Behoorlijk briljant van Spieth

 

Bokken_0.jpg

Zie bijgaand plaatje uit het beroemde boek van Max Euwe, waar Ruud aan refereert.

Hoe handig zou het  zijn geweest als de R&A de drivingrange OB had gemaakt. Maar ja, ze maakten alleen een inner-OB tussen 9 en 10, om het publiek te beschermen. De afzwaaier (ruim 100 meter)  op hole 13 van Spieth trof trouwens een man vol op het hoofd, schijnt het. En geen provisional? Bij NGF wedstrijden kun je hier 2 strafslagen voor krijgen.

Spieth kent de regels bijna net zo goed als Annika Sørenstam. Ook zij veroorzaakte met haar kennis vaak oponthoud. Tekenend waren de armbewegingen (vort, vort) die John Paramor maakte toen hij de spelers op de volgende hole na hun afslag opving en tot spoed maande. Spieth ontweek daar trouwens Paramor door een draai naar een rechterpaadje te maken. Kuchar stond even beleefd stil toen Paramor sprak, en Geller, de caddie van Spieth, knikte begripsvol. Boodschap begrepen.

Wat Spieth daar op die dertiende deed was behoorlijk briljant. Terug in de lijn met een strafslag, over een buitengewoon steil duin, tot op de driving range. Daar eerst line of sight relief claimen voor de tent van de Open Zone van Sky, dan verder naar links tussen de trucks, voor nog eens relief. Nog verder naar links, voor  een derde line of sight situatie zou hem niets goeds brengen, dus terug naar die plek op de driving range, waar hij na 20 minuten een prachtige ijzer-3 sloeg. Maar niet voordat de trouwe caddie de lijn vanaf de duintop had aangegeven en daarna door Spieth werd toegeroepen opzij te gaan voordat hij ging slaan.

Aleid Kemper