciële afdeling van de tijdschriftengroep van de Telegraaf is ze jarenlang opgetrokken met de schrijvende collega’s, en dan hoor je er toch ook een beetje bij.  Rob Hoogland, Charles Tayler, Madelon Barenbrug. Ze kent ze allemaal uit het werk. Dus verhalen genoeg.

Ik zou Annette de Jong tekort doen door te schrijven dat ik mijn dag niet had. Ze is een zeer constante speler en liep zelfs onder haar handicap van 17 slagen. Vast als een huis en alles rechtdoor. Dat ondanks de stormachtige wind, die altijd waait in het Noord-Hollandse polderland. Annette houdt van het wedstrijdelement (‘Ik speel het beste onder druk’) en laat zich onderweg met sterke verhalen niet van de wijs brengen. Ze blijft optimaal gefocust en dat is niet mijn sterkste eigenschap. 

Na afloop in het clubhuis aan het bier bekijken we de artistic impressions die er hangen van de toekomstplannen voor de baan; naast golf moeten er straks ook evenementen kunnen worden georganiseerd. Er komen een nieuw restaurant en een hotelvoorziening op de plek waar nu hole 1 ligt. Annette moet het allemaal nog maar zien. Plannen zijn snel bedacht, zegt ze met Zaanse nuchterheid. Wat haar betreft blijft alles zoals het is.

Annette heeft serieuze voornemens zich meer te laten zie bij de NVGJ-wedstrijden. Te beginnen op 16 mei in Almere. Misschien komt Hans Woudstra wel mee. Ons gewaardeerde oud-lid en vaste bespeler van De Zaanse drinkt na onze wedstrijd een biertje mee. Het gaat hem goed, maar vorige maand is na een kort ziekbed tot zijn grote verdriet zijn vrouw overleden. Annette heeft Hans aangemoedigd zich weer bij ons gezelschap aan te sluiten. Hij mag met haar meerijden. Hans is meer dan welkom, lijkt mij. 

LKS