Tweede Landman Royal Scramble: all-equal minus 1

image1.jpeg

Pal voor de schemering definitief toeslaat heeft het Royal Run Golfteam er 18 holes op de Lage Vuursche opzitten. Selfie: Gerald van Dalen  

Binnen de NVGJ bestaat de ongeschreven wet dat degene die een potje wint ook het stukje voor de site mag schrijven. Waarom dat bij de Landman Two-man Best-ball Royal Scramble ineens 180 graden andersom moet zijn en dus de verliezer het briljante verslag dat u nu leest uit zijn laptop rammelt, is schrijver dezes een raadsel. Laten we het er maar op houden dat bij de LRS “iemand het moet doen”.

Hoe dan ook, de weergoden werken mee op deze vierde oktober: droog, matige wind die we op sommige holes mee en op andere holes weer tegen hebben (knappe observatie, vind ik zelf), graadje of veertien, als Pieter Landman, organisator van de jaarlijkse Royal Run prestatieloop rondom Paleis Soestdijk, tegen de opgetrommelde RR-medewerkers Gerald van Dalen en Ruud Taal (zij fotografeerden de duizenden RR-lopers: zie de site royalrun.nl) en de vaste speaker van dienst Willem van den Elskamp zegt: “Kom op mannen, even putten en dan de baan in.”

Ha die Bart

Plaats van handeling: Golfsociëteit De Lage Vuursche, tijdstip: begin van de middag. En kijk daar is-ie: Bart Homan (hc 11,4), de kersverse (ofschoon al door zijn proeftijd heen) Manager Operations Marketing & Sales bij DLV. Bart en ik kennen elkaar nog uit de tijd dat hij vanaf 2005 een paar jaar de event-manager van Victor Muller (Spijker, Saab) was. Hij komt even handen schudden en wenst ons een mooie dag. Waarvoor dank.

Partnerruil

We spelen volgens de vorig jaar door Pieter bij hetzelfde evenement uitgevonden Royal Run Scramble Formule. Dus in tweeballen, waarbij we om de zes holes van partner wisselen. Zodat we na 18 holes allemaal zes holes als team met elkaar hebben gespeeld. Verder best-ball met uitholen, maar er mag ook gegeven worden (”als Aleid het maar niet ziet”…)

Bij de scorebord-statistiek worden verder uitgegaan van een doorsnee handicap van 18. Zodat elke speler steeds twee punten krijgt bijgeschreven als zijn tweebal een bogey maakt, drie punten voor een par, vier punten voor een birdie (één keer gevallen: op de par drie hole zes voor team Pieter en Ruud), één punt voor een dubbelbogey, geen punten voor een dubbelbogey-plus (niet één keer voorgekomen, dus geen enkele streep op de scorecard).

Prognose

Als je vooraf een prognose maakt, denk je al gauw dat de eindstand wel dicht bij elkaar zal liggen. Zelf vond ik dat ik een gave ronde had gelopen als ik boven de dertig punten zou scoren. Dat is mij de laatste twee jaar tijdens NVGJ-wedstrijden nog niet één keer gelukt.

Na langdurig rekenen en tellen maakt Pieter tijdens de aangeklede borrel in het clubhuis de uitslag bekend: Willem 34 punten (ik sta op het punt iedereen in het clubhuis in de armen te vallen) totdat Pieter zegt: goed voor de vierde plaats. Nondeju, scoor ik een keer boven de dertig punten, krijg ik het Kostertje. Stoïcijns, op de toon van Frits van Thürenhout, vervolgt Pieter de bekendmaking van de uitslag: Gerald, Ruud en Pieter allemaal 38 punten.

Mijn matige prestatie, in vergelijking met de drie anderen, ligt natuurlijk niet aan mij. Steeds als ik met één van hen zes holes lang door de baan mocht, had zo’n iemand net zijn dag niet. Zaljealtijdzien.

Maar eerlijk is eerlijk: er viel bij tijd en wijle ook van topgolf te genieten. Gerald haalde als het kon vernietigend uit met zijn driver. Ruud holede een paar keer een putt van schier onmogelijke afstand (Willem trouwens ook op hole 12), Pieter holede de birdie-putt op hole zes. We liepen trouwens allevier knap te putten, wat tevens een compliment is voor de kwaliteit van de greens op DLV.

Omdat we allemaal winnaars zijn geworden (zonder serieuze mededinging won ik de competitie: wie maakt het stukje) hebben we ook allemaal prijs. Pieter pakt uit: voor ons alledrie een Royal Run 2007 Shirt, de officiële Royal Run medaille; ook bekend als Koninklijke Onderscheiding. Plus een prachtig goudkleurig doosje met officiële Royal Run golfballen (Pro V1!); te mooi om ooit te gebruiken…

Toekomst

Daarna, inmiddels een paar glazen, trays met bitterballen en andere borrelhapjes verder, vragen wij natuurlijk naar de toekomst van de Royal Run: je bent een nieuwsgierige journalist of niet, niewaar. Pieter kan er nog niets over zeggen. Officieel vindt de overdracht van paleis en omringende grond aan de nieuwe eigenaren plaats op 1 december aanstaande.

Pieter heeft al wel contact gehad met de nieuwe eigenaren, maar die houden de boot af, weten wellicht ook niet hoe alles zich verder ontwikkelt. Twee dingen lijken wel zeker: tegenover het paleis in de voormalige stallen komt een luxe restaurant plus erbij parkeerruimte voor honderden auto’s. Op het nabijgelegen terrein van de voormalige Wachtbrigade Soestdijk van het Wapen der Koninklijke Marechaussee (…) worden hoogstwaarschijnlijk luxe villa’s gebouwd.

Of Pieter een vijfde Royal Run kan gaan organiseren, wordt dus pas eind 2017/begin 2018 duidelijk. Zijn vaste medewerkers annex flightgenoten van deze golfmiddag spreken af om eind augustus 2018 toch maar alvast een zondag in hun agenda te reserveren met de tekst: Eerste Lustrum Royal Run…

WVDE