Dui-Ned: het verslag (2)

FFU_2404_2_0.jpg

Foto Frank Uijlenbroek

Wat verwacht werd is nu zeker: we hebben de beker

”Heb jij een gouwe pikkie?” vroeg een voetbalverslaggever ooit aan Louis van Gaal nadat de bondscoach van Oranje, door een tactische wissel zijnerzijds, ”onze jongens” een schier onafwendbare nederlaag liet ombuigen in een overwinning. ”Daar heb ik Truus nog nooit over gehoord”: luidde het droge antwoord van Van Gaal.

Of het onderwerp der ”gouden jodokus” wel ‘ns in Huize Terol ter sprake is geweest of nog komt, is niet helemaal duidelijk; feit is wel dat de “bondscoach” van het NVGJ-Oranje voor ”Das Länderspiel tegen onze Angstgegner aus der Bundesrepublik een fijne hand van selecteren had.

Hij koos voor routine, mannen en vrouwen, die al jaren bewijzen dat ze echt kunnen golf spelen: Onno Hansum, Friso Leunge, Pamela Sturhoofd, Henri van de Steen, Ruud Onstein, Rob Hoogland, Gjalt van der Mark, Fred Veldman, Bert van der Toorn, Ron Buitenhuis, Pim Donkersloot, Alex de Vries, Ger Laan,  Frank Uijlenbroek, de bondscoach hemzelf, aangevuld met spelers/speelsters die dit jaar in de vorm van hun leven verkeren, zoals met name Sonja van de Rhoer (aan kop in de Order of Merit in de B-categorie, hard op weg om door te stoten naar A), Onno Hansum (na zijn indrukwekkende prestatie op Oostburg), Meinard Carper (op sleeptouw genomen door de excellerende Gjalt van der Mark) en Andy Houtkamp (begon zijn partij onlangs tegen de Belgen met vier parren plus een bogey)…

”Wir schaffen das”

Na dag één op Anholt leek de overwinning voor Oranje aan het bekende zijden draadje te hangen. Zodat ik ‘s morgens op dag twee op Moyland enkele Duitse tegenstanders met glimmende ogen naar de pontificaal uitgestalde wisselbeker zag kijken. Waarbij ze volgens de oud-Germaanse zegswijze van ”Wir schaffen das” alvast een voorschotje namen op de titelprolongatie: ”Da ist ja keinen Nadel zwischen zu bekommen” (Daar is immers geen speld tussen te krijgen).

Nou mooi niet dus, daar op Moyland. Althans geen titelprolongatie voor Duitsland. Het ”Wir schaffen das” was dit keer van toepassing op Oranje. Zodat de Gouden Cup met de Grote Oren voor de tweede keer – na 2014 op Burggolf Wychen - een jaar lang in Nederland verblijft.

In het mooie clubblad van onze Duitse zustervereniging DMGG stond een uitgebreid verhaal over de vorig jaar door de DMGG gespeelde internationale wedstrijden: ”Keine Niederlagen in 2016”. Die kop moet voor de uitgave van 2018 dus worden aangepast. Met dank aan alle Oranje-mannen en -vrouwen en vooral ook aan onze bondscoach: Hansie bedankt.

Dat de Duitsers sportieve verliezers zijn, bleek toen ik zojuist mijn mailbox opende: een felicitatieberichtje van Klaus Pastor, de grote man bij de DMGG.

Volgend jaar wordt de interland met Duitsland helemaal leuk: wij zijn Gastgeber en de Duitsers zijn uitgenodigd om revanche te nemen voor 2017 op onze home-course op Texel. En alle Duitse collega’s  die ik op Anholt en op Moyland sprak, hebben er nu al zin an.

WVDE

Felicitatie Klaus Pastor

Van harte gefeliciteerd. Goed gedaan Holland!

 

Jetzt müssen wir ins Trainingslager gehen, um in Texel zu gewinnen.

 

 

 

Beste Grüße

Klaus 

____________________________________

Deutsche Medien Golf Gesellschaft e.V.

 

Klaus Pastor

Vizepräsident 

Nullanderstraat 76

NL – 6461 GD Kerkrade

Tel.: ++31 45 545 1346

Fax: ++31 45 205 3327

Handy: ++49 172 5181 821