Martijn Paehlig

Martijn PaehligMartijn Paehlig is niet alleen een golfspelende journalist,
hij schrijft ook professioneel over de sport.
Voor de site van de NVGJ maakt Martijn een column over
de wereld waar hij beroepsmatig mee te maken heeft.
 

Wat zal de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zijn? Een procentje of vijftig? Veel meer zal het wel weer niet zijn. Echt warmlopen voor het lokale bestuur doen we niet (meer). Hoe anders is dat als we mogen stemmen bij onlineverkiezingen. Zonder stemplicht is de animo om onze mening te laten tellen enorm. De politieke partijen hebben er niets aan, maar onze sporters varen er wel bij.

54% was het landelijk opkomstgemiddelde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Schiedam had het minste zin naar een stemlokaal te gaan (42,6%) terwijl op Schiermonnikoog rijen moeten hebben gestaan (85,3%). Bij de landelijke verkiezingen is de opkomst (gemiddeld) hoger dan bij de lokale verkiezingen. In 2017 was deze met bijna 82% ook beduidend beter dan de opkomst voor het Europees parlement (36,75%), om over de schamele 32% bij het Oekraïnereferendum nog maar te zwijgen. Stemplicht (of eigenlijk opkomstplicht met stemrecht) zoals in België is misschien niet ideaal, maar er zijn momenten dat je denkt ‘het zou zo gek niet zijn om de betrokkenheid wat te vergroten.’

Dergelijke momenten zijn er duidelijk niet als het aankomt op het meedoen aan sportverkiezingen. Opvallend genoeg wordt er dan vaak vol overgave gestemd om de favoriet aan de winst te helpen.

Bij het programma Voetbal Inside verzuchtten ze aan tafel wel eens dat het openzetten van de lijnen voor de verkiezing van de ‘Speler van de week’ net zo goed achterwege gelaten kon worden als een Feijenoorder tot de genomineerden behoorde. Je kon er dan immers vergif op innemen dat de speler uit de Maasstad die week ging winnen. Of neem Max Verstappen. Een begenadigd coureur, zeker, maar hij wint wel héél vaak de titel ‘Driver of the Day’, en het is een publiek geheim dat de Nederlandse race-fans hier een forse bijdrage aan leveren.

Bij golf is dat niet anders. Toen het tijdschrift Helden in 2011 een verkiezing uitschreef wie de ‘Heldin van het jaar’ moest worden, hield Christel Boeljon – met speels gemak en dankzij een stevige lobby van de golfwereld – zelfs wereldkampioen schaatsen Ireen Wust achter zich. Amateur Romy Meekers deed onlangs exact hetzelfde - een wereldkampioen haar hielen laten zien - bij de verkiezing van de sportvrouw van het jaar van de provincie Utrecht. Het was dat een vakjury het laatste woord had, want nadat de internetstemmen waren geteld had de amateur ruim meer stemmen dan ene Dafne Schippers, die in 2017 ‘alleen maar’ haar wereldtitel had geprolongeerd. Het meest recente voorbeeld komt van Joost Luiten. Natuurlijk, zijn zege in Oman was mooi en hij werd daardoor terecht genomineerd voor de prijs ‘Golfer van de maand’, maar het verschil waarmee hij de concurrentie vooralsnog voorblijft, is buitenproportioneel. Meer dan vijftig procent van de stemmen gingen tot nu toe naar Luiten, de nummer twee moet het doen met twintig procent. Dat Joost dat goeddeels te danken heeft aan zijn Nederlandse fans die hem massaal in het zadel proberen te krijgen behoeft geen betoog.

Wat ik hiermee wil zeggen? Ga stemmen de 21ste. Omdat het kan. Omdat het er toe doet. Omdat het net het verschil kan maken. Niet voor de speler van de maand, wel voor het bestuur van de komende vier jaar.