Perfect commentaar

Met enige regelmaat komt er op de redactie post binnen met daarin het vriendelijke doch dringende verzoek wat minder over Joost Luiten te schrijven. Of, nou ja, vriendelijk…

“Niet de moeite waard om naar te kijken. Zou leuk als amateur aan de competitie meekunnen doen als clubgolfer. Als een F16 jachtvlieger op Luiten zou lijken, zou hij een keer per 4 dagen neerstorten of zijn schietstoel moeten gebruiken. Geen aandacht meer besteden aan Joost andere anti-talenten.”

En dat is dan nog maar de bijdrage van één ‘fan’. De ‘fanmail’ die in Luitens mailbox binnenkomt bedraagt een veelvoud hiervan en is vaak nog onvriendelijker heeft Joost me wel eens verteld.

Een ijzeren internetwet is dat je de trollen niet moet voeden. Net als je de pestkoppen op school maar het beste kon negeren, doe je er verstandig aan de reaguurders ook gewoon links te laten liggen, hoe lastig en frustrerend dat ook is. Soms, heel soms, reageert Luiten dan ook gewoon wél, plaatst hij een bericht door, voorzien van een vilein commentaartje. ‘Soms heb je er gewoon even genoeg van’, zei hij me eens toen ik hem vroeg waarom hij dat deed. ‘Misschien niet per se het beste wat je kan doen, maar ik hoef toch niet alles te pikken van dat soort gasten?’

Natuurlijk heeft hij, en iedereen die de trollen soms op hun nummer zet, daarin volkomen gelijk, maar een oplossing is het niet. Neem de gebaartjes die de voetballer Hakim Ziyech enkele weken geleden maakte nadat hij door een deel van het Ajaxpubliek was uitgefloten. Hij maakte ze in een opwelling van emotie, erkende dat het misschien niet het allerslimste was, het luchtte vast op, maar weken later wordt het hem nog steeds voor de voeten geworpen. Dan kan je je afvragen of dat het waard was, en je niet beter met je voeten – en in het geval van Joost met je clubs – had kunnen spreken.

Dat is precies was Luiten in Oman deed. Na een – ook door hemzelf zo beoordeeld – minder 2017, en een voorzichtig begin van 2018, zagen zijn criticasters hun kans schoon, bereikten ons alweer verzoeken maar niet meer over hem te schrijven en zal zijn eigen mailbox en tijdlijn ook weer geen feestelijke aanblik hebben geboden.

Joost reageerde op de best denkbare manier. Hij liet commentaar over aan zijn stokken en boekte overwinning nummer 6. 

Ssssst…