Golfvoornemens

31 december is hét moment waarop mensen zich voornemen volgend jaar tal van kwalijke gewoontes af te zweren, maar ook na de zomervakantie hopen/wensen/denken velen het allemaal anders te gaan doen. Mijmerend voor het vakantiehuisje, met een lekker glaasjes lokale wijn in de buurt, worden tal van plannen gesmeed voor de rest van het jaar, de rest van het arbeidzame leven, de rest van het leven überhaupt.

Kleine dingen als die badkamer die nu eindelijk eens gerenoveerd gaat worden of die schuur die beter georganiseerd moet. Zullen we na de vakantie ook meer boeken blijven lezen, minder tv kijken, vaker een spelletje spelen, dagelijks lekker wandelen en een goed gesprek voeren, of blijft het bij een plan?

Ook grotere voornemens komen voorbij. Waarom blijven hangen in die baan die al jaren niet bevalt? Wordt het niet hoog tijd om nu echt eens werk te maken van het najagen van die droom? En over dromen gesproken: zullen we straks eens kijken of er niet een leuk huisje te koop is hier in de buurt?

Maar net als het 1 januari en diep winter wordt, vervliegt ook de Franse zomerzon, wordt het september, oktober ook, en neemt de realiteit van alledag het weer over. Dag dagdromen, hallo routines.

De vraag waar golfvoornemens in het ‘groot-klein’ spectrum vallen is volstrekt afhankelijk van het ambitieniveau en fanatisme waarmee je bezig bent met de sport, maar reken maar dat ook op golfgebied wilde plannen worden gesmeed. In de zomer en in de winter. Zo vond ik mezelf meer dan eens op 2 januari terug op een koude en nagenoeg verlaten drivingrange, omdat ik me vast had voorgenomen dit jaar écht serieus aan mijn spel te gaan werken en je kan er maar beter meten mee beginnen ook. Om er na een paar sessies alweer de brui aan te geven. Te koud, te weinig tijd, geen zin, waarom zou ik eigenlijk? 

Excuses die ook prima toepasbaar zijn in september.