Sponsoring

Ooit iemand de sponsorenlijst van de NVGJ nader bestudeerd? 
Toch een bont geschakeerd lijstje, bovendien met ontzettend vriendelijke representanten. Het zouden zomaar je vrienden kunnen zijn. Van de meesten weten we niet beter dan dat ze ‘gewoon’ een van ons zijn. Kortom, een ideaal plaatje. Hun namen komen nog net niet voor in de Order of Merit, maar verder rijden we stad en land af in hun auto’s naar mooie golfplekjes, logeren we in hun vakantiehuisjes, drinken we hun drankjes, maken we kiekjes met hun camera’s, genieten we van ‘haar’ kunst en slaan we hun ballen op onze ‘eigen’ golfbaan. Ze zijn ons dierbaar.
Toch zou je daarnaast ook de namen verwachten van de firma’s die wij - zo niet dagelijks, dan wel elke maand - in woord en beeld brengen. Omdat we er simpelweg niet omheen kunnen, omdat wij niet aan woord- en beeldmanipulatie doen, omdat golftoernooien nu eenmaal heten zoals ze heten en golfers rondlopen in snelle ‘gebrande’ outfits. En natuurlijk dragen wij polo’s van een goedkoper merk en vliegen we als het even kan met de goedkoopste airline naar een oord dat niet in ons sponsorlijstje voorkomt. Anderzijds is die status quo misschien wel ontstaan om juist elke vorm van een ‘gekochte relatie’ te vermijden. Bovendien, ‘ze’ komen toch wel in beeld, dus waarom zouden ze. En zo hoort het ook in de journalistiek. Kunnen we bovendien schrijven en verbeelden wat wij willen.

Hoe anders was dat 50 jaar geleden. Beeldreclame op televisie was nog totaal uit den boze. Reclameborden van de de lokale bakker en slager moesten worden afgeplakt opdat anders geen televisieverslag zou plaatsvinden. Ingenieur Adriaan (Adje) Paulen, president van de IAAF, liep bij internationale atletiekwedstrijden op het middenterrein rond met een rol plakband om reclame op sporttassen en trainingspakken persoonlijk af te plakken. Een situatie die in de Olympische arena’s nog steeds wordt gehandhaafd, ondanks de miljoenensponsoring van grote multinationals. Zij mogen slechts buiten het beeld van de camera’s hun spullen aanprijzen.
Daarom kijk ik deze weken met stijgende verbazing naar de Olympische atleten in hun nationale outfits. Geen spoor van logo’s van KPN of Jumbo, in feite toch de financiers van onze gouden plakken. Daarentegen wel - en niet zo’n beetje - de beeldmerken van allerlei kledingleveranciers. Waar heb ik wat gemist? Is het normaal dat naast de tulp van TeamNL het logo prijkt van een van oorspong Italiaans textielfabrikant, die part nog deel heeft aan ‘onze’ met veel technisch vernuft en geld gefabriceerde schaatspakken?
Ik begrijp die situatie niet.
Heel anders dan bij de nieuwste loot aan de NVGJ-sponsorenstam; een die de journalistieke doelgroep recht in het hart treft: Sasma BV, leverancier van alcoholen.

Welkom!

Ruud Taal

Olympische rechten

Ha Ruud,

De regel is dat louter de Olympisce sponsors ‘exposure’ krijgen, inclusief de kleding sponsors van de nationale bonden….slechte regels, die nu ook in een rechtzaak in Duitsland ter discussie worden gesteld. Er komt dus beweging in!

Met vriendelijke groet, Paul Boehle

KPN

Beste Paul,

Mijn verbazing blijft: waarom mag KPN (als supersponsor van de schaatsters) dan nergens haar relatie uiten en FILA wel?

 

 

 

 

Sposnoring

Geheel eens mer Ruud. Daarom zie je dat een sponsor als KPN zo handig is (en het budget heeft) zich als partner van Team NL te profileren: daarmee wordt een jarenlange steen des aanstoots slim ontweken….

Met vriendelijke groet, Paul Boehle