HORE!

HORE!

Veel eigenschappen en gewoontes van me heb ik, vaak tegen beter weten in, maar geaccepteerd. Ik fröbel maar wat aan. Ik ben er zo oud mee geworden als ik ben en de kans dat ik nog ouder wordt neemt met de dag toe. Bovendien span ik me voor een pensioengerechtigde (jawel, ik weet het, nauwelijks aan me te merken, maar de firma Drees zendt mij maandelijks een toelage die het mogelijk maakt om het dagprogramma van de NVGJ te volgen) nog steeds aardig in. En daarmee werk ik de kans op verlenging van mijn bestaan aardig in de hand. Bovendien verricht ik nog met enige frequentie vakgerichte arbeid voor een ouderenorganisatie (MAX Magazine). Dichterbij de doelgroep kan nauwelijks en het houdt je van de straat zullen we maar zeggen.Voor mijn serie ‘ingelijste portretten’ van bekendere Nederlanders bezocht ik deze week Bibian Mentel. Ze heeft een bizar cijferlijstje: 3x Goud op de Paralympics, 9 x kanker, 5 longoperaties en 74 bestralingen. Maar wat een levensinstelling heeft die vrouw!
Binnenkort in MAX Magazine.

Je kunt je natuurlijk bij alles wat je doet afvragen ’ben ik wel goed bezig?’, maar soms verschraalt elke overweging. Leef!
Ga bijvoorbeeld golfen, bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Net toen ik het lidmaatschapsgeld van de NVGJ als fiscaal aftrekbare ‘zorg’-post wilde opvoeren, kwam mij een artikel in de Volkskrant onder ogen. De kop intrigeerde me: ‘Ook dat ene glaasje rode wijn per dag is ongezond’.
De onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum verlagen de adviezen voor gezond alcoholgebruik (eh, ‘gezond drinken’ bestaat dus wel degelijk?). Ik onthoud me van een opsomming van alle mogelijke ziektes die ‘op het doek’ zouden kunnen verschijnen, maar ‘er is een uitzondering en dat is dat één glas per dag de kans op een niet-dodelijk myocardiaal infarct iets verkleint’.
Hoera. Maar ja, met die richtlijn wordt het lidmaatschap van de NVGJ, mat alle rituelen en gebruiken van dien, bijna onmogelijk. Voedingshoogleraar Jaap Seidell schenkt zelfs nog even bij: ‘Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doen’. De wetenschap is dus niet tegen gematigd drinken, ‘zo lang maar niemand beweert dat het gezond is’.
Nou, dan doen we dát maar niet.

Een gezellige dag nog en gezondheid!

Ruud Taal