Martijn Paehlig

Martijn PaehligMartijn Paehlig is niet alleen een golfspelende journalist,
hij schrijft ook professioneel over de sport.
Voor de site van de NVGJ maakt Martijn een column over
de wereld waar hij beroepsmatig mee te maken heeft.
 

Niet alleen voor ons zit het seizoen er op, ook vrijwel alle circuits zijn uitgespeeld. 2017 gaat niet de boeken in als een succesvol golfjaar voor Nederland, die conclusie zal door weinigen worden weersproken.

December is al tien jaar de tijd van de winterviews, van de terugblikken op het seizoen, het vooruitkijken naar het nieuwe jaar. Gewoontegetrouw publiceer ik die stukjes op golfermsagazine.nl in oplopende volgorde van succesvol zijn, maar voor dit jaar is dat bijna niet te doen. Wie kan nu écht heel tevreden zijn over het voorbije seizoen?

Het is mooi dat Lars van Meijel via de Order of Merit van de Alps Tour promotie naar de Challenge Tour afdwong en onderweg ook een wedstrijd won, net zoals Robbie van West dat via een zijdeur op de Pro Golf Tour deed. De halve Nederlander Johannes Veerman staat er goed voor de Order of Merit van de Asian Tour, Daan Huizing redde het nog bijna op de Challenge Tour, Joost Luiten speelde niet groots maar eindigde opnieuw kinderlijk eenvoudig in de bovenste regionen van de European Tour en Anne van Dam doet met gemak met de besten mee op de LET.

Maar wie van hen spreekt over een mooi succesvol golfjaar?

Natuurlijk gaat het om meer dan de Order of Merit, maar hoe vaak deden Nederlanders mee om de winst? Om over het aantal behaalde overwinningen nog maar te zwijgen. Een enkele piek, maar vooral veel dalen, dat lijkt 2017 het beste samen te vatten. Kaarten werden verspeeld, veel cuts werden gemist, Qualifying School leverde niet het gewenste resultaat.

Niet alleen in het voetbal miste Nederland in 2017 een belangrijke slag. Althans, wie kijkt naar de uitslagen van de Belgen, de Fransen of de Engelsen, kan niet anders dan concluderen dat er ‘daar’ een blik talenten opengetrokken lijkt, terwijl het ‘hier’ behelpen is. De mannen die al jaren proberen het hoogste niveau te bereiken, slaagden daar opnieuw niet in, en de nieuwkomers kloppen ook niet overdreven hard op de deur.

Over het hoe en waarom daarvan kan in het clubhuis menig boom op worden gezet, of menig artikel worden geschreven, en dat zal ook zeker gebeuren. Omdat het beter moet. Omdat het beter kan. Omdat we zo graag beter willen. Voor 2018. Voor de jaren daarna. Maar of het voor 2017 leuke winterviews oplevert… ik heb zo mijn twijfels.