To whom it may concern

RTAAL-Moyland-33LR_0.jpg

Je kunt er lang, breed , hoog of laag over discussiëren. Het is gewoon de leukste club van Nederland. De NVGJ brengt je niet alleen overal heen, maar ook nog tot elkaar. Want discussiëren kunnen ze en dat deden ze aan de dinertafels am Rhein met volle teugen. Inspirerende gesprekken waren het. Het leidde er bij tijd en wijlen, als je naar buiten keek, zelfs toe dat het leek of het hotel langzaam stroomafwaarts gleed, de sierlijk verlichtte cruiseschepen met onze niet-golfende gelijken op weg naar Basel achter ons latend. Maar die waarneming kan ook aan de Spätburgunders of de Primitivos, die rijkelijk vloeiden, hebben gelegen. Daar waren de volgende ochtend de meningen en stemmingen over verdeeld.
Maar leuke, gemoedelijke gesprekken waren het zeker. Over de dingen van de dag, zoals daar zijn het vrouwenvoetbal, het verslaggeven ervan en de volkomen daarvan losstaande, maar o zo actuele discussie over de mensen achter letters die ik steeds weer eerst moet googelen om ze op de juiste manier op een rijtje kan krijgen: de LGBTQIA’s (en daarbij zijn dan nog niet inbegrepen degenen die het nog niet helemaal zeker weten). Wel weer handig bij het scrabbelen, de Q kwijt en meteen 5 keer de woordwaarde. Tikt toch lekker aan.
Zo’n rondetafeldiscussie begint dan toch vrij onschuldig als een radioverslaggever (ik weet opeens niet of het verstandig is om er een naam erbij te noemen, want de gekwetstheid van de mens heeft tegenwoordig maar een laag drempeltje) zichzelf de grap had veroorloofd om de voetballende dames bij een vrije schop een viervrouwsmuurtje te laten formeren …. Het woord mandekker viel in dezelfde categorie.
En waarom eigenlijk niet? Ze vragen er toch zelf om.
Dat anderen (dan mannen) ook willen voetballen is tot daaraan toe, maar wie heeft het bedacht om het ook nog een keer rechtstreeks, integraal en op prime time op de NPO1 uit te zenden. Op het tijdstip dat wij doorgaans naar Gordon en Paul de Leeuw, ook niet bepaald voetballiefhebbers denk ik zo, kunnen kijken. Zelfs het Achtuurjournaal moest wijken. Dan vraag je om grappen, toch? Een columnist onder ons, nou ja onder, het gevaarte is 2 meter nog wat, had het gewaagd het onderwerp in zijn krant licht ironisch aan de kaak te stellen. Hij staat inmiddels op de shortlist van IS.
Maar dat terzijde.

De ronde tafel bevatte gelukkig genoeg creativiteit om de nieuwe woordkeuzes in de journalistiek ter plekke aan de kaak te stellen. Het woord ‘damesvoetbal’ kan sowieso niet langer, zodat mag worden gevreesd dat de KNVB in al zijn/haar (kijk, daar ga je al) genderneutraliteit zal moeten besluiten om alle competities maar op een hoop te gooien. Waarbij het niet ondenkbaar is dat het clubhuis van elke voetbalclub over 16 kleedkamers moet beschikken om het iedereen naar de zin te maken. Het leek me bij korfbal al zo ingewikkeld, maar gelukkig zijn ze daar doorgaans te Hervormd of Gereformeerd om het probleem niet te laten bestaan, laat staan dat erover na te denken. En in de golfsport was het probleem tot enige tijd geleden al helemaal niet aan de orde: ‘No women allowed’. Bovendien hebben de markeringspaaltjes al alle kleuren van de regenboog.

Terug naar de discussie en meteen maar naar de huiskameropgave: wat doen we met woorden en uitdrukkingen als ‘de burgemeester sloeg de eerste heipaal voor het nieuwe Blijf-van-mijn-lijfhuis’, ‘haarscheurtjes’, ‘zijlijn’, ‘de bal lag opzij van de hei’ en ‘de wedstrijd FC Haarlemmermeer tegen de mannen van de voetbalvereniging Vrouwenakker’? Om maar een paar zijstraten te noemen. Enfin, het zij zo.
Vooralsnog is in ieder geval besloten om vanaf heden het woordrichten, geheel politiek correct, te beginnen met ‘geachte Dames tot en met Heren’.

Maar de regenboog op hole 18 van Moyland was natuurlijk een perfecte inhaak op de discussie.
Ook dat hadden Evelien en Francesco nog even snel geregeld.

Ruud Taal

RTAAL-Moyland-24LR_0.jpg
Ook aan Moyland International zal de genderdiscussie niet voorbij gaan.